logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  395/506 >>

A farsang búcsúztatása, Felsőszeli

15.3.2018 09:54 | Mészáros Magdolna

   Az idei farsang kurtasága miatt február 10-én került sor a hagyományos Nótaestre falunkban. A 33. alkalommal megrendezésre került nótás vigadalom a Csemadok kezdeményezése volt.

   Arra a kérdésre, hogy mi a magyar nóta, Pápai Molnár Kálmán nótaszerző így vall: "... könnyeket virágzó fa, ... hazaszeretetünk gyöngyöző bora, .... zengő zsolozsma."

   Mindenképpen a magyar lélek fontos megnyilvánulása, amikor bánat vagy öröm éri.

   Létjogosultságát senki sem kérdőjelezi meg, hiszen a több évtizedes hagyományra visszatekintő rendezvény bizonyítja, hogy a régió eme csücskében is van érdeklődés iránta a szólisták és a közönség részéről egyaránt.

   Az énekesek dalválasztása, egyeztetése épp oly fontos eleme a készülődésnek, mint a szép díszlet és a zenekar. Az idén Kotlár József és zenekara kísérte az énekeseket, akik között olyanok is voltak, akik elindították ezt a szép hagyományt. A közönség lelkes tapssal fogadta valamennyiüket: Filo Katalint, Renczés Lászlót, Simkó Máriát, Tonkó Istvánt, Szőcs Gézát, Kertész Ilonát, Deák Bélát, Renczés Ágostont, Perleczky Pált, Szőcs Mártát, Lachata Pált. A fiatalabbak közül Gyurcsy Ildikót, Nagy Flóriánt, Lóci Papp Máriát és Hasák Gábort.

   A fináléban közösen énekelték a "Most kezdődik a-, most kezdődik a tánc ..." kezdetű nótát, mivel az est vidám mulatsággal folytatódott.

   A farsang farka lezárja a téli vigasságokat, közeleg a böjtölés ideje, de ennek az estének az összetartó ereje, a közönség buzdítása és éneke sokáig a fülünkben cseng vissza.

   "Amíg egy nép énekel, messzire hallatszik, hogy létezik"- olvashatjuk Sütő András szavait. Ez ez a Nótaest is legyen olyan emlék a szívünkben, mely erőt ad az elénk sodródó nehézségek leküzdéséhez és új tervek kovácsolásához.

   Köszönet minden támogatónak és énekesnek!


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  395/506 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat