logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  338/456 >>

Zsigárdi Napok – immár 25. alkalommal

22.6.2019 18:52 | Baranyay Alajos, polgármester

   Tisztelt Mátyusföldiek!

   Negyed évszázad nagy idő, különösen egy többnapos, sokszáz embert megmozgató, színvonalas programokkal teli eseménysorozat évenkénti megrendezésében. Sok időt, szervezőképes embereket, jó kapcsolatokat igényel, és persze, a szükséges anyagiak biztosítását is. De a huszonöt eltelt esztendő megmutatta, hogy megéri a fáradozás. A Zsigárdi Napok mára a falu igazi nagy nyári ünnepévé vált, amelyen polgáraink nagy többsége részt vesz és vár, mert a pihenés, a feltöltődés, a kikapcsolódás alkalmának tekinti.

   A Zsigárdi Napok eddigi rendezvényein sok-sok művészt, előadót, személyiséget fogadhattunk, láthattunk színpadjainkon, községünkben. Testvértelepüléseink küldöttségei, művészeti csoportjai is ez alkalomból látogattak el hozzánk a leggyakrabban. Kiállítások, könyvbemutatók, számos ötletes, kedvelt és visszatérő kísérőprogram tette hangulatossá, vonzóvá ezeket a napokat. Családok, barátok találkozóhelye, a megérdemelt kikapcsolódás alkalma, alkalmai voltak mindig is az egyes rendezvények.

   A kulturális események mellett különböző sportrendezvények - futballmérkőzések, halászversenyek, fogathajtó versenyek tették még színesebbé az eseménysorozatot. Az ezeket követő zenés szórakozóestek pedig többszáz embernek jelentettek kikapcsolódást.

   Minden egyes alkalommal nagy történelmi eseményünkre is emlékeztünk: a zsigárdi csata évfordulójára. Politikusok, közéleti személyiségek, testvértelepüléseink- és a környező falvak önkormányzatainak küldöttségei, valamint helyi társadalmi szervezeteink, egyházközségeink és intézményeink vezetői helyezték el koszorúikat a hősök zsigárdi emlékművénél.

   A falunapok szervezését és lebonyolítását önkormányzatunk tagjai, községi alkalmazottaink, intézményeink dolgozói, gyerekeink és fiataljaink, társadalmi szervezeteink tagjai végezték minden egyes alkalommal. Mindannyiuknak köszönet jár érte. Ugyancsak meg kell köszönnünk a Napok megrendezését segítő EU-s, megyei és magyar állami támogatásokat, vállalkozóink felajánlásait, melyeknek eredményeképpen színvonalas programokat hozhattunk falunkba, egyes rendezvényeink pedig nemzetközi eseménnyé nőtték ki magukat.

   A 25. Zsigárdi Napok műsorajánlójában feltüntetett programok mellett vendégeink és minden hozzánk látogató arról is meggyőződhet, hogy az alig fél éve tevékenykedő új önkormányzatunk folytatja az előzők munkáját, a falu fejlesztését komolyan gondolja.

   Nagy ütemben folyik az óvoda új részének építése. Szeptembertől már itt, az új épületben szeretnénk egy új óvodai osztályt nyitni. Folyamatban van a kultúrházban található eskettető terem átalakítása is. A helyiség új talajburkolatot, világítást és berendezést kap, és a Zsigárdi Napok alkalmával avatjuk fel: a község történetét feldolgozó monográfiát itt mutatjuk be, ünnepi önkormányzati ülésünket is itt szeretnénk megtartani, amelyen falunk eddigi és leendő díszpolgárai is részt vesznek.

   Az iskolaépület fűtésrendszerének felújítására benyújtott pályázatunk még elbírálás alatt van. Az iskolák és az óvodák helyiségeinek-, továbbá a napközi otthon, a konyha és a tornaterem fűtésrendszerét szeretnénk modernizálni.

   Községünk, az Alsó-Vág Mente HACS tagjaként, a Leader-program legújabb kiírás értelmében 37.500 euróra pályázhat járdák felújítására, amely a falu fejlesztési terveiben is szerepel. A pályázat már készül, a döntés remélhetőleg mihamarabb megszületik, és ezt a munkát is elkezdhetjük.

   Bízunk benne, hogy még ebben az esztendőben új bérlakásokat és új alacsonyabb kategóriájú lakásokat tudunk átadni az igénylőknek. Elsődleges célunk, a családot tervező fiatalok segítése.

   Utolsó szakaszába lépett egy bölcsőde kialakításának jóváhagyatása a régi református iskola épületében, illetve – részben -, annak helyén. A tervet anyagilag is a Magyar Állam támogatja. Egy olyan épületről van szó, amely két nagyobb helyiségből, irodából, szociális helyiségekből áll majd, és lehetővé teszi, hogy a fiatal szülők dolgozhassanak, amíg kisgyerekük a bölcsődében van.

   Elkezdtük a tájház rekonstrukcióját is. Jelenleg az alapok megerősítésén dolgozunk. A javítások keretében egy többfunkciós helyiséget szeretnénk kialakítani Attila – terem néven, ahol a színész munkásságát szeretnénk személyes tárgyaival, fotóival, plakátokkal állandó kiállítás formájában bemutatni. A helyiség ugyanakkor előadások, honismereti órák és különféle összejövetelek színhelye is lesz.

   Áprilisban adtuk át új gyűjtőudvarunkat, ahol lakosaink az osztályozott hulladékot elhelyezhetik. Folyamatban van egy komposztáló kiépítése is.

   Önkormányzatunk igyekszik idejében, lehetőleg gyorsan és hathatósan megoldani a felmerülő gondokat, mindig a legmegfelelőbb, legelőnyösebb megoldásokat keresve, illetve élni az adódó lehetőségekkel. Reméljük, hogy a falunapokra idelátogatókat egy év múlva már a felsorolt munkálatok befejezéséről tájékoztathatjuk!

   A Zsigárdi Napok kulturális és sportrendezvényei a 25 esztendő alatt számos környékbelit is vonzottak, a sokszor többezres nézőközönség jó része Mátyusföldi településeinkről látogatott el hozzánk. Zsigárd Község Önkormányzata és valamennyi szervező nevében ezúttal is szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt falunk nagy közösségi eseményének valamennyi rendezvényére, a jubileumi 25. Zsigárdi Napokra!

   Bízunk benne, hogy a Zsigárdi Napok megrendezésének hagyománya nem szakad meg! Tartalmával és küldetésével emberi gyarapodásunkat, faluközösségünk és régiónk erősödését segíti ezután is!


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  338/456 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat