logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  88/108 >>

Nyári-téli óraátállítás hatása az egészségünkre

18.11.2017 15:30 | MUDr. Czellárik Mária

   Minden emberi szervezet saját belső óráját követi. Ez meghatározza, hogy milyen ritmusban éljük napjainkat.

   Szervezetünk belső órája szabályozza a biológiai funkciókat, amelyek napszakos változást mutatnak, ilyen pl. a nap folyamán változó vérnyomás értékek, a pulzusszám, a testhőmérséklet és a glükokortikoid hormonok /mellékvese hormonok/ szintje. Legnagyobb mennyiségben hat és kilenc óra között vannak jelen a vérben, éjfélkor pedig a legalacsonyabb a koncentrációjuk.

   A belső óránkat befolyásolja a napsütés, valamint az éjszaka és nappal váltakozásának van a legnagyobb befolyása, utóbbi hatással van a melatonin termelésre is, mivel szervezetünk az alvást szabályozó hormont sötétben termeli.

   A biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz.

   Az ehhez szükséges idő egyénenként változó. Van, akinek négy napra, míg másoknak (bár nagyon ritkán) 14 napra van szükségük. Eddig tudományosan nem bizonyították, hogy a tavaszi és őszi óraátállításnak hosszú távú egészségkárosító hatása lenne, és szakértők szerint ez valószínűtlen is, rövidtávon azonban okozhat kellemetlenségeket.

   Egészségügyi problémák főleg a nyári időszámítás átállásakor lépnek fel.

   Tavasszal az órát egy órával előre állítják. Ez azt jelenti, hogy ha óraátállítás előtt és után is hét órakor kelünk fel az óra szerint, valójában egy órával korábban (hat órakor) kelünk, mint előző nap. A melatonin termelés ilyenkor még nem áll át, a glükokortikoidszint még alacsony. A vércukorszint még az alvási időnek megfelelő. Vagyis hiányzik a kimaradt egy óra alvás. Fáradtak, dekoncentráltak, levertek vagyunk.

   Ezzel szemben este nagyon is ébernek érezzük magunkat, mert belső óránk jól tudja, hogy valójában tíz óra van, mikor az óramutató már 11-et mutat.

   A téli időszámításra való átállás miatt sokan korábban kelnek reggel, és este hamarabb fáradtnak érzik magukat. Mivel minden ember más és más, erre is különbözőképpen reagálunk. Az egyéni különbségek mellett, a csecsemők, a gyerekek és az idősek sokkal érzékenyebbek, szervezetük nehezebben alkalmazkodik az óraátállításhoz,de megterhelő az évi kétszeri óraátállítás az alvászavarokkal küzdő és a szervi betegségekben szenvedő embereknek.

   Amíg a belső és külső óra nem kerül összhangba, a következő tünetek léphetnek fel: Alvászavarok, fáradtság, depresszív hangulat, a szívfrekvencia ingadozása, a koncentrálóképesség csökkenése, ingerültség, étvágytalanság, emésztési problémák.

   Az átállásra általában 4-14 napra van szüksége a szervezetnek, hogy megszokja a változást, de ez egyénenként eltérő.

   A fáradtság miatt, a balesetek elkerülése végett különösen óvatosnak kell lenni a forgalomban résztvevőknek és a játszótéren is. Több gazdálkodó megfigyelte, hogy az állataikra is hatással van az óra átállítása, nekik sem könnyű igazodni a napirend változásaihoz. Tény, hogy a vadonban élő állatvilág is nehezen igazodik az óraátállításhoz.

   Hogy könnyebben menjen az átállás

   Altatók helyett először próbáljunk meg kíméletesebb megoldást keresni, fogyasszunk gyógyteát vagy vegyünk egy meleg lábfürdőt.

   Bármelyik irányba állítják is át az órát, mindig hasznosak a relaxációs technikák: az izomlazítás vagy az autogén tréning.

   Este ne együnk sokat, lefekvés előtt három órával kerüljük a kávét, a teát és más élénkítő hatású italokat. Ne nézzünk felzaklató műsort a tévében. Esténként lehetőleg a vitákat is kerüljük. Ezek ugyanis lehetetlenné teszik a nyugodt, pihentető alvást.

    Az óraátállítást követő 10 napban legyünk különösen óvatosak és körültekintőek a közlekedésben, és a balesetveszélyes elfoglaltságokat is kerüljék, főleg, ha tudjuk magukról, hogy ezek a napok különösen megviselik szervezetüket. Iktassunk be több szünetet. Ha nagyon fáradtnak érezzük magunkat, ne vezessünk, utazzunk inkább tömegközlekedési eszközzel. A balesetveszélyes házimunkákat is mellőzzük ebben az időszakban.

   Egy hétre mondjunk le a délutáni alvásról, ha fáradtak is vagyunk, inkább maradjunk ébren! Így a belső óra könnyebben átáll, és éjjelente jobban fogunk aludni.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  88/108 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat