logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  51/110 >>

Kéz- láb-száj vírusos megbetegedés gyermekeknél

27.11.2019 11:01 | MUDr. Czellárik Mária

   A közlemény megírását az aktuális gyermeknépességben megjelent betegség indokolja.

   Mint már ismeretes a hazai médiából, hogy Erdőháton /Záhorie/, Miaván /Myjava/, Dunaszerdahelyen és Rimaszombatban, a gyermekközösségekben az idén ismét megjelent a  kéz- láb-száj betegség, angol rövidítése HFMD, vagyis Hand-foot-and-mouth disease megbetegedés. A megbetegedés nagy fertőzésű, de nem  bejelentendő  vírusos megbetegedés, mely előfordul az egész világon. Tájainkon, mint az idén is, jellemzően nyár végén jelentkezik.

   Általában és főleg a fiatal gyermekkorcsoportot érinti, de ritkán előfordul felnőtteknél is.

   A kórokozó  vírusok az enterovírusok, leggyakrabban a Coxsackie víruscsoportba tartoznak, a kéz-láb-száj megbetegedést az A10 és az A16 alcsoportú Coxackie vírusok okozzák.

   A megbetegedés 3-7 nap lappangási idő után jelentkezik általános gyengeséggel, torokfájással, lázzal. A szájüregben a nyálkahártyán apró hólyagok képződhetnek, de vörös bőrpíron a gyermekek tenyerén és a talpakon, esetleg a boka táján, illetve ritkán a fartájon hólyagos kiütések jelentkezhetnek. Ha ritkán is, de a karon és a  lábszáron is fájdalmas, hólyagos kiütések jelentkeznek, de ezek mindig szimmetrikusak, vagyis mind a két karon és mind a két lábszáron jelentkeznek. A hőemelkedés és a láz a betegség rendszeres kísérője.

   A szájüregben jelentkező fájdalmas hólyagok megnehezíthetik a gyermek táplálkozását, folyadékfogyasztását, és kivételesen kiszáradáshoz vezethetnek. Ezért a folyadékpótlás, különösen láz esetében és az említett tünetek miatt, nagyon fontos. A betegek  a megbetegedés első hetében fertőzőek, a vírus cseppfertőzéssel terjed. A székletben a vírus még hetekig jelen van.

   Amerikai tanulmányok szerint a felnőtt betegek néha tünetmentesen is terjeszthetik a vírust, tehát a megbetegedésről nem is tudnak. Mivel fertőző megbetegedésről van szó, legfontosabb a fertőzés továbbadásának megelőzése. A legelső szabály, hogy a fertőzötteket elkülönítjük. A gyermek betegsége alatt nem látogathatja a  nevelő-oktató közösséget!

   A betegség alatt, de általában is, szükséges a rendszeres kézmosás meleg vízzel és  szappannal. A kézmosás időtartama nagyon fontos, ne siessük el! Csecsemőknél a pelenkabetét gyakori cserélése elmulaszthatatlan, mivel a betegség a fertőző gyermek széklete által is terjed. Tanítsuk meg a gyermekeket, hogy kézmosás nélkül, és higiéniai szempontból száraz kézzel sem fogdossuk a szánkat, orrunkat, illetve a szemünket!

   A tanuló-, dolgozó- és lakóhelyiségeket rendszeresen szellőztessük, mechanikusan mossuk, tisztítsuk és fertőtlenítsünk! Hangsúlyozzuk, hogy a cseppfertőzés megelőzése a nyállal, orrváladékkal vagy köhögéssel, tüsszentéssel terjedő megbetegedéseknél okvetlen szükséges a rendszeres egyszeri használatú /lehet fertőtlenítő hatású is/ orr- és kéztörlők alkalmazása /Megj. Bizony, milyen gyakran elhalasztjuk!/. Ne használjunk ivópoharat, csészét mások után, a konyhai evőeszközök abszolút tisztán tartása kötelező!

   Kerüljük a fertőző gyermekbetegség alatt megjelenő hólyagokból a folyadékkal történő érintkezést! 

   A  megbetegedés tüneti kezelésű, a gyermekkornak megfelelő lázcsillapítót alkalmazunk. A gyermek fogyasszon elég mennyiségű langyos folyadékot, de ne citrusfélék gyümölcseiből készítettet, vagy más, szájüreget irritáló gyümölcsöt, gyümölcslevet.

   Nagyon - nagyon ritkán, egyedileg szövődményként agy- és agyhártyagyulladás alakulhat ki, mely súlyos szövődmény, amely gyors és komplex kórházi kezelést igényel.

   Figyelmeztetjük a szülőket, hogy az a gyermek, aki már átesett egy kéz- láb-száj vírusos megbetegedésen, sajnos még nem védett a betegséget előidéző más vírustörzsekkel való fertőzéstől. A megbetegedés ellen vedőoltás nincs.

   Vigyázzunk gyermekeinkre és egymásra ezen a szép őszön is!

 

MUDr. Czellárik Mária


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  51/110 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat