logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  36/111 >>

Hogyan legyünk túl leggyorsabban egy válóperen?

23.11.2020 19:38 | JUDr. Bános Róbert, ügyvéd

   Válási per alatt sokan egy hosszú, vitákkal és szorongással teli pereskedést értelmeznek. Ennek azonban a valóságban nem minden esetben kell így alakulnia. Mindössze egy tárgyalás is elegendő ahhoz, hogy a pert lezártnak tekinthetjük, és a felek új, vélhetőleg nyugodtabb és boldogabb életet kezdhessenek. Rövid időn belül és könnyen lezajló válásról viszont csak akkor beszélhetünk, ha mindez a két fél közös megegyezésével történik. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a felek ne csak magát a válást illetően értsenek egyet, hanem minden egyes jogszabály által előírt kérdésben is meg tudjanak egyezni.

 

   Mit értünk pontosan a jogszabály által előírt kérdések alatt?

   Ezen kérdések akkor merülnek fel, és akkor válnak lényegessé, ha az adott házasságon belül gyermek is született. Egy gyermektelen házasság lezárása természetesen sokkal egyszerűbb, hiszen nincs meg a legfontosabb kapocs egy házaspár között, a gyermek. Az ilyen esetekben a bíróság könnyen lezárja a pert, és meghozza a válásról szóló döntést. Gyermekes házasságok esetében a helyzet már kevésbé ilyen egyszerű, hiszen egy gyermek, legyen bármilyen korú vagy nemű, valamilyen szinten mindig megsínyli szülei különválását. Ebből adódóan a jogszabály által előírt kérdések, melyekről a válóperen belül a bíróság szintén döntést hoz, az a közös gyermek tekintetében a szülői felügyelet gyakorlása, a különélő szülő és a gyermek közötti kapcsolattartás, valamint a gyermektartási díj magassága.

 

   Egy jó kereset beadása a folyamat indítómotorja!

   A válási folyamat elindításához egy a bíróság döntésére vonatkozó kereseti kérelmet tartalmazó beadványt, úgynevezett keresetlevelet kell benyújtani az illetékes bíróság felé. Jogszabály szerint, az illetékes bíróság ebben az esetben a házastársak utolsó közös lakhelyük szerinti járásbíróság, amennyiben továbbra is ezen a lakhelyen él a házaspár legalább egyik tagja. Abban az esetben, ha az említett jogszabály szerint nem lehet illetékes bíróságot megállapítani, a keresetlevelet benyújtó fél, ún. felperes állandó lakcíme szerinti járásbíróság az illetékes.

A valóper leggyorsabb és leghatékonyabb módon történő lezárása érdekében tanácsolt a felperes kereseti kérelmével egyidejűleg benyújtani az alperes véleményezését is a bíróságra, melyben az alperes tisztán kifejezi egyetértését a felperes állításaival, valamint a házasság szétválasztásával. A kereseti kérelem és alperes véleményezése mellett a harmadik, és talán legfontosabb beadvány a per zökkenőmentes lezárása érdekében, a házastársak közös megállapodása, melyben a felek egyértelműen megfogalmazzák közös megegyezésüket a jogszabály által előírt kérdéseket illetően. Közös megegyezésen alapuló válás esetén a bíróság a házastársak fentebb említett kérdésekben megkötött egyezségét hagyja jóvá. Természetesen, ahogy azt már említettük, amennyiben gyermektelen házasságról van szó, ezen kérdések tárgytalanok, és a közös megállapodás alatt értelmezett dokumentumot nem szükségeli a bíróság.

 

   Már benyújtotta volna keresetlevelét, de nem tudja, hogyan álljon neki?

   Legyen szó akár megegyezésen alapuló válóperről, akár megegyezés nélküli kereset beadásáról, mindenképp tanácsos egy ügyvédi irodát, főkent egy erre a témára, családjogra szakosodott ügyvédet felkeresni a szükséges dokumentumok elkészítésével kapcsolatban.  A benyújtandó keresetnek elsősorban tartalmaznia kell, hogy a felek hol és mikor kötötték a házasságot, valamint az egyik talán leginkább lényeges tényezőt, született-e gyermek az adott házasságon belül, ill. azok nevét, születési dátumát és helyét.

Jogszabály ugyan nem írja elő, de ajánlott a kereseti levélben feltüntetni olyan adatokat is, mint a házastársak megismerkedésének időpontja, hol és miként éltek a házasságuk alatt, esetleg a házasságkötést megelőző időszakban éltek-e együtt élettársi viszonyban, a jelenlegi házasság, melyben a pert indítják, hányadik házassága a feleknek, valamint született-e a házasságkötés előtt már valamelyik félnek gyermeke egy előző kapcsolatból, ill. házasságból. Elengedhetetlen része a kérelemnek a felperes azon kijelentése, hogy a házasság az alperessel teljes mértékben működőképtelenné vált, már nem tölti be azt a szerepet, amit egy házasságnak kellene, és az adott konkrét szituációt illetően már nem is lehet elvárni az egyes felektől, hogy ezt a házasságot valamilyen módon megmentsék.

 

   Megegyezést kötni nem mindig egyszerű!

   Egy válás azonban korántsem mindig problémamentes. Abban az esetben, ha a felek nem tudnak közös álláspontot foglalni, a keresetlevélben a felperes a házasság felbontására utaló kérelmén kívül további kérelmeit is feltüntetheti, mégpedig olyan kérdésekkel kapcsolatban, mint a gyermek feletti szülői felügyeleti jog rendezése, a gyerekekkel tönténő kapcsolattartás feltételeinek megszabása és a gyermektartási díj fizetése. Az említett kérelmek elbírálása viszont már a bíróság hatáskörébe tartozik, melynek eredménye nem feltétlenül kell, hogy teljes mértékben egyezzen a megfogalmazott kérelmekkel.

   További negatívuma a közös megegyezés hiányának, hogy ennek következtében hosszabb folyamatra, akár több hónapos pereskedésre lehet számítani. Ebben az esetben ugyanis a bíróságnak kötelessége feltárni a házasság megromlásához vezető okokat, mely gyakran mély magánéleti szempontok megvizsgálásával jár együtt. Az ilyen típusú válás során már nem elegendő a két fél kihallgatása, itt már egyéb bizonyítékokra, tanúmeghallgatásokra, akár még szakértőre is szükség lehet. A tanúknak minden olyan bírói kérdésre válaszolniuk kell, melyek a házaspár között fennállt házasság körülményeivel kapcsolatosak, minden olyan tényezőt beleértve, amiről tudomásuk van. Nem lehet tehát ilyen esetben előre láthatóan megjósolni, vajon hány tárgyalásra lesz szükség a válóper lezárásáig.

   Ez a tény is azt mutatja, mennyire fontos, hogy a házastársak még szétválásuk előtt egy utolsó alkalommal hajlandóak legyenek kompromisszumot kötni, és közös megegyezéssel elindítani a válópert.

 

JUDr. Bános Róbert

www.banos.sk


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  36/111 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat