logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  104/128 >>

Az influenza megelőzéséről

20.1.2018 09:33 | MUDr. Czellárik Mária

   Hogy télen is egészségesek maradjunk

 

   Az influenza megelőzésére tartsunk be az alapvető szabályokat, még akkor  is, ha már beoltattuk magunkat. 

   Az oltás nem jelent 100 %-os védelmet az adott vírustörzs ellen, de lényegese csökkenti a tüneteket, a szövődmények kialakulását, és ha betartjuk a megelőzési szabályokat,akkor más, hasonló módon terjedő kórokozók ellen is hatásosan védekezhetünk.

   A mai felgyorsult világban mintha megfeledkeznénk ezekről az egyszerű,de állandóan érvényes szabályokról, és ami még szomorúbb, megfeledkezünk arról is, hogy gyermekeinket is megtanítsuk ezekre a szabályokra és be is tartassuk velük.

   Az influenza vírus az orr- és szájüregen keresztül fertőz. Akármit is teszünk, akárhogy védekezünk, majdnem lehetetlen elkerülni a vírussal való találkozást, ha tényleg országos járvány alakul ki. Viszont tudnunk kell, hogy nem a vírussal való találkozás a veszélyes, hanem a kórokozó szervezetünkben való elszaporodása,ezért meg kell tennünk mindent, hogy a lehető legkisebb esélyt adjunk a vírusnak a szaporodásra. Az alapvető szabályok betartása a vírus elszaporodását nehezíti, ill. megakadályozza a vírus elszaporodását és így javul az esélyünk, ha találkozunk is a vírussal, nem okoz nagyobb gondokat a szervezetünkben.

   • Mindig betartandó - mossunk gyakran kezet! (Figyelmeztető az elmúlt hónapokban egy másik vírusos fertőzés - az akut vírusos májgyulladás "a piszkos kezek megbetegedése" elnevezésű májgyulladás elterjedése - nagyobb mértékben pozsonyi gyermekeknél.)

   • Legyen természetes, hogy tömegközlekedési eszköz használata után, bevásárlás után (bevásárlókocsik), felvonó használata után mossunk kezet. Ajánlatos és legyen jó szokásunk, hogy nem csak a nagyvárosokban, de általában, legyen a táskánkban fertőtlenítő, egyszeri használatú kéztörlő. Ezzel már megakadályozhatjuk a kórokozók további terjedését kezünkről a kulcscsomóra, ajtókilincsre, és tovább.

   • Ne dörzsöljük arcunkat, főleg nem a száj körül. Tilos a körmöket rágni! Főleg a kisgyermekekkel való érintkezésnél, vegyünk erőt magunkon és tudatoson figyeljük mozdulatainkat, a gyermekek arcát csak kézmosás után érintsük, simogassuk!

   • Ha elfeledkezünk magunkról, viselhetünk szájvédőt,amit a gyermekre is tehetünk, de ezt csak tényleg influenzajárvány idején. Ne essünk a másik végletbe, ne legyünk rögeszmések, mert nevetségessé válunk, hogy már a vírusveszély hallatán is szájmaszkot viselünk.

   • Tanítsuk, neveljük gyermekeinket, hogy ujjukat ne rakják a szájukba, ez rossz, egészségre káros szokás!

   • Régóta ismert a só fertőtlenítő hatása. Ha van lehetőségünk, hetente egyszer, jobb kétszer, menjünk el sóbarlangba. Ott fertőtlenítjük tüdőnket, de a sós levegő nem csak fertőtleníti, hanem segíti felköhögni a légutak nyálkahártyáira lerakodott különböző káros dolgokat, és így a tiszta tüdőben nem képesek a kórokozók letelepedni.

   • Ha nincs anyagi, vagy egyéb okokból lehetőségünk sóbarlangba járni, akkor magunk készítsünk otthon forralt sós vizet, és inhalálni - belégezve alkalmazzuk. A levegő nedvesítőbe is tegyünk jó minőségű sót, ill. naponta gargalizáljunk híg sóoldattal.

   • Főleg télen fogyasszunk meleg folyadékot - teát, kávét, tejeskávét, kakaót, mert ezek az italok lemossák a szájüregbe bejutó vírusokat, és ezek, azután, hogy a gyomorba jutottak, már nem tudnak tovább szaporodni.

   • A tea fogyasztásánál várjuk meg, míg az test melegre hűl, akkor tegyünk bele citromot, így megmarad az értékes vitamintartalma.

   • Az A típusú influenza (H1N1) kórokozó- vírus átlagosan 2-3 nap alatt szaporodik el az orrban, orrüregben. Ezt elég jól megelőzhetjük a napi fertőtlenítéssel. Ezért orrüregünket tisztítsuk sóoldattal. Ha képesek vagyunk, szívjunk fel az orrunkba naponta kevés sósoldatot. majd kifújva öblögessük az orrunkat. Ha nem vagyunk képesek ezt alkalmazni, akkor sósoldattal bevont fültisztító pálcikával óvatosan töröljük át az orrüreg felületét. Használhatunk a gyógyszertárakban kapható orrsprayt is. Házilag készített sóoldatunkkal feltölthetjük az üres orrspray üveget és így alkalmazzuk az általunk készített sóoldatot. Természetesen az üveget állandóan tisztán kell tartani. Télen fogyasszunk rendszeresen 100 mg C vitamin tablettát naponta, járvány idején akár multivitamin tablettát. Nem csak télen, fogyasszunk C vitaminban gazdag gyümölcsöt, zöldséget. Főzésüknél ügyeljünk arra, hogy ne főzzük szét őket, mert elveszítik az értékes vitamin és tápanyagokat.

   • A zöldséget, gyümölcsöt fogyasztás előtt mindig mossuk meg. Tudatosítsuk, hogy mennyi kézen mentek keresztül, míg az asztalunkra kerültek! Erős, terjedelmes, "durva" járvány idején még a pékárut is fertőtleníthetjük egy pár perc meleg sütőbe helyezéssel, vagy ha fagyasztóba tesszük, a vírusok nagy része elpusztul.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  104/128 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat