logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  4/69 >>

Hogy védekezzünk a napsugárzás ellen - ki van a legnagyobb veszélyben?

4.4.2020 07:49

Mindannyiunknak meg kell védenünk magunkat a napsugárzás káros hatásaitól. Különösen a tavaszi és nyári hónapokban vagyunk kitéve túlzott napfénynek, ami nem jelenti azt, hogy az év többi részében nincs kockázat. A legismertebb nap-okozta problémák közé tartoznak a következők: kiszáradás, hőguta, égő bőr (leégés). Hosszú távon mind az ultraibolya sugárzás, mind az UVA, mind pedig az UVB bőrrákot okozhat. Bizonyos embercsoportok érzékenyebbek a napra, valakik pedig kevésbé.

A gyermek az egyik legkiszolgáltatottabb csoport ebben az értelemben. Megfelelő gyermekruházattal kell védeni őket a naptól és délben lehetőség szerint árnyékban kell maradniuk. Az egyik legjobb minőséget nyújtó márka a Mayoral. Ha a gyermek nem tudja elkerülni a szabadban való tartózkodást, akkor határozottan viseljen kalapot meghosszabbított hátsó résszel, hogy megvédje a nyakat és a füleket. A meleg ellenére viseljen hosszúujjú inget és hosszú nadrágot, hogy a test lehető legnagyobb részét ne érje erős napfény. A gyerekruha kiválasztása fontos faktor ebben az esetben. Ez különösen igaz a csecsemőkre, mivel bőrük egyáltalán nincs hozzászokva a naphoz. A ruházatnak szellős anyagból, laza részekből és világos színekből kell készülnie. Sok gyermek szeret napszemüveget viselni, mivel ezek szépen kiegészítik a ruhát. Viszont ami nagyon fontos, hogy jó UV-szűrővel kell rendelkezniük.

Míg néhányan a védelmet a nap ellen egyszerűen alábecsülik, mások a napozókrémek mellékhatásai miatt aggódnak. Sajnos nem minden napozókrémet lehet biztonságosnak mondani. Vannak a piacon olyan krémek, amelyek ugyan megakadályozzák a nem kívánt UV sugárzást, viszont gyakran tartalmaznak különféle vegyi anyagokat, amelyek károsak a szervezetünkre is. Ezenkívül megakadályozzák az értékes D-vitamin felszívódását is. Például a csecsemőknél egyáltalán nem ajánlatos használni klasszikus napozókrémet. Kiváló természetes alternatíva lehet a kókuszdióolaj. A kókuszdióolaj természetes faktorszáma SPF 4–6, ami nem magas érték, de a védelem ezen formája jobb, mintha semmit sem használnánk. A kókuszdióolajjal biztos lehet abban, hogy a bőr toxinoktól mentes lesz.

A napozásnak vannak jó és rossz hatásai is, tehát ésszerű kompromisszumot kell választani.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

<<  4/69 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat