logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  89/122 >>

Ne becsüljük alá a gépjármű átírását!

21.5.2018 19:18 | Mgr. Kőrösi Ildikó, ügyvéd

   A kórkép elég gyakori: alig használt öreg, értékén rohamosan vesztő autónk már hosszú ideje csupán teher a hátunkon. Folyamatos karbantartása mellett állandó kiadást jelent számunkra a kötelező biztosítás fizetése és a rendszeres műszaki és emissziós vizsgálatok elvégeztetése. Ebben az ínséges helyzetben, főleg amikor az egyes műszaki vizsgálatok érvényessége a végéhez közeledik, megváltásként érkezhet egy kedves „idegen” készséges felajánlása, hogy autónkat szívesen, igaz alacsony áron megveszi, és az adás-vételt követően elintézi a gépjármű szükséges átírását. Jobb esetben az adás-vételi szerződés mellett a vevőnek kiállítunk egy külön, a gépjármű átírására vonatkozó meghatalmazást is, majd a vételi ár kifizetése után elégedetten nyugtázzuk, milyen ügyesen oldottuk meg a bürokráciai kötelezettségek teljesítését anélkül, hogy elhagytuk volna az otthonunkat. Telnek- múlnak az évek, szeretett autónk egykori tulajdonlása már-már a feledésbe merül, amikor váratlanul ajánlott levél érkezik a postaládánkba nem mástólmint az illetékes Járási hivatal közlekedésügyi osztályától. Kellemetlen sejtésünk bizony hamar beigazolódik a levél felbontását követően, amikor meglátjuk, hogy a mellékelt végzés szerint akár jóval nagyobb pénzbírságot kell fizetnünk, mint amennyiért az autónkat annóeladtuk. A pénzbírság kifizetése helyett azonnal kérdőre vonjuk a hivatalt, autónk eladását próbáljuk jogosan bizonyítani, de a vonatkozó törvények könyörtelen rendelkezései sajnos nem a mi javunkra szólnak. Nézzünk hát utána, hogyan kerülhettünk (kerülhetünk)ilyen helyzetbe, illetvehogyan tudtuk volna (tudjuk) kivédeni a pénzbírság kiszabását.

   A Tt. 8/2009 számú, közúti forgalomról szóló törvény vonatkozó rendelkezései szerint a gépjármű birtokosa az a személy, amely a gépjármű forgalmi engedélyének I. és II. részében fel van tüntetve. Az esetek többségében a gépjármű birtokosa egyúttal a gépjármű tulajdonosa is (lízingelt, bérelt vagy szolgálati autók esetében a nevezett személyek eltérhetnek egymástól, de ekkor tárgytalan a közvetlen eladás kockázatait vitatnunk). A közúti forgalomra vonatkozó általános szabályok mellett a Tt. 8/2009 számú törvény 116 §-a egyértelműen megállapítja a gépjárműtulajdonos kötelezettségét a gépjármű eladását követő 30 napon belül személyesen bejelenti az illetékes rendőrőrsre a gépjárműhöz fűződő tulajdonjog átruházását. A Belügyminisztérium honlapján (https://www.minv.sk/?informacie-6) részletes információkat találunk a gépjárművek átírására vonatkozóan, külön rendszerezve az átírás egy járáson belüli vagy járáson átívelő menetét, a szükséges dokumentumok listáját, valamint a fizetendő közigazgatási illeték meghatározásának módját. A közigazgatási illetékkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a közigazgatási illetékekről szóló, Tt. 145/1995 számú törvény értelmében a fizetési kötelezettség mindig az új tulajdonost terheli, kérem, ez ügyben ne hagyjuk magunkat megtéveszteni. Ahogy a bevezetőben már említettem, a gépjárművek átírásánál gyakran előfordul az eladó meghatalmazás alapján történő képviselete az illetékes szervek előtt. Ez a megoldás nyilván bizonyos kényelmet biztosít az eladónak, viszont ismeretlen vevő esetében legyünk mindig körültekintők. Egyrészt tartsuk szem előtt, hogy távollétünkben, a gépjármű nem családon belüli eladásakor az adásvételi szerződésen vagy a meghatalmazáson mindig hitelesíteni kell az aláírásunkat, másrészt, ha a vevőre bízzuk a gépjármű átírását, a vonatkozó meghatalmazást legalább elektronikus úton küldjük meg az illetékes rendőrőrsnek.

   Bár Magyarországgal ellentétben, Szlovákiában természetes személyek esetén egyelőre önmagában még nem büntetik a bejelentési kötelezettség elmulasztását, az elővigyázatosságra több oknál fogva is szükség van. A gépjármű átírásának elhanyagolásakor könnyen előfordulhat, hogy a rendőrség központi nyilvántartásában hosszú évekig a gépjármű tulajdonosaként vagyunk jegyezve annak ellenére, hogy a gépjárművet szerződéses alapon eladtuk, afelett már régen nem rendelkezünk, sőt nem is tudunk annak létezéséről. A közúti forgalmi szabályok megszegésének objektív felelősségéről már nyilván sokat hallottunk, olvashattunk. Ez esetben is kellemetlenül érhet bennünket a kerületi közlekedésügyi felügyelőség büntetése pl. gyorshajtásért, ez ellen viszont a sofőr személyére hivatkozva még védekezhetünk. Súlyosabb következményei lehetnek a Járási hivatal közlekedésügyi osztályától érkezett határozatnak, amelyben a rendszeres műszaki vagy emissziós vizsgálat elmulasztása miatt esetenként akár 165,- € összegű pénzbírság kiszabására is számíthatunk. A Tt. 725/2004 számú, a közúti közlekedésben alkalmazott járművek működési feltételeiről szóló törvény vonatkozó rendelkezései ez esetben a műszaki és emissziós vizsgálatok elvégeztetését egyértelműen a gépjármű jegyzett tulajdonososának vagy birtokosának írják elő, függetlenül attól, ki a gépjármű tényleges működtetője vagy haszonélvezője. Mivel ezt a pénzbírságot a közlekedésügyi osztály a szabálysértés feltárását követően két éven belül, de legkésőbb a szabálysértés elkövetését követően öt éven belül is kiszabhatja, a pénzbírságról szóló határozat akkor is érkezhet, amikor már régen megfeledkeztünk a gépjármű eladásáról, illetve a vevővel teljesen megszűnt a kapcsolatunk.

   Sajnos egy szimpla és teljesen költségmentes kötelezettség elmulasztása is sok bonyodalmat okozhat később az életünkben. Mivel a kialakult helyzet kezelése ilyenkor egyáltalán nem egyszerű (a terjedelmi korlátok miatt a további lépések elemzése egy külön rovatot igényelne), elővigyázatosságból soha ne hanyagoljunk el semmilyen bejelentési kötelezettséget.

   Ez a jogi tanácsadás nem teljeskörű; a korlátozott kérdésfeltevés, valamint a szűkös terjedelmi korlátok folytán nem minden esetben alkalmas az adott probléma mindenre kiterjedő megválaszolására, valamint a teljes jogi vélemény kialakítására. Ennek következtében sem a szerkesztőség, sem pedig a választ adó ügyvéd nem vállal teljeskörű felelősséget az adott jogi tanács gyakorlatban való felhasználásáért. A felmerült jogi problémájával kapcsolatos végső döntése előtt mindenképpen konzultáljon jogi képviselőjével.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  89/122 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat