logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  38/104 >>

Mit, mikor ültethetünk ki a kertbe?

25.4.2020 08:39 | Farkas Rozália

   A kiültetés előtt a talajt elő kell készíteni. Legmegfelelőbb az ülepedett, porhanyós, kellően nedves talaj. Az ül-tetés talaja nem igényes olyan gondos előkészítést, mint a vetése, hiszen már edzett, viszonylag erős növények kerülnek bele. Ha az ültetőfát könnyedén le tudjuk nyomni a talajba, az nem ütközik kemény talajrétegbe, nyugodtan ültethetünk. A cserepesedett talaj sem hátrányos, ha az ültetőfa átmegy a cserepes rétegen.

 

   A paradicsomot már április végén kiültethetjük, mert néhány fokos fagyot átvészel, s ha levelei elfagynak is, a már megeredt paradicsompalánta újra kihajt. Közvetlenül a fagyosszentek előtt azonban ne palántázzunk, mert a még be nem gyökeresedett palánták könnyel elfagynak.

   Paprikát biztonsággal csak május közepén ültethetünk ki, ugyanis a fagyra nagyon érzékeny. De ha van tartalékpalántánk, kísérletezésképpen megpróbálkozhatunk a korábbi kiültetéssel is.

 

   A palántákat általában sziklevéllel kell a földbe süllyeszteni. A megnyúlt paradicsomot mélyebbre kell palántázni, hogy a föld alá kerülő szárrész is gyökeret hajtson.

 

   A saláta és a zeller nagyon kényes a mélyültetésre, ezért mindig csak a gyökere kerüljön a földbe, különben nem fejlődik, berohad. A kiültetett salátapalánta inkább az oldalán feküdjön, és a szél lengesse, de semmiképpen se kerüljön föld alá a szívlevele.

 

   A jól kiültetett palánta egy levelénél fogva nem húzható ki a földből, hanem a levél szakad le. Agyagos talajon túlságosan ne szorítsuk be a gyökeret,  mert nem tudnak fejlődésnek indulni.

 

   A káposztaféléket általában április közepétől egészen augusztusig ültethetjük, a korai és az egészen késői időpontban a rövid tenyészidejű fajtákat. Április végén és májusban a hosszú tenyészidejű fajtákat palántázhatjuk őszi szedésre, téli tárolásra.

 

   A kabakosokat (dinnye, uborka, tök), ha nem helybe vetünk, hanem gyeptéglában vagy cserépben előnevelt palántánk van, május második felében, a fagyosszentek elmúltával ültetjük ki.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  38/104 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat