logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  14/268 >>

Vezekényi győzelem a mátyusföldi színházi seregszemlén

31.5.2023 18:55 | Horváth Szomolai Andrea

   A Szentgyörgyi Miklós Színjátszó Fesztivált már tizenkilencedik éve szervezik meg a Nagyfödémesen. Ha a koronavírus nem söpört volna el két évadot, mára már a huszonegyedik évfolyamban járnánk.

   A mátyusföldi amatőr színjátszócsoportok, esztrádcsoportok találkozóhelye ez a fesztivál, amelynek abszolút győztese alanyi jogon továbbjutó a Szepsin és Buzitán megrendezésre kerülő Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválra.

   A mátyusföldi fesztivál megszervezője minden évben a Csemadok Galántai Területi Választmánya. Az idén is Mézes Rudolf, Csemadok Nyugat-Szlovákiai regionális alelnöke, valamint Száraz Erzsébet Csemadok Nagyfödémesi Alapszervezetének vezetője köszöntötte a seregszemlére érkező csoportokat, akiknek előadását Görföl Jenő, a szervezet országos titkára is megtekintette.

   Az idén a nagyfödémesi Csemadok mellett működő irodalmi színpad, a felsőszeli Csemadok mellett működő újonnan szervezett színjátszó csoport, a Rétei Révisz Vidám Színpad, valamint a pozsonyvezekényi Görbe Tükör színjátszó csoport mérettette meg magát a területi seregszemlén. Mindegyik előadás más műfajt képviselt, a réteiek a tökéletesen megkomponált és megrendezett esztrádműsorukkal, kedves kabaréjeleneteikkel és az ifjú énekes tehetségeiknek köszönhető tökéletes zenei előadásokkal érdemelték ki a vándorserleget. A réteiek, valamint az egész fesztivál legidősebb szereplője, a 86 éves Farkas Irma elbűvölő színpadi játékáért és a felvidéki esztrád műfaj hosszú évtizedeken át tartó képviseletéért a legjobb női alakítás díját kapta meg. A rétei csapatból Metzner Dóra vihette haza a kiváló női énekes díját, míg az ifjú Szitka Lea az ígéretes tehetség díját nyerte el a mndenkit elbájoló énektudásával és roppant bájos színpadi jelenlétével.

   A hazai csapat, a nagyfödémesi irodalmi színpad tagjai versenyen kívül léptek a színpadra. A helyi alapiskola diákjait helyettesítették, akik betegség miatt nem tudtak megjelenni a területi seregszemlén. A kiváló férfi énekes teljesítményért járó díjat így is otthon tarthatták Nagyfödémesen, ezt Svarda Nikolas énekelte ki a magyar nemzeti pop-rock műfajban előadott dalaival.

   A felsőszeliek a Petőfi 200 évforduló alkalmából A helység kalapácsa vígeposz népszínműként való feldolgozásával álltak a színpadra. A csoport vezetője, Végh Piroska közösségépítő munkáért kapott díjat. Portálunknak elmondta, hogy egy országos Csemadok konferencián kapott lendületet és sok ötletet ahhoz, hogy Petőfi születésének 200 éves évfordulójára összeállítsanak egy csapatot, és eljátsszák a közismert vígeposzt. Mindjárt arra gondolt, hogy hiszen Felsőszeliben működik citerás csoport, néptáncosok, tánckar – és a vezetőség is agilis emberekből áll. A vidám, népies, kocsmai jellegbe szépen bele lehetett szervezni ezeket a hagyományos elemeket.

   A darabban szépen kihasználták az adott lehetőségeket – nagyon szép volt a díszletük és a népi kosztümök is.

   A területi seregszemle abszolút győztese a vezekényi Görbe Tükör színjátszó csoport lett. A darab ötletgazdája, Poroknovec Erik a legjobb szerzői díjat, valamint a legjobb férfi alakításért járó díjat is elnyerte.

   A Mi lesz veled, Béla című pikareszk darab éppen a Szentgyörgyi Miklósi alapgondolatot követi – hogyan lehet szembenevetni még a halált is, valamint bizonyítja azt is, hogyan neveti szinte halálra magát a közönség a groteszk, görbe helyzetek láttán, a vaskos falusi humor hallatán.

   A vezekényi csoport vezetője, Hobot Énekes Erika elmondta, már több mint egy évtizede aktív résztvevője a vezekényi csapat a seregszemlének – többször kaptak már vándorserleget, és első helyet is, az országos versenyen is díjazták már őket nívódíjjal. A vezekényi csapatnak jelenleg húsz tagja van, több kisgyermek is.

   A csapatot a humor jellemzi, mindig saját magunk által írt darabot adunk elő. Úgy emlékszem, egyszer próbálkoztunk átvett darabbal, akkor a zsűri közölte is, hogy ez nem nekünk való, itt szerzői színházat kell művelni, mert ez megy – mondta Erika, míg az új darab ötletgazdája, Poroknovec Erik megerősítette, a lényeg azon van, hogy a mindennapi apróságoknak, társadalmi momentumoknak fricskát, görbe tükröt lehessen állítani egy-egy színpadi motívummal. Így a néző is nagyokat nevethet, és jól érezheti magát.

   „Én annyira nevettem, hogy nem jegyzeteltem le semmit, így nem is tudok komoly kritikát mondani” – fogalmazott még mindig nevetve Száraz Pál, a szakmai zsűri egyik tagja a vezekényiek értékelésén.

   Havasi Péter, az értékelő bizottság tagja úgy fogalmazott ezen a fesztiválon csodálatos dolgok történtek – megmenekült a felvidéki szerzői színház. Hiszen olyan kevés csapat van, amelyik saját maga által írt darabokat ad elő, nem pedig feldolgozásokhoz nyúl hozzá. Juhász Dósa János 2005 óta zsűrizik Nagyfödémesen, akkor úgy jött ide, mint az Egressy Béni színjátszó fesztivál szakmai szervező bizottságának vezetője.

   Sajnos, idővel elfogytak az esztrádcsoportok Felvidék szerte, vagy nem vállalják az országos szintű megmérettetést. A Mátyusföldön teljesen más műfajokat ismertem meg, mint keleten, Szepsi környékén. Maga az esztrád műfaj, a zenés kabaré összeállítás Gömörben nem is létezik, nincsenek is ilyen csoportok. A mátyusföldi csoportok idővel meghatározták és meg is változtatták az Egressy Béni fesztivál hangulatát ás arculatát” – beszélgetünk Juhász Dósa Jánossal, aki már hazajárónak érzi magát a Szentgyörgyi Miklós fesztiválon. A Covid nagy károkat okozott az amatőr színjátszás műfajában, még jobban szétesett a közösség.

   Kifejezett boldogság, hogy az amatőr színjátszócsoportok dolgoznak és visszatérnek a színpadra, képviselik az esztrádot és a különleges szerzői színházat is. A nagyfödémesi fesztivál azért is remek, mert családias hangulat uralkodik. Az előadásoknak fontos közösségépítő szerepük van.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  14/268 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat