logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  41/131 >>

Hogyan válasszunk jó ügyvédet úgy, hogy a pénztárcánknak se fájjon?

29.8.2021 19:28 | JUDr. Bános Róbert, ügyvéd

   Mindenkivel életében legalább egyszer megesik, hogy ügyvédhez kell fordulnia. Vagy csupán egy egyszerűbb szerződés megírása miatt, de megtörténhet akár az is, hogy egy komolyabb kaliberű ügy kapcsán veszi igénybe az ügyvéd szolgáltatásait. Amennyiben csupán egy egyszerűbb szerződés megírására van szükség, akkor szinte bármelyik ügyvédet felkeresheti, aki elsőként az eszébe jut, vagy akibe az első adandó alkalommal belebotlik. Ez teljesen rendjén van. Megtörténhet viszont, hogy egy olyan élethelyzetben találja magát, amikor egy komoly, felkészült és tapasztalt jogi tanácsadóra, vagy esetenként jogi képviselőre van szüksége, akinek kisujjában van a szakma, az adott jogi terület vagy problémakör. Ilyenkor egy igazi fachmann tanácsait igényli. Mivel nem minden bokorban bukkan fel egy ilyen szakértő, olykor akár ajtóról ajtóra is kopogtathat, mígnem a megfelelő személyre ráakad. Ne aggódjon, nem kell szó szerint értelmeznie az ajtóról ajtóra történő kopogtatást, de eltarthat egy ideig, mígnem megtalálja az Ön igényeinek megfelelő, tökéletes szakembert, hiszen tudniillik, hogy a jó ügyvéd és jogász nem csupán széleskörű lexikális tudással és intelligenciával rendelkezik, hanem ugyanakkor kellő kreativitással, rálátással és megfelelő tapasztalatokkal, melyeket az évek során begyűjtött. Akár mi perelünk, akár minket perelnek, fontos, hogy jogi képviselőnk magasan kvalifikált, a szakmájában tehetséges személy legyen.

 

Akár a filmekben…

   Képzelje el, hogy az ismerősei ajánlanak valakit s Ön többszöri próbálkozás ellenére sem tudja elérni az illetőt. Nem válaszol az üzeneteire, telefonhívásaira. Majd miután a sokadik próbálkozás után végre sikerül elérni és leegyezni vele a találkozó vagy konzultáció időpontját, elmeséli neki A-tól Z-ig jogi gondjait és bajait, erre ő válaszként előadja a saját sablonos szövegét a beígért győzelemmel megfejelve. Közben megszólal a mobilja, szemrebbenés és elnézéskérés nélkül felveszi, miközben Önt magára hagyja, egy kávé mellett üldögélve (melyet egyébként is majd saját zsebből fizethet). Közben az egész telefonálás ideje alatt szidja és kibeszéli szakmabeli kollégáit, hiszen ő másként (természetesen) ütőképesebben oldotta volna a pert és így garantáltan sikerrel járt volna el az adott ügyben. A telefonálás befejeztével még ellátja Önt pár mellékes, fülnek jól csengő útmutatással, majd a végén hozzáteszi, hogy ez egy nem épp standard megoldás, és mégcsak nem is legálisan járható út.

   Ugye gondolatban már lepergett Ön előtt az előbb fölvázolt kép? Amennyiben igen, tanácsos az ilyen és hasonló jogi képviselőket kilométerekről elkerülni, érdemes alaposan körbetekinteni, kit választ majd ügyes-bajos dolgai intézésére. Tehát büntetőjogi kérdésekben tanácsos büntetőjogászhoz fordulni, mert mondjuk, egy alkotmányjogász nem kifejezetten tud majd segíteni, útbaigazítani. Amennyiben az általunk választott jogi képviselőnek nincs kellő rutinja az adott területen, radikálisan csökkennek az esélyeink, hogy számunkra a per sikerrel végződjön.

 

Alaposan vegye szemügyre, a fejétől egészen a sarkáig, még a cipője méretét se hagyja ki!

   Mire érdemes összpontosítani? Alaposan járjon utána, hogy a kiszemelt ügyvéd szakterületén belül foglalkozik-e hasonló ügyekkel. Főként, hogy meglegyen benne a kellő logikus és reflektív gondolkodás egy adott problémáról a törvények maximális respektálása mellett. Ami a legfontosabb, hogy ne csupán a levegőbe beszéljen, de véleményét és a tanácsait képes legyen a megfelelő törvénnyel, a rá vonatkozó passzusokkal és judikatúrával alátámasztani. Amennyiben a szakmai tudása és felkészültsége mellett a választott ügyvédi iroda kellemes kisugárzása és eleganciája is elnyerte tetszését, akkor valószínűleg jó helyen kopogtatott.

   A jó ügyvéd a teljeskörű professzionális konzultáció mellett empatikus hozzáállással segít ügyfeleinek kihasználni a jogszabályok adta lehetőségeket, eligazodni a törvények tömkelegében, olykor akár az apróbetűk és lábjegyzetek között is. Nyomás alatt is képes hideg fejjel gondolkodni, udvariasan megválaszolni az esetenként feltett kényes kérdéseket és a provokatív szituációkat is higgadtan kezelni. Nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg a tisztességről sem, amely az egyik legfontosabb erény a szakmában.

   Egy valamirevaló ügyvéd nem csupán a pénzére hajt, hanem érdekében áll, hogy ügyfelének kiharcolja a maximumot, ill. hogy a perköltségeket a vesztes fél viselje majd. Amennyiben úgy érzi, hogy a választott jogi képviselő valamiért nem szimpatikus, vagy nem merjük magunkat teljes mértékben rábízni, keressünk inkább egy másikat, mivel ez döntően kihathat akár az ügy kimenetelére vonatkozóan is. Az ügyvéd kiválasztásakor továbbá felmerülnek egyéb szempontok is, mint például a honorárium kérdése.

 

„Adj a bírónak aranyat, tiéd az igazság.“

   Ugye Önnek is ismerősen cseng a régi mondás, miszerint „Nincs annyi pénzem, hogy olcsó dolgokat vegyek.“ A kérdés már csak az, kinek mi számít olcsónak vagy épp drágának? A válasz abban keresendő, hogy vajon mennyit ér nekünk a győzelem? Az ügyvédi díj vagy munkadíj általában szabad megegyezés útján kerül meghatározásra. Az ügyvéd általában mikor elvállal egy ügyet, ügyfelével megállapodik abban, hogy milyen összeg illeti meg az általa elvégzett jogi munkáért. Amennyiben a díj nem kerül meghatározásra megegyezés útján, az ügyvédi díjat a Szlovák Köztársaság Igazságügyi Minisztériumának a Törvénytár 655/2004 sz., ügyvédek díjazásáról és költség térítéséről a jogi szolgáltatások kínálatairól szóló törvény határozza meg.

    Az említett törvényrendelet előírja az ügyvéd díjazásának módját. Az ügyvéddel kötött szerződésben a jogi szolgáltatásokra a következő díjazási lehetőségek vonatkoznak, amelyek akár variálhatók is: óradíj, átalánydíj, részesedési díjazás, tarifa - díjazás. Az óradíjat a jogi szolgáltatásokra szükséges órák száma határozza meg. A jogi tanácsadás általában óradíj alapú. Általában minden megkezdett óra után 30-120 EUR összegről van szó, mely összeg meghatározása többségében a kölcsönös megegyezésen alapul. Az átalánydíjazást jogi szolgáltatások igénybevételéért lehet kérvényezni bizonyos időszakon belül, vagy határozatlan időben történő jogsegély nyújtása esetén. A részesedési díjazás abban az esetben ajánlott, ha az eljárás eredménye az ügy körülményei miatt bizonytalan, így a jogi képviselőnek valóban meg kell dolgoznia a sikerért. A jutalom összege a bíróságon vagy egyéb állami szerven, hatóságon elintézett ügyben való pénzbeni részesedés alapján, százalékos arány formájában határozandó meg. A részesedés maximális összege az ügy értékének 20 % - át teszi ki. Az ügyvéd tarifa díjazása az ügyvéd által ténylegesen elvégzett jogi ügyletek száma alapján kerül meghatározásra. Az említettek alapján a tarifa díjazás általános díjszabása egy adott jogi szolgáltatásra értendő, mint pl. polgári eljárásban való képviseletért vagy más jogi szolgáltatásért. Az ügyvédi szolgáltatásokért járó díjat csupán a Szlovák Ügyvédi Kamaránál bejegyzett ügyvéd kérheti. Az ügyvédi díjat egyebek mellett befolyásolja az ügyvéd szakképzettsége, szakmai tapasztalatai és a ráfordítandó munka mennyisége is. Ezért előfordulhat, hogy az ügyvédek akár azonos jellegű ügyeket is különböző díjak mellett vállalnak (pl. tanácsadás, szerződés megírása, perbeli képviselet, válási javaslat stb.).   

   Summa summarum, ahogy nem mindegy számunkra, hogy betegség esetén melyik orvoshoz fordulunk, hiszen akinek komoly problémája van, az a legjobb szakembert szeretné felkeresni, ugyanúgy komoly jogi probléma felmerülése esetén is tanácsos alaposan körbeszimatolni, mígnem ráakadunk a számunkra megfelelő szakemberre. 

JUDr. Bános Róbert

www.banos.sk


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  41/131 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat