logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  58/104 >>

Karácsonyi ünnepek előtt az elhízásról

19.12.2018 20:13 | MUDr. Czellárik Mária

   Tájainkon  sajnos emelkedik a túlsúlyos, illetve a kövér egyének száma, ezért fontosnak tartjuk erről értekezni.

   Az elhízást, vagyis a túlsúlyosságot többféleképpen  határozzuk meg. Elhízásról akkor beszélünk, ha az egyén testsúlya  a meghatározott értéktől 20%-al nagyobb.

   Az elhízásnál nagyobb zsírtartalom van a szervezetben, és ez  veszélyes tényező számos  szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásában, melyek  megrövidítik az ember életét, illetve idő előtt halálos kimenetelűek.

   Az elhízásnak több tárgyilagos meghatározott  „mérőszáma” van. Ilyen a testtömeg index meghatározása /Body Mass Index/ = BMI index. Ezt úgy számítjuk ki, hogy  az egyén testsúlyát kilogrammokban elosztjuk a testmagasság méterben kifejezett négyzetével. 

   Ha az adott érték kevesebb mint 19, soványságról beszélünk. Ha az index -érték 25- től 30-ig, akkor túlsúlyosságról beszélünk. 30-as index fölött kövérségről beszélünk. 35-ös fölött kóros kövérségről beszélünk.

   Párhuzamosan az elhízás megahatározására illetve az elhízással járó betegségek előre jelzésére alkalmazzuk a derék-csípő arány  meghatározását is. Ez az érték független a testtömeg indextől.

   Légyegében ez a "haskerület" mérése-  a medencecsont felső részétől a köldök felső részénél  körbe mérjük a haskerületet. 

   Függetlenül a testtömeg indextől- minél nagyobb a derék-csípő aránya /haskerület/ - annál nagyobb az egyén kockázata az elhízással összefüggő egészségügyi problémák kialakulására. Ha a haskerület  a férfiaknál kevesebb mint 94 cm, akkor alacsony a veszélyeztetettség a beteges kockázatok kialakulására, ha több mint  102 cm - akkor fokozott a hízás okozta betegségek kiakulása. Nőknél alacsony a veszélyeztetettség, ha a haskerület kisebb mint 80 cm, fokozott, ha  a haskerület nagyobb mint 88 cm.

   Tájainkon ezeknek  a szigorú  követelményeknek egyre kevesebb egyén felel meg. ami azt igazolja, hogy társadalmunkban növekszik az elhízottak száma, sajnos, már gyerekkortól.

   Az elhízás legegyszerűbb oka az étellel  bevitt  túlzott kalóriamennyiség, amely meghaladja a fizikai aktivitással leadott kalóriákat. (Az orvos dolga eldönteni. hogy az elhízás hátterében nincsenek-e esetleg más betegségek, mint pl. a pajzsmirigy működésének  elégtelensége,  mellékvese megbetegedés - ún. Cushing-szindróma, nőknél a petefészek policisztás megbetegedése, egyéb szervi fejletlenségi rendellenességek, az agyalapi  mirigy  bizonyos hormonálisan inaktív daganatos megbetegedése, a fokozott inzulint termelő daganatos megbetegedés, egyéb központi idegrendszeri rendellenességek, kiemelten a hipotalamus megbetegedései. Ezek a betegségek pontosítása komoly orvosi kivizsgálásokat igényel).

   Az elhízottságnak lehetnek öröklődési okai- vannak családok, ahol valóban   több az elhízott személy. Külön választandó a  szociális  öröklődés szerepe-amely a  családi életvitel  és táplálkozási szokások meghatározása. Vannak társadalmak, ahol a kövérség státusz szimbólum, a jólét, a nőiesség, anyaságra való alkalmasság szimbóluma.

   Figyelmeztetünk a lelki - hangulatváltozási zavarok okozta elhízásra, amikor az unalmat, kedvtelenséget, bánatot, indulatot édesség fogyasztásával próbáljuk "gyógyítani".

   Amire külön figyelmeztetünk, nem csak az ünnepek kapcsán- az elhízás könnyen kialakuló beteges állapot, de nehezen kezelhető. 

   A hangsúly az elhízás megelőzésén van, gyermekkortól kezdve, és egész életünkben szem előtt tartva! 

   Nem koplalunk, mert  az éhezésnél az inzulínreceptorok érzékenysége  fokozódik, így koplalás után a táplálék bevitele fokozottan hasznosul. Óvakodjunk az egészségtelen táplálkozás minden formájától, a túlzott alkoholfogyasztástól, a túlzásba vitt evéstől, a rendszeres zsírban és cukrokban gazdag gyors ételektől, még ha olcsóbbak is. 

   Nem  fogyókúrázunk, mert a "siker" csak átmeneti, hanem állandóan életmódot folytatunk!   

   Fontos tehát, az egészséges  életmód a rendszeresen folytatott  testmozgással.   

   Kezdetben olyan mozgás  formát válasszunk, amikor a mozgásmennyiség  jól adagolható.

   Nem ajánlott a szív nagyobb megterhelése, ezért kezdetben kihagyjuk a kocogást, tegyünk csak napi hosszú sétákat, ússzunk, szobakerékpározzunk.

   A fizikai mozgás csökkenti az elhízott betegek depresszióhajlamát, mert igenis a modern tudományos magyarázat szerint fontos a  kognitív edzés, vagyis az agyi áthangolódás, hogy a testsúlycsökkentésben visszatérjen a beteg lelki egyensúlya és önértékelő pozitív hangulata, így  csökken a depresszió, ill. depresszió hajlam. Jobb lelkiállapotban a beteg  könnyebben szabadul meg  a túlsúlytól. Felügyeljünk az orvosilag megfelelően  kiválasztott  fogamzásgátló tablettákra, hogy alkalmazásuk alatt az egyén ne tapasztaljon  súlygyarapodást.

   Minden terhes nő  ügyeljen az egészséges táplálkozásra,  kapjon elég vitamint és ásványi sót, de legfontosabb a kalóriabevitel felügyelete. 

   Legyünk szolidárisan buzdítóak, de meggyőzőek, hogy a dohányos egyén szokjon le  káros szenvedélyéről!

   A dohányzásnál a füst által keletkezett endorfinok hasonló élvezetet nyújtanak, mint az édesség fogyasztása. Ezért történhet meg, hogy a dohányzás elhagyása után az egyén nassolásra vált. Ezt mellőzze!

   A dohányzásról való leszokás folyamatában javasoljuk a testmozgás elkezdését és folytatását, csillapítsuk a nikotin éhséget nikotin tapaszok alkalmazásával, rágógumival. 

   Lélektanilag pozitív, ha  a  családtagok  életmódváltással, és  közös  rendszeres mozgással csökkentik testsúlyukat.

   Így ünnep táján is szívleljük meg egészségünk megőrzését, óvakodjunk az elhízástól!

   Áldott karácsonyi ünnepeket kívánunk!

 

MUDr. Czellárik Mária

                                      


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  58/104 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat