logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  10/250 >>

CSEMADOK 65, Gyöngykaláris 45, Kosút

22.10.2022 10:49 | Bilik Erzsébet

   „Mindannyian büszkék vagyunk arra, hogy a több mint 60 ezer tagsággal rendelkező CSEMADOK, Közép- és Kelet Európa legnagyobb társadalmi egyesületéhez tartoznak a kosútiak is. Ez a szervezet jelen van minden településen, ahol magyarság lakik – jelen van a közéletben, a köztudatban.

   Kosúton is a kezdetektől fogva azon fáradoztak és fáradoznak az alapító és a később hozzájuk csatlakozó tagok, hogy összetartsák a kultúrakedvelő embereket.“  - Ezek a mondatok is elhangzottak Kosút község polgármester asszonyának, Mačica Zdenkának ünnepi beszédében 2022. szeptember 29 – én a kultúrházban. Ekkor került ugyanis megrendezésre egy műsoros ünnepség a szervezet megalakulásának 65., valamint az éneklőcsoport megalakulásának 45. évfordulója alkalmából. A polgármester asszonyon kívül több jeles személyiség is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. Itt volt Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, Mézes Rudolf, a CSEMADOK Galántai Területi Választmányának a titkára, Zupko Tamás, a Szövetség – Aliancia járási elnöke, Vezekény község polgármestere és Beke Zoltán, a Szövetség Kosúti Alapszervezetének elnöke, a helyi nyugdíjas otthon igazgatója.

   Az ünnepség koszorúzással kezdődött. Majer Adrián, a szervezet elnöke koszorút helyezett el a kultúrház falán lévő Csemadok emléktáblánál, miután az éneklőcsoport előadta az „Ez a Föld a hazám..“ és a „Kell még egy szó“ kezdetű csodaszép aktuális dalokat. A rendezvény kultúrműsorral folytatódott, amelyet az elnök nyitott meg, majd Majer Veronika zongorajátéka és az ünneplő Gyöngykaláris éneklőcsoport fellépése után emléklapokat és virágokat adott át a csoport jelenlegi és volt tagjainak, valamint a CSEMADOK aktív tagjainak. Utána pedig ő és Modrovics Etelka, az éneklőcsoport vezetője „a magyar népi, nemzeti kultúránk őrzése, ápolása, fejlesztése és továbbadása érdekében kifejtett önzetlen tevékenységért“ vették át az emléklapokat és a pénzadományokat Berényi Józseftől, Mačica Zdenkától és Mézes Rudolftól, aki felszólalásában Kodály Zoltánt idézte : „A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának“. Ez bizony a kosúti csemadokosoknak sikerült.

   A község önkormányzata és a lakosok nagy örömmel fogadták, amikor 1999 – ben újjáalakult az éneklőcsoport, és néhány év múlva megalakult a Berkenye néptáncegyüttes. Mindkét öntevékeny csoport kiváló munkát folytatott és egymásra halmozták a kisebb-nagyobb sikereket, hiszen nem mindennapos esemény, amikor a fáradságos munka, a szervezkedés eredménye az „ezüstsávos“ és „aranysávos“ minősítés. A Gyöngykaláris tagjai minden alkalommal bekapcsolódtak a Bíborpiros szép rózsa elnevezésű népdalversenybe, és országos szinten is szép eredményeket értek el. A faluban csaknem minden rendezvényen részt vesznek, minden felkérésnek eleget téve szebbnél szebb dalokkal szórakoztatják a jelenlevőket. A tartalmas beszámolókban többek közt elhangzott, hogy a 10 évvel ezelőtt Budapesten a Polgárok Házában lezajlott „Csallóköz és Mátyusföld élő népművészete“ című rendezvénysorozat résztvevői között ott voltak a kosúti csoportok is.

   A kultúrműsorban az éneklőcsoporton kívül fellépett a vágkirályfai MUSKÁTLIS Gyermek Néptáncegyüttes, a diószegi DIÓCSKA Citerazenekar, a Peredi Férfi Daloskör valamint a polgármester asszonynak köszönhetően vendégül látták nagyfödémesi SISSIT, aki csodálatos dalokkal szórakoztatta a közönséget. A rendezők a kultúrház előcsarnokában kis kiállítást is összeállítottak a Csemadok és csoportjainak tevékenységéről. A  résztvevők érdeklődve szemlélték, többen közülük vidáman nosztalgiáztak.

    Az ünnepség vacsorával végződött, amely után a résztvevők még sokáig szórakoztak, és a késő esti órákban jó hangulatban tértek haza otthonaikba. Mint minden születésnapon, itt sem hiányzott a torta, amelyből kettő is volt – az egyiket a község, a másikat pedig ... adományozta. A rendezvény kitűnőre sikeredett, a szervezők elismerést és köszönetet érdemelnek. Jómagam is ott voltam és nagyon jól éreztem magam.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  10/250 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat