logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  63/104 >>

Az új állatorvosi törvényről

21.10.2018 14:24 | MVDr. Palágyi Zoltán

   2018. szeptember elsejétől új állatorvosi törvény lépett hatályba, amelynek célja az ember és a kedvtelésből tartott állatok egészségének védelme.

   Leglényegesebb pontjai szerint kötelező, hogy a kutyák, macskák, vadászgörények 3 hónapos kor felett be legyenek oltva veszettség ellen. Ez az ember egészségvédelme miatt fontos. A veszettség emberre átvihető vírusos betegség, amely hatásos kezelés nélkül halállal végződik. Másik fontos része, hogy az állat „dolog“ kategóriából „élőlénnyé“ lépett elő. A törvény szabályozza, hogy milyen feltételeket kell ahhoz teljesíteni, hogy az állat fajának megfelelő körülmények között legyen tartva, melyek azok a dolgok, amelyek esetleg az adott fajtára nézve állatkínzásnak minősülnek.

   Kötelező a kutyák mikrocsippel való jelölése is, ami azt a célt szolgálja, hogy az állatokról egy életük végéig szóló adatlap kerüljön egy internetes adatbázisba, ami segít az elveszett állatok hazajuttatásában. Kötelezővé teszi a kóborkutyák befogását, esetleg ezek adatainak a leolvasása után azonnali információt nyújt arról, hogy a kutya be volt- e oltva veszettség ellen. A kutyák mikrocsipjeit azok a magánállatorvosok tudják leolvasni, akiknek belépési jelszavuk van az internetes adatbázisba, ahol a nyilvántartás folyik. A magánállatorvos a meglévő adatlapra minden éven ráírja a kutya védőoltását, gazdacseréjét, esetleg leveszi az internetről az elpusztult állatokat. Ha az állat elpusztul, a tenyésztő 21 napig köteles jelenteni azt az állatorvosnak.

   A törvény betartását az Állami Állatorvosi Szolgálat felügyeli. Ezentúl minden állattartó köteles a  szolgálat munkatársait beengedni azokra a területekre, ahol állattartás folyik. A magánállatorvosok 2019. október 31-ke után csak azokat az állatokat láthatják el, amelyek mikrocsippel meg vannak jelölve. A kóborkutyák befogását iskolázott személyek végzik majd, s a befogott állatok karanténba kerülnek. Ennek az a célja, hogy visszakerüljenek eredeti gazdájukhoz. Amelyik állatnál ez nem lehetséges, az ide vonatkozó előírások alapján pótgondozásba kerül.

   A kutyák és macskák bélférgei az ember megbetegedésének forrásai lehetnek. A bélférgek a környezetbe ürített tojásokkal szaporodnak. Talán három évvel ezelőtt történt, hogy falum, Zsigárd központjában bicikliző gyerekek egy autó által elütött kutyához hívtak. Az állatot helyben el kellett altatni. A közelben álló felnőttekkel beszélgettem, akik vállalták, hogy eltemetik a kutyát, s közben arra lettünk figyelmesek, hogy a kutya végbeléből fonálférgek lógnak. Vajon hány gyerek simogatta meg ezt a kutyát, és meddig kóborolhatott a faluban?

   A köztereken sétáltatott kutyák ürülékét a gazdáknak kell gyűjteniük, állataikat pedig legalább félévente féregteleníteni kell. Aki több kutyát tart, vagy a családban kisgyerek van, javaslom a negyedévenkénti  féregtelenítést.   Egyes településeken hulladékkosarakat kihelyezésével oldják meg a „sétáltatott” kutyák ürülékének elhelyezését.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  63/104 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat