logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  52/110 >>

Az idős kor betegségei

22.10.2019 10:09 | MUDr. Czellárik Mária

   Az írás időszerűségét erősíti az a tény, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 1991-ben október 1-jét az idősek világnapjává nyilvánította. Tájainkon októbert az idősek hónapjaként ismerjük.

   Ahogy a születendő gyermektől az ember élete végéig kötelességünk egyes életkorban előforduló megbetegedéseket felismerni, kezelni, így most külön az időseket érintő betegségekről írunk. 1991-től különböző társadalmak többször változtatták az öregedés életkori határát. Napjainkban Közép-Európában az átlagéletkor kitolódásával az öregedés életkori határa is kitolódik, ma 77 évnél kezdődik az időskor, de vannak tanulmányok, amelyek azt képviselik, hogy 81 éves kortól beszélünk az öregedésről.

   Komoly hozzáállásnál bizony szakszerűen kell kezelnünk az időskort jellemző betegségeket. Ebben a korban a betegségek kórképe, azok felismerése és kezelése sajátos hozzáállást igényel a kezelő személyzet részéről. 

   Az idős embereknek változik a testsúlya, mert változik a test víz- és zsírtartalmának aránya, változik egyes szervek súlya bizonyos szervi sorvadás miatt, kötőszövetesedés jelentkezik, és ez okozza ezeket az elváltozásokat. A  kötőszövetesedés elsősorban a mozgásszervek működésének csökkenését is okozhatja. Nehezebb a végtagok ízületi  mozgása és ez gátolja az idős ember mindennapi tevékenységét. Tudatosítsuk, hogy főleg a nőknél, de a férfiaknál is korral nemcsak a mozgás, de a csontritkulás /oszteoporózis/ okozta izomnyújthatóság is nehezíti és  fájdalmassá teheti a mozgást, sőt mindig gondoljunk a csontritkulás okozta banális baleseteknél az időskori csonttörésekre is.

   Figyelmeztetjük az idősebb betegeket a  mozgásszervi ízületi kopásokra, melyek szintén nehezítik a mozgást, ezáltal a beteg önellátása is romolhat, és ez a kiszolgáltatottság  „bűntudatot ”  ill. hangulatzavart okozhat. Lassul a vérátáramlás egyes szervekben, elsősorban a vesékben és ezáltal csökken a vizelet mennyisége, és bizonyos betegségek alatt felborulhat az idős ember folyadékháztartása és kiszáradhat a szervezete.

   Ez egy amúgy egyszerűnek induló hasmenés, hányás, különböző  lázas megbetegedések következtében sajnos, megfelelő kezelés nélkül végzetes is lehet. Lassul a bélmozgás, a székletürítés, gyakori az időskori  székrekedés, mely néhány idős betegnél komoly gondot okoz.

   A  férfiaknál a korral megnagyobbodik a prosztata, mely vizeletürítési zavarhoz, rosszabb esetben vizeletelakadáshoz vezethet. Nőknél gyakran jelentkezhet vizelettartási  nehézség.

   Hangsúlyosan figyelmeztetjük az idős betegeket, hozzátartozóikat és ápolóikat, hogy az idős embernél az immunrendszer védekező képessége csökken, ezért felügyeljük és kezeljük, ápoljuk komolyan az  „egyszerű ” megbetegedéseket, mint a meghűléses nátha, a húgyhólyag gyulladásos megbetegedését, mert mindkettő szövődményhez, rosszabb esetben tüdőgyulladáshoz illetve vesemedence gyulladáshoz vezethet, mely  az idős ember életét veszélyezteti.

   Fogadjuk el, hogy korral előrehalad az érelmeszesedés, főleg ha magas vérnyomással párosul, sokkal gyakoribb idős korban a szívinfarktus, az idült szívgyengeség kialakulása, gyakoribb a  stroke /szélütés, agyvérzés,/ mely közvetlen életveszélyes lehet, vagy  lényegesen rontja az idős ember életminőségét, melynek következménye a tartós ápolásra szorulás, ami már szociális gond  a  betegnek, családtagnak és a társadalomnak is.

   Az agy- vérkeringési elégtelensége egyensúlyzavart okozhat az idős betegnél, romlik a szellemi frissesség, jelentkezhetnek  mentális zavarok, romlik a memória, az új ismeretek befogadása csökken, lassul a hirtelen  adódó problémák megoldása, esetleg pánikba esik a beteg „tehetetlenségében”.

   Nagyon összetett a daganatos megbetegedések  kifejlődése, több orvostudományi szakág foglalkozik ezzel a bonyolult kórképpel, kezeléssel, de statisztikai adatok szerint idősebb korban gyakoribbak a daganatos megbetegedések. Ezért ne hanyagolja el az idős egyén és  környezete, hogy  idős korban is  olyan fontosak a rendszeres preventív orvosi kivizsgálások, mint az élet fiatalabb időszakában. Külön témakört képez az időskor pszichikai elfogadása.

   Ha csak körvonalakban is felvázoltuk az időskori megbetegedések kórképi eltérését más életkorban  ugyanilyen előforduló megbetegedésekkel szemben, akkor is tudatosítanunk kell, hogy a társadalom legmagasabb és legértékesebb lénye az ember, ezért idős korban többszörösen megérdemli az odafigyelő orvosi, ápolási törődést.

   Gondoljunk arra, hogy az élet természetes folyamata az öregedés, aki ma fiatal, egyszer idős lesz.

   A törődés minden hónapban, korban legyen megérdemelt, az ember legyen megbecsült és az idős ember nemcsak októberben az idősek hónapjában, hanem az év minden hónapjában.

   Egy emberközpontú társadalomban ez alapkötelesség.

   Kívánunk mindenkinek mosolygós októbert!

 

MUDr. Czellárik Mária


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  52/110 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat