logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  102/125 >>

A kutyaharapás és a kutyatámadás jogi következményeiről

20.12.2017 20:50 | Mgr. Kőrösi Ildikó, ügyvéd

   Az állattartás, a kutyatenyésztés, valamint a cirkuszi állatok fellépésének engedélyezése az idén meglehetősen gyakran jelenik meg témaként az újságok hasábjain. Az elmúlt években, hónapokban több törvénytervezet is megpróbált már fellépni az állatkínzás vagy az illegális állatszaporítás ellen. Ezek közül várhatóan a földművelésügyi tárca törvénytervezetehozza majd meg a beígért változásokat, előreláthatóan a következő év első felében. Bár a bejelentések szerint a vonatkozó törvényjavaslatszigorítja majd a gazdák büntetőjogi felelősségét is az állattámadásokért, a módosítás jelenleg zajló tárcaközi véleményezése miatt egyelőre vizsgáljuk meg, hogy a jelenlegi jogkörnyezetben milyen következményekkel járhat egy gazdának, ha a kutyája megharap, megtámad valakit.

   Tényként tudjuk és kezeljük, hogy a kutyáért mindig a gazdája felel vagy az, aki a kutyát vezeti, illetve felügyeli. Ezt a Tt. 282/2002 számú a kutyatartás némely szabályairól szóló törvény szabályozza annak 4. § - nak 3. bekezdésében. Ebben a rendelkezésben a törvény továbbá kimondja azt, hogy a tenyésztési helyen kívül a kutyát csak olyan személy vezetheti, aki fizikailag és szellemileg képes és alkalmas minden helyzetben ellenőrizni a kutyát, ez a személy egyúttal köteles megakadályozni, hogy a kutyamás személyt vagy állatot megtámadjon vagy más módon fenyegessen. Ez a felelősség kiterjed az esetleges kutya által okozott kár megelőzésére is, vonatkozzon ez akár tulajdonra, természetre vagy un block a környezetre. Veszélyes kutyát (a törvény szerint olyan kutyát, amely már egyszer saját hibájából megharapott vagy megsebesített valakit) csak 18 éven felüli személy vezethet; közterületen a veszélyes kutyát szájkosárral kell felszerelni.

   Amennyiben a kutya sétáltatás közben megharap valakit, a kutyát vezető személy köteles bejelenteni a nevét, vezetéknevét és állandó lakóhelyét a károsultnak, valamint köteles bejelenteni a károsultnak a kutyatulajdonos nevét, vezetéknevét és állandó lakhelyét is. Ha a kutyaharapás nem a kutya megtámadása, hergelése vagy a kutya jogos védelme, illetve végszüksége miatt történt, a kutyaharapást kötelesek vagyunk bejelenteni abban a községben is, ahol a kutya be van jegyezve. Mivel a kutyasétáltatásról és a közterületek kutyaürülék általi szennyezéséről szóló szabályokat az egyes községek saját általános érvényű rendeletekben szabályozzák, illetve a községek határozzák meg azokat a helyeket, ahol tilos a kutyák szabad mozgása vagy tilos kutyával belépni, érdemes minden településen utánanézni az ezekre a területekre vonatkozó rendelkezéseknek. Valamennyi kötelességszegés szabálysértésnek minősül, ezekért a szabálysértő 65,- euró és 165,- euró összegű pénzbírságot kaphat.

   Kóborkutyák esetében a kutya gazdájának felderítésében segít a mikorcsip, tetoválás vagy akár a kutya nyakőrvén elhelyezett más megjelölés, ilyenkor a gazda a kutyatámadás mellett a kutya felügyelet nélküli kóborlásáért is felel, ezért 165,- euró összegű pénzbírság jár. Gazdátlan kutyák esetében lényegesen bonyolultabb helyzet elé nézünk. Alapvetően a községek feladata befogni a kóbor kutyákat, ezt viszont csak külön szakmailag képzett személyek segítségével hajthatják végre. A tervezett törvénymódosítás remélhetően ezeket az eseteket is hivatott majd kezelni, ezért érdemes lesz a jövő évben fokozott figyelmet szentelni a vonatkozó törvény végleges szövegezésére.

   A szabálysértések és az azokat sújtó pénzbírságok mellett egy kutyaharapásnak vagy az anyagi-, illetve egészségkárosodással járó kutyatámadásnak súlyos polgári jogi, valamint büntetőjogi következményei is lehetnek. Polgári jogi vonatkozásban a Polgári törvénykönyv szerint egészségkárosodás esetén egyszeri alkalommal kell kárpótolni a károsultat a fájdalmaiért és társadalmi érvényesülésének megnehezedéséért, valamint jövedelem-kiesés esetében a károsultat a károsodás előtt elértátlagkeresetből megállapított pénzbeli járadék is megilleti.Büntetőjogi szempontból egy esetleges súlyos kutyatámadásért akár két évig terjedőszabadságvesztés is járhat, ez nem zárja ki a szabálysértésért járó egyidejű pénzbírság kirovását, valamint a polgári kárpótlás egyidejű megítélését.

   A megnevezett jogi következmények valós alkalmazása természetesen számos körülménytől függ. Előfordul, hogy a károsult egyaránt felelős a kialakult helyzetért, támadásért, ilyenkor a bizonyítás során fokozott figyelmet kell szentelni a körülmények pontos megnevezésére. Mindemelett valamennyi felelős gazdának tisztában kell lennie azzal, hogy a kutya nem megfelelő tartása vagy a gazda felelőtlensége éppen a gazda büntetőjogi és kártérítési felelősségét vonhatja maga után.

   Ez a jogi tanácsadás nem teljeskörű; a korlátozott kérdésfeltevés, valamint a szűkös terjedelmi korlátok folytán nem minden esetben alkalmas az adott probléma mindenre kiterjedő megválaszolására, valamint a teljes jogi vélemény kialakítására. Ennek következtében sem a szerkesztőség, sem pedig a választ adó ügyvéd nem vállal teljeskörű felelősséget az adott jogi tanács gyakorlatban való felhasználásáért. A felmerült jogi problémájával kapcsolatos végső döntése előtt mindenképpen konzultáljon jogi képviselőjével.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Az én kutyám megharapott egy másik kutyát amit 5szor kellet műteni.rnBíróságra ad az a szeme akinek megharapta a kutyáját.lehet belőle valami????
Válaszolni
1.8.2021 15:28 Jani

Az én kutyám megharapott egy másik kutyát amit 5szor kellet műteni.
Bíróságra ad az a szeme akinek megharapta a kutyáját.lehet belőle valami????

Válaszolni
1.8.2021 15:28 Jani

Ok. Ajánlom.
Válaszolni
9.1.2020 15:44 Tóth Lajos

3 hete a baràtnöm kutyàja marta meg a mellem. 3 hete küzdök az orvos utaditàsa szerin...kötözöm. Az àllat nem lett beoltva vedzettsèg ellen. Esztètikailag ha egyszer meg is gyògyul, elèg csùny marad. Jogosult vagyok kàrtèritèsre? magdibonus95@gmail.com Köszönöm a vàlaszt
Válaszolni
4.12.2019 01:28 Bònus Magdolna

Üdv.
Nem vagyok jogász, mivel maradandó sérülést okozott igy jogosult a kártérítésre!

Válaszolni
9.10.2021 14:52 varga István

Üdvözlöm. Az egyik kutyánk a zárt udvarunkból kiszökött, és megharapott egy, az utcán futó nőt. Erről a szomszédtól messengeren értesültem, hozzájuk ment a sértett. A szomszédasszonyom mondta neki, hogy miénk a kutya, de ő csak a 4.napon írta meg az esetet messengeren, kérte a telefonszámom, és kérdezte, hogy együttműködök-e. Oltási könyvről nem is kérdezett. Biztosítottam, hogy mindenben együttműködök, kérdeztem, hogy mennyire komoly a sérülés, hogy van.Nem válaszolt. Két hét múlva rendőrökkel jött hozzánk, hogy mutassuk be az oltási könyvet. Megmutattam, minden rendben volt az oltással, megállapították, hogy együttműködtem. Ma pedig idézést kaptam a Kormányhivataltól, mint eljárás alá vont személy, és értesítést is, mint tanu. Azt szeretném megkérdezni, hogy mire számíthatok.
Válaszolni
2.10.2019 19:35 Vakarcsné Leszkó Ágnes

Jó Napot!rnNekem olyan problèma előtt àllunk,hogy volt a csalàdunkban 1kutya ,ami egy nagyon jó baràtunkhoz került 3,5ève ,most az a kutya megkarmolta,harapta az ismerősünk kisfiàt,hàla az ègnek semmi komoly baj,csak karcolàs van a gyermekem.De most minket okoknál, nemhiszem hogy jogosan,vagy igen?rnPersze a kutyàt fedeztettèk,ami jövedelem bejött belőle ,az mind az övèk volt,de viszont a kutyàt nem oltottàk. Ilyen helyzetben is èn vagyok a hibàs.?Ès most arra kèrnek,hogy vigyem el a kutyàt ,annak ellenére,hogy karantèn,meg semmilyen vizsgàlat alatt nem volt a kutya.
Válaszolni
17.7.2019 22:20 Tar Ferencné

Jó Napot!
Nekem olyan problèma előtt àllunk,hogy volt a csalàdunkban 1kutya ,ami egy nagyon jó baràtunkhoz került 3,5ève ,most az a kutya megkarmolta,harapta az ismerősünk kisfiàt,hàla az ègnek semmi komoly baj,csak karcolàs van a gyermekem.De most minket okoknál, nemhiszem hogy jogosan,vagy igen?
Persze a kutyàt fedeztettèk,ami jövedelem bejött belőle ,az mind az övèk volt,de viszont a kutyàt nem oltottàk. Ilyen helyzetben is èn vagyok a hibàs.?Ès most arra kèrnek,hogy vigyem el a kutyàt ,annak ellenére,hogy karantèn,meg semmilyen vizsgàlat alatt nem volt a kutya.

Válaszolni
17.7.2019 11:44 Tar Ferencné

Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  102/125 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat