logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  26/265 >>

Barangolások a Körmöci hegységben a szépkorúakkal

22.10.2022 10:42 | Fodor Szilvia

   Kihasználva a kellemes koraőszi időt újra útra keltünk vidám csapatunkkal. Ezúttal Garamszentbenedek és Körmöcbánya volt az úticél, az egykori Magyar Királyság egyik legjelentősebb, aranybányászatáról nevezetes bányavárosa és pénzverőhelye.

   A garamszentbenedeki bencés templom a közép-európai koragótika egyik legszebb emléke, Szlovákia második legnagyobb kolostora, az egyik legrégebbi magyar bencés apátság. Az ódon hangulatú apátsági épület déli oldalhajója őrzi a Szent Vér ereklyét, sírboltjában az egykor nagyhatalmú Koháry család tagjai nyugszanak.  

   Körmöcbányát, a német telepesek által alapított városkát Károly Róbert a 14. században szabad királyi bányavárosi jogokkal látta el és itt verték a király számára az aranyforintot és az ezüstgarast. A körmöci arany évszázadokon át a legjobb pénz volt Európában!  A pénzverdében megtudtuk, hogy itt verik jelenleg több távoli exotikus ország pénznemét is a szlovák euróérméken kívül, német gyártmányú modern gépeken.

   A látogatás során alkalmunk nyílt megtekinteni a régi és az új üzemet is. A főtér látnivalóinak megtekintése után egy fedett lépcsőn keresztül bejutottunk a körmöci várba, mely egyike a Felvidék legépebben megmaradt várainak. A belvárost védő igen kis vár legfontosabb látnivalója a késő gótikus Szent Katalin-vártemplom és a román stílusú Szent András-körtemplom. A várból gyönyörű kilátás nyílik a város központjára, valamint a környező hegységekre.

  Kellemes érzés volt úgy barangolni Körmöcben, hogy az ottani idegenvezetőnk az anyanyelvünkön szólt hozzánk. Csodás napsütésben, kényelmes tempóban haladva szívtuk magunkba a városkáról szóló érdekes történeteket, legendákat, és természetesen megkóstoltuk a helyi jellegzetes édességet is, a körmöci krumplit.

   Hazafelé még megálltunk egy röpke pillanatra Európa egyik földrajzi közepét jelző kőtáblánál is, amely pár kilométerre található Körmöcbányától, a nagy múltú bányászközség, Jánoshegy templománál. Érdekessége, hogy a Keresztelő Szent Jánosról elnevezett, alacsony kőkerítéssel körülvett, 13. századi templom a Vág és a Garam folyók között pontosan félúton fekszik. A mellette található sziklának szimbolikus jelentése is van: a szlovák államiság sarokköve – ugyanis a Szlovák Köztársaság megalakulása alkalmából helyezték el itt. Sajnos, az idő eljárt már felette és ráférne egy kis tatarozás.

   Jó volt újra találkozni, élményekkel gazdagon tértünk haza otthonainkba.

   Legközelebb Budapestre, az Országházába, majd a Thália Színház egyik előadására látogatunk el október 26-án, majd sok szeretettel várunk mindenkit a hagyományos Szépkorúak báljára, október 28-án Galántára.

   Jelentkezni a következő telefonszámokon lehet: 0905303860, illetve 0915464510.                                                                                                                                                                        


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  26/265 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat