logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  30/506 >>

Levéltári Nyílt Napok Vágsellyén

27.7.2023 09:12

   A Nagyszombati Állami Levéltár Galántai Fióklevéltára, a vágsellyei 2004-ben csatlakozott a ma már hagyománnyá vált Levéltári Nyílt Napok kezdeményezéshez. A Nemzetközi Levéltári Napot az ICA, a Levéltárak Nemzetközi Tanácsa vezette be a Tanács 1948. évi megalapításának tiszteletére. A rendezvény a lakosság és a diákok körében egyaránt népszerű. A kétnapos rendezvényre ez év június 8-án és 9-én került sor.

   A rendezvény idén A levéltárak, mint ismert – ismeretlen intézmények címet kapta.

   Új kiállításunk célja a levéltár, mint szakintézmény bemutatása. A mai vágsellyei levéltár története a 17. század közepéig nyúlik vissza. Legrégebbi elődje a Somorjai Városi Levéltár. Továbbá fióklevéltárunk elődjei közé tartoznak a járási levéltárak is, amelyek az 1949. február 1-én elfogadott területi felosztás értelmében a Nagymegyeri, a Dunaszerdahelyi, a Galántai, a Szeredi és a Vágsellyei járásban alakultak meg.

   A levéltár, mint szakintézmény, feladatkörét képezi a Vágsellyei, Galántai és a Dunaszerdahelyi járás területén található szervek, intézmények és hivatalok tevékenységéből származó dokumentumok őrzése, feldolgozása és közzététele. A legjelentősebb levéltári dokumentumok az állami hivatalok és önkormányzatok, valamint ezek jogelődjei tevékenységéből származnak.

   A rendezvényen belül családfa formában levéltárunk elődjei és dolgozói is bemutatásra kerültek. A kutatóteremben az érdeklődők megtekinthették a levéltári iratok víz, tűz, illetve szennyezettség és a napsugarak általi károsulását. Az érdeklődők több adathordozóval és digitális megoldással is megismerkedhettek. Az intézmény történelméről és mindennapjairól rövid kisfilmet készítettünk a látogatók számára. Hagyományosan lehetőség nyílt a raktárak megtekintésére, valamint a középkori oklevelek bemutatására is sor került. Az érdeklődők megtekinthették a levéltár épületét. A Vágsellyén található levéltárnak a reneszánsz kastély falai adnak otthont. Az érdeklődők tárlatvezetés formájában megtekinthették a  Segíteni, védeni és menteni!- című kiállítást, valamint megismerkedhettek a levéltár történetével, és betekintést nyerhettek az itt dolgozók mindennapi munkájába is. Minden érdeklődő korabeli tűzoltó-parancsnoki okmányt kapott a részvételért. Az oklevelet saját maguk tölthették ki lúdtollal, különböző sablonok is a rendelkezésükre álltak. Az oklevelét minden látogató maga pecsételhette le viaszpecséttel és tipáriummal, vagyis pecsétnyomóval. Az óvodások és a diákok számára ügyességi versennyel készültünk, amely a levéltári dobozok megfelelő összerakására irányult. A levéltári dobozok szükségességéről a raktárakban tudhattak meg bővebb információkat az érdeklődők. A legkisebbek számára memóriajátékkal és kirakós puzzle foglalkozással is készültünk.

   A két nap alatt az óvodásoktól a szépkorúakig több mint 500 látogatót fogadott a levéltár. Az egyes intézmények munkatársai, az iskolák diákjai és a magánszemélyek sok új ismeretettel távoztak. Fióklevéltárunk egyike azoknak a levéltáraknak, ahol a nyilvános rendezvények hagyománya hosszú éveken át folyamatossá vált.

                                                                              Mgr. Bugyinszky Klaudia

Nagyszombati Állami Levéltár

Galántai Fióklevéltára, Vágsellye

 


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  30/506 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat