logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  25/506 >>

VIII. Református nyári tábor Deákin

1.9.2023 08:34 | Édes Ákos, lelkipásztor

   Mi a közös az első emberpár - Ádám és Éva, a sokáig gyermektelen Anna első fia, Sámuel, a testvérei által kútba dobott, majd végül Egyiptom 2. emberévé előléptetett József, a próféta és tanítványa - Illés és Elizeus, valamint a Jelenések könyve béli fehér ruha történetében a Bibliában?

   Az erre a kérdésre adott válasz alapozta meg a Deáki Református Egyházközség szervezésében immáron 8. alkalommal megvalósult nyári napközis gyermektábor egész hetét. - Az új ruha, amelyet Isten ad az embernek, a jelképes külső, mindenekelőtt pedig a belső „átöltözés”, melynek nyomán Isten egy új életminőségbe léptet bennünket.

   Ez volt a központi témája az idei tábori hetünknek: hogy ahogyan egy-egy átöltözés mindig a változást jelképezte a kiemelt bibliai személy életében, úgy a mi lelki átöltözésünk is az értelem, a szív és a gondolkodás változását hozza magával. Ahogyan Pál apostol írta levelében, s mely egyben a tábori hét aranymondása is volt: „Felöltözzétek amaz új embert, mely Isten szerint teremtetett igazságban és valóságos szentségben.“ Efézus 4:24

   A tábor az előző évekhez hasonlóan ismét a KOEN (Keresztyén Oktatásért és Nevelésért) alapítvány programja alapján valósult meg, amelyet a 2023-as évre a magyarországi Dunán-túli munkacsoport vállalt fel és dolgozott ki, s melynek a Kaptár-ruhatár címet adták. A tábort az előző évekhez hasonlóan a nyári szünet első teljes hetén, július 3-tól 9-ig tartottuk meg, s vasárnap táborzáró családi istentisztelettel fejeztük be.

   Így az előkészületeket már április végén megkezdhettük, hiszen így is csupán mintegy bő két és fél hónap állt rendelkezésünkre, hogy mire a naponkénti majd 90 embert megmozgató egész tábori hét elkezdődik, a lehetőségeinkhez mérten minden a lehető legjobban elő legyen készítve.

   Táborunk helyszíne a templomunk és a 2022-es esztendő őszén és 2023 tavaszán kívül-bévül teljes egészében megújult és modernizált gyülekezeti ház, valamint e két épület közt elterülő udvar és a parókia udvara volt.

   Az óriási füves terület ismét rengeteg lehetőséggel kecsegtetett, hiszen nem csupán a reggeli tornák, de a nagysátor alatt elfogyasztott tízóraik és uzsonnák, a szabadtéri programok és játékok, ill. a különböző történet rávezető, és sport játékok helyszínéül is szolgált.

   Az előzetesen bejelentett mintegy 70 gyermek mellett összesen 11 tábori vezető –köztük a gyülekezet lelkipásztorai is- és napi 4 konyhában serénykedő asszony volt jelen. Jól összehangoltan, s hisszük hogy áldásosan tudtunk így együtt tevékenykedni, szolgálni, hogy a ránk bízott gyermekekhez a bibliai történeteken, a közös játékokon és az ifjúsági énekeken keresztül is bizonyságot tegyünk a mi Megváltó Urunk, Istenünk kegyelméről, s a Fiában –Jézus Krisztusban hozzánk lehajolt szeretetéről.

   Az egyes napok eseményei a már jól bevált programot követték, így a regisztráció és a reggeli torna után a templomban ismertük meg 4 méhecske rávezető párbeszéde által a napi üzenetet, melyet igazán a Szentírásból vett történet párhuzama domborított ki és mélyített el a gyermekekben.

   Míg a méhecskék előadása minden nap ugyanolyan formában jelent meg, a bibliai történetek szinte minden nap más-más formában voltak megszemélyesítve. Volt, hogy „fakanalak” beszélgettek egymással, volt, hogy egy esernyőt hívtunk segítségül, de volt diavetítéses mesélés és ruhaakasztókon lógó fehér ruhák szerepjátszása is.

   A gyermekek nagy odafigyeléssel követték az eseményeket, s az elhangzott történetekre énekszó volt a válaszuk. Számtalan már korábban is énekelt éneket átismételtünk, de újakat is tanultunk, amelyeket a hét vége felé közeledve már fejből fújtak a gyermekek.

   A templomi részt közös imával zártuk, majd a finomabbnál finomabb tízóraik elfogyasztása következett. A tízóraik után pedig minden nap 3 csoportot alakítottunk ki, s az óvodás korosztálytól egészen az alapiskola 9. osztályával bezárólag mindenki megtalálta a helyét, hogy egész héten a maga csoportjában folytathassa tovább az üzenet elmélyítését nem csupán a munkacsoport által összeállított munkafüzet, de különböző kézműves foglalkozások és csoporton bévüli játékok és imaközösség megélése által is.

   Csoportbontás után déltől két csoportban a helyi alapiskola mellett működő kifőzdébe, konyhába indultunk a finomabbnál finomabb ebédeket elfogyasztani.

   Ebéd után pedig idén is számtalan lehetőség várta a gyermekeket az udvaron. Voltak népi játékok, csokievő-verseny, kosárlabda és röplabda, trambulin, foci, és a már évek óta elmaradhatatlan és óriási sikernek örvendő méta. Meglepetésből sem volt hiány, hiszen a keddi napon minden gyermek kipróbálhatta a buborék focit, magára öltve egy óriási felfújt labdát, szerdán délután pedig a szintén ezen a héten táborozó vágfarkasdi gyülekezetbe látogattunk el, ahol Pintér Béla magyarországi keresztyén énekes templomi koncertjére került sor.

   A reggelente fél 8-tól érkező gyermeksereg közül sokan még délután 5 órakor is a tábor helyszínén voltak. Új barátságok szövődtek, áldott beszélgetések zajlottak, emlékezetes pillanatok maradtak az itt lévőkben, gyermekekben és felnőttekben egyaránt.

   A legfontosabb azonban, - s ez a mi évről-évre való munkálkodásunk célja is-, hogy az itt táborozó gyermekek szívében elültettetett a „jó mag”, az Igének áldott szava, mely a maga idejében hisszük, hogy termést hoz, s Isten országának gyarapodását.

   Mindenekelőtt hála és öröm van bennünk a mi Teremtő és Megtartó Istenünk felé, Aki hisszük, hogy az idei táborunk során is áldásaival kísért és gazdagított, gyarapított lelkünkben, de megőrzött és óvott testünkben is. A táborzáró alkalmunk pedig hisszük, hogy méltó lezárása volt az egész hétnek, s amelyre nagy számban érkeztek a gyermekek családjaikkal, szeretteikkel együtt.

   Minden elmondott imádságért végtelenül hálásak vagyunk, ill. nevek említése nélkül mondunk köszönetet a tábor vezetőinek, segítőinek, a háttérben munkálkodó asszonyoknak, a számtalan természetbeni és anyagi felajánlásért és minden egyéb másért, amivel hozzájárultak táborunk támogatásához.

   Ugyancsak nevek említése nélkül mondunk köszönetet minden szervezetnek, vállalkozónak, cégnek, hogy akik tehették és Isten Lelke indította őket arra, nem maradtak tétlenek.

   Jó reménységünk, hogy lassan, de egyre biztosabban haladunk a IX. nyári táborunk felé, amely ha az Úr is engedi és élünk, 2024. július 1-től 7-ig lesz megtartva.

   Soli Deo Gloria! – Egyedül Istené a dicsőség!


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  25/506 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat