logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  5/119 >>

Sikeres fellebbezés az aránytalanul magas bírsággal szemben

4.12.2022 10:03 | JUDr. Bános Róbert, ügyvéd

   Sok ember álma egy szép, otthonos családi ház. Gyakorta sok időbe telik, míg elegendő pénzt takarítunk meg, arról nem is beszélve, mennyi időbe telik, míg az egyes hivatalokon sikerül minden engedélyt beszereznünk.

   Ügyfelünk a családi ház építésének megkezdése előtt építési engedély iránti kérelmet nyújtott be az illetékes építésügyi hivatalnál. Az építésügyi hivatal ezt követően a benyújtott kérelem kiegészítésére szólította fel. A kialakult helyzet teljesen standard eljárás, semmi szokatlan nem volt benne. A felszólítás kézbesítése azonban csak a kérelem benyújtásától számított két hónapon belül történt meg (a Közigazgatási rendtartás szerint a közigazgatási hatóság az eljárás megkezdését követő 30 napon belül köteles döntést hozni; rendkívül bonyolult ügyek esetén legkésőbb 60 napon belül köteles döntést hozni). A kialakult helyzet miatt, hogy az építési engedély kiadása elhúzódott, ügyfelünk úgy döntött, hogy engedély nélkül is, apró lépésekben neki áll az építkezésnek, abban a hiszemben, hogy hamarosan úgyis kézbe kapja az építési engedélyt. Ennek azonban az ellenkezője történt, ugyanis vizsgálat vette kezdetét, hogy az adott épület megfelel-e az építésügyi törvény valamennyi feltételének. Az állami építési felügyelet megállapította a törvény megsértését, mivel az építkezés már megkezdődött annak ellenére, hogy a jogerős építési engedélyt még nem adták ki. A kialakult helyzetre való tekintettel az állami építési felügyelet szabálysértési eljárást indított.

 

Bírság kiszabásáról szóló határozat

   Az építési engedély nélküli építkezés megkezdése és ezzel az építésügyi törvény előírásainak megsértése esetén a hatóságok 33 193,91 euróig terjedő bírságot szabhatnak ki. Az építésügyi hivatal ügyfelünknek 15 000 eurós pénzbírságot szabott ki. Döntésüket azzal indokolták, hogy figyelembe vették a jogsértő cselekmény jellegét, körülményeit és következményeinek mértékét. A hatóság döntésével és főként annak indoklásával nem értettünk egyet.

 

A kiszabott bírság elleni fellebbezés

   Ügyfelünk a döntés ellen a törvényes határidőn belül fellebbezést nyújtott be. Az építésügyi hivatal ugyan a törvény által megengedett mértékben szabott ki bírságot, de nem indokolta meg egyértelműen a kiszabott pénzbírság mértékét.

   A közigazgatási eljárás során, szankció kiszabása esetén a közigazgatási szervnek részletesen indokolnia kell döntését. Fontos, hogy konkrét tényekre hivatkozzanak, mi alapján határozzák meg a bírság összegét. Már a bírósági gyakorlat is kimondja, hogy az ilyen döntés, alapos indoklás nélkül, nem állja meg a helyét. Az építésügyi hivatal tehát részletesen nem sorolta fel azoktat a szempontokat, amik alapján a bírság összegét megállapította.

   Az ügyfél a benyújtott fellebbezését azzal is indokolta, hogy ugyanaz az építésügyi hivatal hasonló esetekben legfeljebb 300 eurós bírságot szabott ki más természetes és jogi személyeknek.

 

A jogi eljárásnak is megvannak a maga korlátai

   A fellebviteli hatóság teljes mértékben elfogadta az ügyfél indoklásait, így hát úgy döntött, hogy az építésügyi hivatal döntését megsemmisíti, és az ügyet visszautalja újratárgyalásra és új döntéshozatalra a közigazgatási hatóságnak, mely azt meghozta.

   Az indoklásában kifejtette, hogy az építésügyi hatóság döntése pontos indoklás nélkül nem elégséges. Az ügyfélnek joga van a szankció kiszabásánál a kellő indoklásra.  

 

Újabb építésügyi határozat

   A fellebviteli hatóság döntése értelmében az építésügyi hivatalnak ismét döntenie kellett az ügyben. Az új határozatot a fellebviteli hatóság döntésének értelmében kell meghoznia. Az építésügyi hivatal a ténybeli és eljárási hibákra való tekintettel az ügyfelet 500 euró pénzbírságra ítélte. Az új pénzbírság így hát jóval alacsonyabb, mint az eredetileg megszabott, 15 000 eurós pénzbírság volt. Hasonló esetekben minden körülmények között fontos megvizsgálni, hogy az illetékes közigazgatási szerv miért döntött így, s ha kétség merül fel, mindig érdemes kihasználni a megfelelő jogorvoslati lehetőségeket. Családi ház építésekor minden egyes euró számít, s egy ilyen magas bírság senkinek sem jön jól.

   Ha Ön vagy ismerőse is hasonló cipőben jár, ne habozzon felkeresni egy ügyvédet vagy ügyvédi irodát, aki segít eligazodni a törvény adta lehetőségekben, esetlegesen megírni, elkészíteni a szükséges dokumentumokat és beadványokat.     

JUDr. Bános Róbert

www.banos.sk


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  5/119 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat