logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  16/131 >>

Lényeges változások, amelyek novembertől érintik a munkavállalókat és munkáltatókat

4.1.2023 13:31 | JUDr. Bános Róbert, ügyvéd

   A Munka Törvénykönyvének módosítása november 1-jétől több változást is hozott. A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa ezév október 4-én fogadta el az alábbi törvénymódosításokat.

   Módosítások történtek a munkavállalók védelme terén, továbbá a törvény hatályos átalakítása több újdonságot is hozott magával, mint az apasági szabadság, valamint számos kötelezettséget is bevezettek a munkáltatók számára. Cikkünkben a lényegesebb változtatásokat emeltük ki.

 

A munkáltató nem korlátozhatja munkavállalóját, ha az más munkát is folytat

   A folyamatosan emelkedő élelmiszer-és energiaárak sok munkavállalót kényszerítenek arra, hogy a családi kasszát kiegészítő egyéb kereseti lehetőségek után nézzenek. A törvénymódosítás értelmében a munkáltató nem korlátozhatja munkavállalóját, amennyiben az más munkát is végez. Tehát ha a munkavállalónak megállapodott munkaideje van, pl. reggel 6-tól délután 2-ig, a munkáltatója nem tilthatja meg neki, hogy ezen meghatározott munkaidőn kívül más módon jövedelemre tegyen szert. Ha azonban hasonló tevékenységről van szó, a munkavállaló a munkaviszonyban végzett tevékenység mellett csak a munkáltató előzetes írásos jóváhagyásával végezhet olyan egyéb jövedelemszerző tevékenységet, amely a munkáltató tevékenységének tárgyát tekintve konkurens jellegű.

 

A próbaidő

   Az elfogadott módosítások szerint a munkaszerződésben legalább három hónapos próbaidőben lehet megállapodni, míg az ügyviteli szerv közvetlen irányítói hatáskörébe eső vezető állású munkavállaló esetében, vagy az ügyviteli szerv tagja és azon vezető állású munkavállaló esetében, aki ezen vezető állású munkavállaló közvetlen irányítói hatáskörébe esik, legfeljebb hat hónap lehet.

 

Apasági szabadság a gyermek születése után

   Az újdonsült édesapák kéthetes fizetett, úgynevezett apasági szabadságra mehetnek a gyermekük születése utáni első hat hétben. A Szociális Minisztérium az új rendelkezéstől azt várja, hogy így majd jobban összhangba lehet hozni mindkét szülő munkahelyi és magánéletét. Amennyiben a gyermek a születés után kórházba kerül, az apasági szabadság időtartama így meghosszabbítható.

   Be kell jelenteni az édesapának, ha apasági szabadságra szeretne menni? Igen, egy nyomtatványt kell majd kitölteni, ami elérhető a Szociális Biztosító honlapján is, majd a kitöltött és munkaadó által aláírt nyomtatványt az illetékes Szociális Biztosítóban kell beadni. A szabadságon lévő édesapa juttatását a Szociális Biztosító fizeti.

   Egyéni vállalkozó is jogosult az apaságira? Igen, viszont ugyanúgy, mint az alkalmazottak esetében, előtte legalább 270 napig fizetniük kellett a betegsegélyzőt az elmúlt két évben.

 

A munkaszerződés alapvető feltételei

   A munkaszerződésben újonnan csak az általános lényegi elemekről kell majd megállapodni, valamint a munkáltatónak a foglalkoztatás egyéb feltételei tekintetében választási lehetősége lesz, hogy a munkavállalónak írásos tájékoztatást ad, vagy a munkaszerződésben állapodik meg róla. A legalapvetőbb feltételek a következők: a munka fajtája és ennek rövid leírása, a munkavégzés helye, a foglalkoztatás megkezdésének időpontja és a bérfeltételek.

 

 

A magánélet indokolatlan megsértése

   A törvény módosításának köszönhetően a munkavállaló panaszt nyújthat be a munkáltatónál a magánélet indokolatlan megsértése, a jogok és kötelezettségek megsértése továbbá a munkaviszonyból eredő egyéb jogsértések kapcsán.

 

Módosítás történt a kézbesítés terén is

   November elsejétől a munkáltatónak a munkaviszony létesítésére, megváltoztatására és megszüntetésére, ill. a munkavállaló munkaszerződésből eredő kötelezettségeinek létesítésére, megváltoztatására és megszüntetésére vonatkozó küldeményeit a munkavállalónak saját kézbe kell megkapnia.

 

Végkielégítés az alkalmazott elhalálozása esetén

   A munkavállaló pénzügyi jogosultságai általában nem szűnnek meg a halálával, ezek fokozatosan átszállnak az elhunyt hozzátartozóira (házastárs, gyerekek, szülők, ha a munkavállaló halálának idején közös háztartásban éltek). A jogosultságoknak tartalmazniuk kell a végkielégítést vagy a lelépőt is.

 

Munka és magánélet egyensúlya

   A törvényhozók általi változtatások elsősorban a munka és magánélet közti egyensúlyt (work-life balance) célozták meg, amely az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kap, ezért is vezették be a fenn említett apasági szabadságot is. Az EU fő célja ugyanis, hogy megerősítse Európa szociális dimenzióját, célja egy szociális Európa megteremtése, amely valamennyi polgár javát szolgálja.

   Amennyiben Önnek vagy ismerősének tanácsra volna szüksége munkajog területén, ne habozzon felkeresni egy jó ügyvédet vagy ügyvédi irodát, amely segíthet Önnek eligazodni a törvény paragrafusai között.

JUDr. Bános Róbert

www.banos.sk


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  16/131 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat