logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  394/506 >>

Nagyszombati születésnap

15.3.2018 09:58 | Zilizi Kristóf

   Nagyszombatban, Nagy Lajos király és Pázmány Péter bíboros városában húshagyókedden, február 13-án este fél héttől immár sorrendben 46. alkalommal sereglettek össze helyeik és környékbeliek, ez alkalommal éppen két tucatnyian a „magyarok temploma“-ként is imsert Fő utcai, meghitt, kis, családias hangulatot árasztó Szent Ilona templomba.

   Nagy ünnep volt ez az alkalom mindenki számára, hiszen éppen 5 esztendeje annak, hogy 2013. február 13-án, hideg és kemény tél közepében, éppen hamvazószerdán ezek a szentmisék elkezdődtek. Azóta pedig, hála Istennek, rendszeressé váltak.

   Az eltelt öt év folyamán több diák, főiskolás, egyetemista is átmenetileg – tanulmányai végzése ideje alatt – tagja volt a közösségnek, de akadnak olyanok is, akik időnként vissza-visszajárnak „látogatóba“. Az utóbbi évben viszont valahogy a diákok száma megfogyatkozott, sajnos.
A mise elején Kiss Róbert nagyszombati vikárius üdvözölte a koncelebráló Németh Rezső főtisztelendőt, a ministránsokat, diákokat, egyetemi tanárokat és a többi jelenlévőt. Homíliájában több megszívlelendő gondolatot idézett Ferenc pápától, többek között, hogy ne engedjük, hogy a képmutatás szelleme megfertőzze lelkünket. A diákok további sikeres tanulmányaihoz is kérte a Mindenható segítségét és a Szűzanya közbenjárását.

   A mise zenei aláfestését ezúttal megosztva Új Krisztina és fia, Sámuel biztosította hegedűjátékával, valamint templomi énekeket a karzat orgonáján Fodor Attila játszott Dunaszerdahelyről.

   A mise után a szomszédos pasztorációs központban a dunaszerdahelyi négygyermekes Domonkos-házaspár beszélt brazíliai nászúti tapasztalatairól, folytatva a múlt hónapban megkezdett élménybeszámolók sorozatát. Ágnes, az anyuka, angol szakos tanárnő arról is beszámolt hallgatóságának, milyen sikeres missziós munkája a Dunaszerdahely Karcsai úti romanegyedében lakó gyermekek rózsafüzérimádságra tanítása terén. Egyre jobban érik ezen áldozatos munkájának gyümölcse.

   Meglepetésünkre a közösség állandó nagyszombati tagja, Nemcsek József - fia Kanadában, Winnipegben működik káplánként, ahol magyar híveknek is a lelkipásztora – „5. Nagyszombat“ feliratú tortát készített a „születésnap emlékére“.

   Nagyon jó hangulatban, kötetlen beszélgetés mellett telt el a másfél órácska. Sajnos, a Nagyszombat megyei képviselőket rendszeres hívás és értesítés után sem látjuk közösségi találkozóinkon kettejük kivételével. A közeljövőben közös errővel, akarattal és elszántsággal Csemadok is megalakulni látszik Nagyszombatban.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  394/506 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat