logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  60/173 >>

Tevékenységben gazdag évet zártak Évzáró taggyűlés Nagyfödémesen

19.3.2019 09:20 | Száraz Erzsébet

   Az idén február 1-jén tartotta évzáró taggyűlését a Csemadok Nagyfödémesi Alapszervezete, amelyet a szépszámú tagság mellett megtisztelt jelenlétével Gőgh Ferenc, a község újraválasztott polgármestere, Száraz Pál alpolgármester, Vígh Sándor, a Csemadok Galántai TV elnökségének tagja, valamint az önkormányzat képviselői: Bózsing Katalin, Lencsés Zoltán és Hanzel Lajos is. Az ülés elején a Borsos Mihály Alapiskola tanulói Szabó Réka, Kerek Lilla Flóra és Kerek Anna Ibolya köszöntötték az ülés résztvevőit.

   A szervezet vezetősége valóban gazdag tevékenységről adhatott számot, amely a több mint 700 tag lelkes munkájának és erkölcsi támogatásának köszönhető.

   A szervezet elsősorban a tagok kulturális és társadalmi életének szervezését tartja szem előtt.

   Az év elején egy vidám farsangi délután keretén belül Danter Izabella a Galántai Honismereti Múzeum etnográfusának jóvoltából nemcsak szórakoztak, hanem a mátyusföldi farsangi népszokásokkal is megismerkedhettek a résztvevők.

   Az 1848-as Magyar Szabadságharc és Forradalom 170. évfordulójáról a hagyományos koszorúzási emlékünnepség mellett jótékonysági emlékesttel is megemlékeztek. A felvidéki kitelepítettek napja alkalmából megkoszorúzták a római katolikus templom falán elhelyezett emléktáblát, majd a nyár folyamán fogadták a 70 évvel ezelőtt kitelepített honfitársaikat. De megemlékeztek a Magyar Kultúra Napjáról és Petőfi Sándor születésének 195. évfordulójáról is.

   Az év folyamán több érdekes egyedi rendezvényt is tartottak. Ilyen volt többek között a „Hazajáró” TV műsor szerkesztőivel, Kenyeres Oszkárral és Jakab Sándorral tartott találkozó. A tagok körében nagy sikernek örvend a bérletes színházlátogatás a Győri Nemzeti Színházba, amelyet a mostani színházi évadban már 15. alkalommal szerveztek, s melynek 49 állandó résztvevője van, akik az évad során 7 előadást tekinthettek meg.

   A húsvéti ünnepek előtt Húsvétváró játszóházat rendeztek a gyermekek számára. Nagy sikernek örvend a gyermekek és a szülők körében a Rendhagyó gyermeknap, amelyet minden évben a tájház udvarán rendeznek meg. A művelődési házhoz tartozó tájház gondozását is magukra vállalták a Csemadok tagjai.

   Egy napos kirándulást szerveztek Fertőrákosra és Ruszt osztrák városkába, de a hajókázás és szórakozás mellett, újabb színházi élménnyel is gazdagodtak, hiszen a barlang színházban megtekinthették a „Nagyidai cigányok” című előadást is. A nyár végén háromnapos észak-csehországi kirándulásra invitálták tagjaikat.

   Hagyományos rendezvényeik közé tartozik a  nagy ádventi koszorú készítése, az író-olvasó találkozók szervezése (az elmúlt évben Száraz Pál legújabb könyvével ismerkedtek meg). Hagyományosan itt kerül megrendezésre a színjátszó- és esztrád-csoportok területi seregszemléje. A szervezet mellett immár két éve aktívan tevékenykedik a felnőtt irodalmi színpad, amely tavaly hat alkalommal mutatta be nagysikerű „Örökségünk” című műsorát. Az itthoni fellépések mellett vendégszerepeltek Jánossomorján, Csabrendeken és Királyfiakarcsán is.

   Az új kenyér és Szent István ünnepére a község kulturális emlékhelyén, a Kálvária udvarán emlékeztek. A nemzeti színnel átkötött, új kenyeret Kasáš Béla atya áldotta meg. A megemlékezés színvonalát emelte a Diószegi Római Katolikus Egyházi énekkarának, valamint a két helyi versmondó Lencsés Mónika és Lencsés Zoltán szereplése.

   A legnagyobb rendezvényük minden bizonnyal a 13. alkalommal megrendezett Mátyusföldi Fesztivál volt, amely négy napon át biztosított gazdag kulturális programot az ide látogatóknak. Kiállítások, könyvbemutató, koncertek, népművészeti csoportok fellépése, mese délelőtt, kézműves foglalkozások, tájházi nap tették színesebbé a rendezvényt.

   Nagyon jó az együttműködés a Borsos Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolával és a helyi magyar óvodával is.

   A tagság aktívan kiveszi részét a község által szervezett rendezvényekből is. Legyen az Falunap, Majális, Díjugrató lóverseny, Mikulás- vagy karácsonyváró rendezvények.

   Az elmúlt évben nagy megtisztelés érte szervezetet. A magyarság megmaradásának érdekében kifejtett aktív munkájukért átvehették a Gubcsi Lajos alapította „Magyar Művészetért Díjat”.

   A szervezet munkaterve a 2019-es évre is tartalmas, amellyel szeretnék minden korosztály igényét kielégíteni és megpróbálják a fiatalok számára is vonzóvá tenni a Csemadok munkáját. Nem feledkeznek meg az idősebb tagokról sem és a 2019-es évre is előfizetik minden 70 évnél idősebb tag számára a TERRA Hírújságot.

   Az évzáró taggyűlés alkalmával már hagyományosan tagjaik sorába fogadták a magyar iskola 9. osztályos tanulóit is.


Fotók: Németh Tibor
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  60/173 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat