logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  35/201 >>

A magyar rovásírás Felvidéken kívüli emlékei - 16. rész

6.8.2022 09:26 | Friedrich Klára, Fénykép: Veres Nándor

A bögözi templom rovásfelirata

   Bögöz Székelyföldön, Hargita megyében fekszik. Eredetileg katolikus templomának alapjait még a 12. században rakták le, majd többször bővítették. A 14. században gyönyörű falfestményekkel is díszítették. A 16. században a templom a protestánsok birtokába jutott, akik a Bibliai intés: „ne csinálj magadnak faragott képet” alapján a freskókat vékony meszes vakolattal tüntették el. Napjainkban azonban, ha a templomokban felfedezik ezeket a falfestményeket, gondosan feltárják, javítják, és ismét gyönyörködhetünk bennük. 

 

Az eredeti felirat - Ennyi maradt...

 

   A bögözi templomban Szent László, Antiochiai Szent Margit és az Utolsó Ítélet történetét festették meg és egy szép Krisztus képet is láthatunk. 1929-ben a lepattogzott vékony meszes vakolat alatt Szigethy Béla erdélyi művészettörténész, református lelkész észrevette, hogy a Krisztus képet keretező mandorla (mandula alakú dicsfény) bal alsó részén téglavörös krétával írt rovás felirat olvasható. Szigethy ATYAI ESTÁN-nak olvasta, szerinte a feliratot maga a festő készítette, aki a közeli Atyha nevű településről származott. Csallány Dezső régész ellenben azzal érvelt, hogy az I nagyobb az előző A-nál, tehát az I-vel új szó kezdődik, így ATYA ISTEN a valószínű olvasat. A rovásírás szempontjából ez ésszerű álláspont, ez a véleménye Forrai Sándor írástörténésznek, rovásírás oktatónak is. Szerinte nem a festő név aláírása van a freskón, mert a felirat nem festékkel, hanem vörös krétával és utólag készült.  

 

Az eredeti felirat

 

   Szakács Gáborral 2009-ben és 2010-ben jártunk Bögözön, ahol Bíró Endre lelkész nagyszerű ismertetését hallhattuk. Egyúttal sajnálattal tapasztaltuk, hogy megfelelő védelem hiányában a felelőtlen látogatók a rovásfeliratot szinte teljesen „letapogatták” a falról, alig azonosítható néhány betű halvány körvonala Krisztus bal térdénél.

   Bögöznek szép faragott rovásírásos falutáblája is van.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  35/201 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat