logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  70/127 >>

Figyelmeztető: ne legyen az áldott napfény káros!

19.9.2019 15:10 | MUDr. Czellárik Mária

   Még tart a nyár, és tudjuk, hogy a napsugár nélkülözhetetlen az élethez.

   Úgy ahogy a kevés napsugár is káros lehet egészségünkre, hajlamosak lehetünk a hangulatzavarra /depresszióra/, ez bizonyított is az északi féltekén élők körében, úgy a túl sok napsugárzás is okozhat  kellemetlenséget.

   Az emberi szervezetre veszélyes az UV/magyarul: ibolyántúli/ sugárzás, mely a napfénynek a 100-400 nanométer közé eső hullámtartományú sugárzása. Ez emberi szemmel láthatatlan.

   Az UV /ibolyántúli/ sugárzást  UV-C, UV-B és UV-A sugár tartományra osszuk fel. Ezt azért hangsúlyozzuk, mert ezek az alcsoportok kivédése külön fel kell hogy legyen tüntetve a fényvédő testkrémeken.

   Az UV-C sugarak elnyelődnek az atmoszférában és az ózonrétegben, de amikor az orvosmeteorológia jelenti, hogy az ózonréteg vékonyodik, akkor leérhetnek  a föld felszínére, és így fejthetik ki káros hatásukat a szervezetre. Ez a magyarázat az UV-C és UV-B sugarak káros biológiai hatására, mert az emberi szervezetben fokozódik a bőr pigmentálódása, a felső bőrrétegek megvastagodhatnak, bőrgyulladás alakulhat ki, ritkábban szemgyulladást is okozhatnak. Az UV-B a természetes napfénynek csupán 1/15-öd része, de külön figyelmeztetünk, hogy az UV-B sugárzás az UV-C sugárzással nem csak az említett káros hatásokért, de a fény- napsugárzás okozta rákképződés -/carcinogenesis/ hatásért is, ill. az immunrendszer működésének kóros tompításáért is felelősek!

   Az UV-A sugarak a napfényben 500-1000 - szer nagyobb intenzitással vannak jelen, mint az UV-B ill. UV-C  sugarak. Az UV-A sugarak szintén bőrgyulladást okozhatnak, de míg az UV-B sugárzás azonnali tünetekkel jelentkezik, addig az UV-A sugarak okozta bőr szemgyulladásos tünetek csak néhány nap után jelentkeznek.

   Az UV-A sugarakkal összefüggésben is figyelmeztetünk, hogy rákkeltő hatásúak is lehetnek.

   Ezért a kóros késői fény okozta ún. idült - krónikus bőrelváltozások: /hölgyek, urak erre is figyeljünk, hogy megjelenhet a bőr ún. korai öregedése, a bőr fokozott pigmentfoltozása, de a bőr rákos megbetegedései, mint a basalióma, vagy melanóma kialakulása a fény okozta maradandó DNS és RNS károsodás a sejtmegban kialakult mutációk következtében, különösen a 60 év feletti korcsoport veszélyeztetett a napozás által kialakult basalioma ill. melanóma daganatos megbetegedések kialakulásában. 

   Figyelmeztetünk, hogy az áldott napfény egyes túlérzékeny egyéneknél akút csalánkiütéseket okozhat, ún. szoláris napsugár által okozott urtikáriát, vagy a túlzott napfény hatására a bőrön ekcémás tünetek jelentkezhetnek, ez mint  az ún. fotokontaktusos allergia megnyilvánulása.

   Különösen hölgyeknél  a fokozott napsugárzás  fokozhatja a rosacea megbetegedés súlyosbodását. A rosacea  autoimmun betegség, mely az apró  hajszálerek  kitágulása az orron és az orr körül.

   Legyünk tisztában bőrtípusunkkal, melyet tudományosan így osztályozunk:

1. csoport: a halvány, világos bőr-azonnal kipirul, leég, és nem barnul

2. csoport: a világos bőr- gyorsan képződik a bőrpír, és a barnulás minimális

3. csoport: világos bőr- minimális a bőrpír, és csak lassan barnul

4. csoport: enyhén barna, ill. kreol bőr- könnyen barnul, és minimális a bőrpír

5. csoport: a barna bőr- könnyen, gyorsan és mélyen barnul, ritkán képződik bőrpír

6. csoport: sötétbarna vagy fekete bőrszín - mindig  lebarnul, és  nagyon ritkán képződik bőrpír

   A napsugár az UV-B és C tartomány a fent említett káros hatások mellett a D vitamin képződéshez is szükséges! De a fokozott, főleg késői hatások kivédésére mindig gondoljunk a fényvédelemre, leginkább a világos bőrűek, idősebbek, és a gyermekeknél.Viseljünk megfelelő ruházatot, kalapot, megfelelő fényvédő bőrkrémeket, melyeken  pontosan fel van tüntetve a fényvédő faktor jelölés /SPF-Sun Protective factor/, mely szám jelzi a fényvédő faktor számát az UV-B vagy az UV-A  sugártartományban. Ezen adatokat a gyártók kötelesek feltüntetni a fényvédő termékeken. A legmagasabb védőfaktorszám az 50-es.

   Gondoljunk a fényvédő bőrkrémek vízálló és tapadóképességeikre is, mert ezek a készítmények alkalmasabbak a fénysugár okozta tünetek kivédésére. Ne feledjük, hogy a fényvédelmet már tavasszal kell elkezdeni.

   Kívánunk tünetmentes, napsugaras nyárutót!

 

MUDr. Czellárik Mária


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  70/127 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat