logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  337/456 >>

A 170 éve történtek tiszteletére

23.6.2019 09:53 | Szabó Frigyes

   Két kérdés Pered község polgármesteréhez, Mgr. Agócs Kőrösi Ildikóhoz

   Új polgármester, és többségében új képviselőtestület kezdte meg munkáját a fél évvel ezelőtti önkormányzati választásokat követően a településen. Milyennek látja az eltelt időszakot, milyen konkrét eredményekről tud beszámolni?

   Valóban, új polgármester, és a 11 tagú képviselőtestületben 9 új képviselő kezdte el a munkát új ötletekkel, tervekkel - lendületesen és változást akarva. Bízok benne, hogy a képviselőtestületben, illetve az egyes bizottságokban végzett munka eredményeit polgáraink érzékelni is fogják, vagyis a tervek, az elképzelések tartalmas munkával mindannyiunk javára rövidesen megvalósulnak!

   Az eltelt alig fél év a szerkezeti átalakítások, a prioritások meghatározása, az irányítás újraszervezése jegyében telt, de mindezek mellett az önkormányzat igyekezett minden adódó lehetőséget kihasználni a falufejlesztés terén.

   A Bethlen Gábor Alaptól egy, a faluról szóló ismertető, népszerűsítő kiadvány megjelentetésére, a Kult - Minor Alaptól pedig a férfi daloskör számára pályáztunk sikeresen. Ezek ugyan nem nagy összegű támogatások, de mégis segítséget jelentenek. A Galánta-Vágsellye régió COOP Alapjától 6.000 eurót kaptunk közösségi projekt megvalósítására. Lakosaink döntik el, hogy játszótér, közösségi terasz vagy köztéri edzőterem épüljön ebből az összegből.

   Az idősek otthonának felújítására, külső szigetelésére a Környezetvédelmi Alaphoz adtunk be pályázatot. Bízunk benne, hogy eredményesek leszünk, a munkálatokat időben el tudjuk kezdeni, és a tél beállta előtt be is tudjuk fejezni. Bővíteni szeretnénk térfigyelő kameráink számát is, ezáltal is tovább növelve településünk közbiztonságát.

   A faluközpontban felépített bérház lakásait februárban vehették át a lakók.  Azon dolgozunk, hogy a falu végén felépített 12 lakásos bérház, ahová már szintén beköltöztek a bérlők, a Közlekedésügyi Minisztérium támogatásával a közeljövőben a falu tulajdonába kerüljön.

   Szeretnénk véglegesen tisztázni az egyházi tulajdonban lévő öreg iskola felújításának, ésszerű kihasználásának ügyét. A hosszútávú bérleti szerződés megkötése után teljes egészében felújítanánk a falu főutcáján található, nagyon rossz állapotban lévő épületegyüttest.

   A falu fejlesztési ütemterve értelmében folyik a Zárda épületének átalakítása is. Itt egy 15 fős óvodai osztályt szeretnénk elhelyezni.

   Nagyon jónak és követendőnek tartom a környezetünk védelme érdekében tett kezdeményezéseket.  Több civil szervezetünk tagjai, vadászaink, az önkormányzat és a községi alkalmazottak tavaszi nagytakarítása valószínűleg hagyománnyá válik, s tervezik, tervezünk egy hasonlót, amelyet ősszel valósítanánk meg.

   A község önkormányzata továbbra is segíteni fogja a falu társadalmi szervezeteinek, társulásainak közösségépítő tevékenységét. Társszervezőként többek között a Csángó PT gyermeknapi rendezvényét, a Csemadok bográcsfőzőversenyét, Termelői piac elnevezésű rendezvényét, a Campus PT majálisát támogatjuk. Ugyancsak üdvözüljük más civil szervezeteink kezdeményezéseit, amelyek közösségi célok, értékek megvalósítása érdekében szerveződnek.

   Községi intézményeink - iskolák, óvodák, kultúrház, könyvtár – fenntartása és színvonalas működtetése, ahogy eddig is, ezután is elsődleges feladataink közé tartozik.

   Az idei Falunap programja ugyancsak színesnek ígérkezik. Mégis, miben különbözik majd az eddigiektől?

   A peredi csata 170. évfordulójának megünneplésére készülünk, a Falunapot ennek tiszteletére szervezzük. Az ünnepélyes megnyitót a kultúrház előtti téren tartjuk. Ezt követően lovasfelvonulás indul a Hősök emlékművéhez. A menet több helyen megáll, azért, hogy tánccsoportunk és zenekara bemutathassa az ez alkalomra készített rövid műsorát. A Hősök emlékművénél Bárdos Gyula, a Csemadok OT elnöke mond ünnepi beszédet. Imát és áldást Sankó Szabolcs káplán úr mond, majd koszorúkat helyezünk el a tabi fúvósok és a daloskör közreműködésével. A szabadtéri rendezvények sora a délutáni gyermekműsorokkal kezdődik, először iskoláink és az óvodák gyerekei mutatkoznak be, de a színpadi műsorokon kívül még számos meglepetés várja a legkisebbeket.

   A felnőtteknek szánt műsor, amelyben népművészeti csoportjaink lépnek színpadra, hat órakor kezdődik. Ezután sztárvendégünk, a TNT popegyüttes koncertje, majd hajnalig tartó szórakozás következik. Megjegyzem, hogy péntek este diszkóra elsősorban a fiatalokat-, a vasárnapi búcsúi mulatságba pedig mindenkit szeretettel várnak a rendezvényeket szervező vállalkozóink.

   Az eseménysorozatra testvértelepüléseink - Tab, Nagyréde, Szímő és Tusnádfürdő küldöttségeit is fogadjuk. Kívánjuk, érezzék jól magukat Pereden!

   Pered Község Önkormányzata nevében az idei Falunap eseményeire minden polgárunkat szeretettel, és minden környékbeli érdeklődőt szeretettel meghívok!

   Emlékezzünk együtt, ünnepeljenek velünk!


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  337/456 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat