logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  69/108 >>

Kanyaró - orvosi figyelmeztetés

16.9.2018 10:00 | MUDr. Czellárik Mária

   Amit az orvos a végén írna, rögtön az írás elején leírjuk

   Míg az előző évben a több halálos áldozatot követelő romániai kanyarójárványról írtam, és az akkor Magyarországra is behurcolt kanyaró veszélyeire figyelmeztettem, a megbetegedés az idén több héttel ezelőtt hazánkat is elérte. 

   Minden ál-és egyéb ellenérvek mellett a kötelező gyermekoltásokkal szemben, most már hazánkban is bebizonyosodott a kanyaró elleni kötelező oltás fontossága.

   Ezt a járvány orvosi-egészségügyi evidencia alapján írjuk: a  kanyaró az egész világon elterjedt igen ragályos fertőző betegség,  a betegség kontagiozitási indexe, / laikusan a megbetegedés érintkezési indexe,/ csaknem 100%., tehát minden  nem beoltott, és  a betegséget a múltban át nem  vészelő egyén megbetegedik.

   Ez és a betegség esetleges halálos szövődményei indokolják az ismételt figyelmeztető írást.

   Most már hazánk sem kivétel, mint példa arra, hogy a lakosság migrációja következtében - jelen esetben elsőként az Angliában munkát vállaló szlovák állampolgárok hazatérő gyermekei betegedtek meg, mivel a gyermekek nem rendelkeztek kötelező védőoltással, tehát külföldről behurcolt megbetegedésről beszélünk, és az itthoni közösségben a betegség fent említett kontagiozitási indexére tekintve, a fertőző kanyaró megbetegedés nagy számban felütötte fejét.

   Ma is érvényes az elhalálozási tapasztalat, hogy kb. 500 kanyarós betegből egy beteg meghalhat! 

   Hazánkban nem volt halálos kimenetelű megbetegedés, sem Nagykapos környékén, de a több száz megbetegedés a Nagymihályi járásban hivatalosan rendkívüli helyzet bevezetését követelte.

   Ennek egyéni, társadalmi, anyagi kellemetlenségeit szükségesnek tartjuk hangsúlyozni, mert csak ez a következetes rendkívüli helyzet bevezetése /is/ hozzásegített, hogy Szlovákiában nem volt halálos áldozata a fejét felütött kanyarónak.

   Ismételten figyelmeztetjük a lakosságot, hogy a kanyaró rendkívül fertőző betegség. Elsősorban a csecsemőkre és gyerekekre veszélyes.

   Egy-egy járvány alatt a betegségen át nem esettek 90 százaléka megbetegszik. A be nem oltottak esetében az 5-10 éves korúak szinte kivétel nélkül átesnek a betegségen.

   A kanyaró kórokozója a paramyxovírusok családjába tartozó RNS-vírus, mely egy meglehetősen érzékeny vírus, így pár nap alatt elveszíti fertőzőképességét. Zárt légtérben viszont rendkívül gyorsan terjed, a légutakon keresztül kerül a szervezetbe, majd rendkívül gyorsan szaporodik, és ledönti a lábáról a beteget.

   A kanyaró lappangási ideje 9-11 nap. A kezdeti tünetek már az 5-6. nap környékén megjelennek. Ezek a tünetek általában a bágyadtság, fejfájás, étvágytalanság, levertség, rossz közérzet, hőemelkedés, hányás, hasmenés, hurutos tünetek.

   Az 4-5 napon erősödnek a tünetek: piros torok, magas láz, köhögés, rekedtség, erős orrfolyás, kötőhártya-gyulladás. Ezt követően megjelennek a betegségre jellemző nyálkahártya-tünetek is: a garaton és a szájban nagyfoltú kiütések, a szájnyálkahártyán, a kisőrlő fogak magasságában megjelenik az úgynevezett Kopik-folt, amely egy apróbb elemekből álló, sárgásfehér, grízszerű felrakódás.

   Az orvos számára is már biztos a megbetegedés tényszerűsége, ha  a 14. nap környékén a halántékon és a fül mögött megjelennek, majd  az arcon is a gombostűfejnyi, vörös foltok, melyek a duzzadt bőrből emelkednek ki. Pár nap alatt az egész testet ellepik ezek a foltok, melyek helyenként összefüggően jelentkeznek. Négy-öt nap alatt barnás árnyalatúvá válnak, majd eltűnnek. A foltok hámlásával lassan eltűnnek, és nem okoznak heges bőrelváltozást. Amíg a kiütések tartanak, addig a láz is állandó tünet marad, mely a kiütések halványodásával hirtelen el is múlik.

   Ismételten figyelmeztetünk a kanyaró szövődményeire, az agyvelőgyulladásra, mely még mindig közvetlen életveszélyes lehet, de átvészelése után is maradandó idegrendszeri károsodással járhat a megbetegedés!

   Súlyos szövődményként jelentkezhet a szívizomgyulladás a tüdőgyulladás, de komoly szövődmény a gégegyulladás, légcsőgyulladás, vagy hörghurut. Kellemetlen szövődmény lehet a középfül- vagy melléküreg-gyulladás, gyomor- és bélhurut, vagy kötőhártya-gyulladás.

   A kanyaró kezelését bízzuk az orvosra. Amit mi megtehetünk, az előírt kötelező ingyenes kanyaróoltásra elvisszük gyermekünket!

   Minden esetben a betegség megjelenésekor különítsük el a beteget ágynyugalomban. Szükség esetén a tünetek szerint alkalmazzunk láz- és köhögéscsillapítást, biztosítsunk sok folyadékfogyasztást, a szövődményes bakteriális fertőzések kezelését antibiotikumos kezeléssel bízzuk az orvosra.

   Sokat tehetünk a megbetegedés gyógyulási esélyének fokozására a higiénés állapotok javításával és a szövődményekként társuló, leggyakrabban bakteriális fertőzések kezelését, általában célirányos antibiotikumok alkalmazásával, de ezt bízzuk időben a kezelőorvosokra.

   Mindig érvényes az állítás: A megelőzés a legjobb kezelés! Tartsuk ehhez magunkat!

   Kívánunk szép nyárvégét!

MUDr. Czellárik Mária


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  69/108 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat