logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  28/506 >>

Kopjafaavatás és tavaszi emlékhadjárat Negyeden

30.8.2023 10:21

   A Csemadok Negyedi Alapszervezete és a Niget Polgári Társulás és az Ifjúsági Klub tagjai minden év márciusában megemlékeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményéről és hőseiről, valamint a helybéli református felekezetű elhunyt Izsák József honvéd, valamint Pongrácz Ágoston néhai plébános tevékenységéről.

   A megemlékezést mindig a község sírkertjeiben tartották, azonban a két szervezet régóta szerette volna a megemlékezés helyszínét a község központjába helyezni. Az idei évben a közös összefogásnak köszönhetően vágyuk megvalósult. Negyed község központjában egy gondosan kiválasztott szimbólumrendszerrel ékesített kopjafát helyeztek el, amely Zilizi Zoltán, peredi fafaragó mester munkáját dicséri. A kopjafa leleplezése a 24. Felvidéki Tavaszi Emlékhadjárat alkalmával került sor, 2023. április 30-án. A nem mindennapi ünnepélyre kivonult a község apraja-nagyja, figyelemmel kísérték a színvonalas műsort, megcsodálták a díszes ruhában érkező huszárcsapatokat.

   A megnyitóban az Igmándi Hagyományőrző Egyesület tagjai mutatták be toborzó táncukat, amelyet Krommel Gabriella, a Pongrácz Ágoston Alapiskola igazgatónőjének megnyitóbeszéde követett. A kopjafát JUDr. Selmeczi Henrietta polgármester asszony leplezte le, majd a helyi egyházak képviselői, PaedDr. Csonthó Aranka, református lelkész, Mgr. Varga Róbert katolikus plébános és Mgr. Alena Klementová evangélikus lelkész megszentelték azt. Ezt követően üdvözölték a hadjárat vezetőjét, Dr. Tárnok Balázst és csapatait. Dr. Vass László történelmi előadása és Vesztergám Miklós tárogatózenei előadása után az ünnepélyes koszorúzás következett.

   Köszönet illet mindenkit, aki bármilyen formában hozzájárult az esemény megvalósításához, kiemelvén: Fördős Zoltán és családja, Negyed Község Önkormányzata, a Csemadok Negyedi Alapszervezete, a Niget Polgári Társulás, a Pongrácz Ágoston Alapiskola mellett működő Szülői Szövetség, és mindazon a kedves családok, akik a rendezvényt támogatták. 

(ma)


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  28/506 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat