logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  29/506 >>

XVII. Mátyusföldi Fesztiválon Nagyfödémesen

30.8.2023 10:16 | Száraz Erzsébet

   Június 28-tól 30-ig került sor a Mátyusföldi Fesztiválra, amelyet az idén immár 17. alkalommal rendeztek meg Nagyfödémesen.

   A rendezvény fő szervezője, a Csemadok Nagyfödémesi Alapszervezete évről évre színvonalas műsorokat, kiállításokat kínál nemcsak a helyi kultúrát kedvelő embereknek, hanem a környékről érkezőknek is.

   A fesztivál nyitónapján a szervezők a helyi kultúrházba invitálták az érdeklődőket, ahol két kiállítás megnyitójával vette kezdetét a háromnapos rendezvénysorozat. Az első kiállítás a község szülötte és díszpolgára, a 75. születésnapját ünneplő Botlík Aladár festőművész és restaurátor munkássága előtt tisztelgett. Kiállítása a „75 év alkotómunkája – Emlékezések” címet kapta. A másik kiállítás a „Fény az úton” címet kapta, amelyen Pálinkás Ildikó, galántai festőművész mutatkozott be. A felvidéki magyar pedagógus gyermekkorától kezdve vonzódik a művészetekhez, zenéhez, az irodalomhoz és a festészethez egyaránt, de a festészetben lelte meg igazán az örömét. A két festő alkotásait nemcsak a fesztivál ideje alatt, de még további két héten át sokan megtekintették.

   Már hagyománnyá vált, hogy a kiállítások megnyitója után még egy találkozóra is sor kerül a fesztivál keretén belül. Az idén egy olyan fiatalemberrel ismerkedhetett meg a nagyközönség, akit talán többen elsősorban sportújságíróként ismernek, hiszen az Új Szó sportriportere, mások talán a versei által kerültek vele kapcsolatba, mert eddig két verseskötete is megjelent: „Örökkévalóságos” címmel 2018-ban, és az „Újgenerációs Istennő” című 2021-ben. Azt viszont már kevesebben tudják róla, hogy legnagyobb hobbija a hegyi túrázás. Az est vendége a nagyfödémesi ifjabb Lencsés Zoltán volt, aki „Nepál – élet és turizmus a földrengések után” címmel tartott egy nagyon hangulatos, vetítéssel egybekötött élménybeszámolót, amire a fiatalok közül is sokan voltak kíváncsiak.

   A fesztivál második napján a község kulturális emléke, a Kálvária udvarán egy csodálatos koncerttel folytatódott a fesztivál. A szervezők az idén a friss Fonogram-díjas énekest László Attilát hívták meg. A kézdivásárhelyi születésű magyar énekes 2011-ben RTL klub TV tehetségkutató műsorának, a „Csillag születik” harmadik szériájának győztese volt. Pályája azóta töretlenül ível felfelé. A szervezők a művész csodálatos hangját és tehetségét ismerve nem véletlenül a „Zengjen az ének” címet adták a koncertnek, hiszen a csodálatos hang nemcsak a Kálvária udvarán, de messze, a falakon túlra is elhallatszott.

   A fesztivál zárónapja a könnyedebb szórakozásnak adott helyet. A kora délutáni órákban a Szomolai házaspár vezetésével a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt. Majd „Kultúra határok nélkül”címmel a helyi és a testvértelepülésekről érkezett kulturális csoportok közös műsorára került sor. Az est fő műsora „Csak egy vidám nyáresti koncert” címet kapta, amelyben Derzsi György és zenekara varázsolt fergeteges hangulatot a szabadtéri színpadra. A fesztivált egy vidám utcabál zárta, ahol a Veľkoúľančanka zenekar tagjainak énekére szórakozhatott a nagyközönség.

   A fesztivál az idén Nagyfödémes község és a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, valamint a helyi MAXNETWORK kft. és a KOW kft. támogatásával valósult meg. Nagy köszönet illeti a Csemadok lelkes tagjait, akik az egész rendezvény sikeréhez aktív munkájukkal járultak hozzá.


Fotó: Hanzel Lajos
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  29/506 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat