logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  9/262 >>

XIX. KODÁLY NAPOK a kerek évfordulók jegyében

29.5.2023 09:16 | Mézes Rudolf

   Több mint fél évszázada, 1969-től háromévente Galánta és a Mátyusföld a felvidéki magyar felnőtt kórusok Mekkájává változik, ahová elzarándokolnak kórusaink, hogy egymásnak, a kiváló szakemberekből álló értékelő bizottság tagjainak, de elsősorban a kórusmuzsikát kedvelő, szerető, értékelő közönségnek bemutassák, hogy a legutóbbi évfolyam óta milyen változások történtek a nem kis tömegeket magába foglaló mozgalom berkein belül.

   Örömmel jelenthetjük, hogy a koronavírus világjárványt magunk mögött tudva, a szomszédban zajló véres események és az azokhoz megszámlálhatatlan szállal kötődő gazdasági megszorítások ellenére, a kórusmozgalom él a Felvidéken. A lelkes énekesek több mint félezres serege 2023. május 19-én immár, gondolom nem véletlen, tizenkilencedik alkalommal érkezik a „Mester”, Kodály Zoltán által a „hét legszebb esztendő városának” nevezett Galántára, bizonyítékát adva annak, hogy ők elsősorban „nem magyarázzák, hanem művelik a csodát”.

   Jeles, neves külföldi vendégekkel közösen ezúttal is kerek évfordulók kapcsán, azokhoz kötődve igyekszünk őrizni, ápolni és elsősorban továbbadni az utókornak Kodály Zoltán csodálatos örökségét.

   Országos kórustalálkozónk után május végén lesz 80 éve, hogy Galánta díszpolgárává fogadta az akkor 60 éves világhírű zeneszerzőt, Kodály Zoltánt.

   1933. október 23-án a Budapesti Filharmónia Társaság megalakulásának 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi hangversenyen, tehát 90 évvel ezelőtt csendültek fel először a világon a legtöbbet játszott Kodályi mű, a Galántai táncok dallamai. November 19-én emlékezünk a Psalmus Hungaricus, a Magyar zsoltár születésének a 100. évfordulója, mely művét Kodály Zoltán a három város, Pest-Buda-Óbuda egyesülésének, tehát a főváros, Budapest létrejöttének 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi hangversenyre alkotott Kecskeméti Vég Mihály „Könyörgés hamis atyafiak ellen” című, ma is egyre időszerűbb versének szövegére.

   Ezen jeles évfordulókra kíván méltó módon emlékezni a XIX. Kodály Napok megrendezésével a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Csemadok és Galánta városa további társrendezőkkel együttműködve. Közösen igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a rendezvényünkre érkező énekesek, kórusvezetők, szakemberek, vendégek és elsősorban a kórusmuzsikát és a zenét szerető közönség szép élményekkel gazdagodva, elégedetten térhessen haza Kodály Zoltán oly nagyon szeretett városából, régiónkból, a Mátyusföldről.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  9/262 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat