logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  8/173 >>

Mátyusföldi Ringatók

18.3.2020 17:29 | Horváth Judit, Cseperedő program

   A Cseperedő program keretén belül Mátyusföld számos településén valósulnak meg a programok. A heti vagy kétheti rendszerességgel megvalósuló Ringatók mellett tudással és élménnyel tud gazdagodni szülő és gyermek egyaránt. Nincs ez másként a most bemutatásra kerülő működési pontjainkon sem, mely 2 lelkes és sokoldalú foglalkozásvezető munkáját dicséri: Deák Erikáét és Serczel Mónikáét.

   Felsőszeli és Pozsonyvezekény két olyan helyszín, mely Deák Erika Ringató - foglalkozásvezető szervezőkézsége jóvoltából jó hangulatú baba-mama csapattal rendelkeznek, a foglalkozásokba az apukák is szívesen bekapcsolódnak. A rendszeres Ringatókra sok szeretettel várják az új érdeklődőket, és nem csak közös éneklésre és játékra invitálják a kisgyerekes családokat, hanem színvonalas előadások révén a gyereknevelés ügyes-bajos dolgaiban is segítségre talál a résztvevő. A Cseperedő program részeként, minden előadás és foglalkozás ingyenesen áll a kisgyerekes családok rendelkezésére.

   A program helyi háziasszonya Deák Erika, a Felsőszeli Széchényi István Alapiskolában és Óvodában dolgozik óvónőként, 2015-ben vált a Ringatósok népes családjának a tagjává, miután elvégezte a nagyegyházai hangistállóban a szakmai képzést. Ekképpen vélekedik munkájáról:

   „Ringató foglakozásvezetőként a kisgyermekkor és a családi nevelés egy olyan szakaszában lehetünk jelen, amely a legszebb és egyben legmeghatározóbb. A Ringatóban egy olyan közösséget szolgálhatok, mely összetartó és példaértékű, valamint formáló ereje van. Anyának és gyermeknek biztosítunk önfeledt játékos perceket, melyek fontosak a mai rohanó világban. Hiszem és vallom, hogy nemzeti identitásunk és hagyományaink megőrzésére a Ringató olyan alapot biztosít, amely által kiegyensúlyozott és boldog gyerekek nőhetnek fel. Felvidéki magyarként fontosnak tartom kultúránk és hagyományaink megőrzését és ápolását már ebben a korban. Játszani, énekelni jó! Szeretném, ha a Ringató által ezt minél több kisgyermekes család átélné és tudatosítaná.”

   Nagyfödémesen a Cseperedő program kezdetétől működik Ringatós csoport, melyet Serczel Mónika vezet nagy szeretettel és odafigyeléssel.

   A helyi kultúrházban valósul meg a heti rendszerességű éneklős, mondókázós Ringató összejövetel, valamint számos szülők iskolája előadásra is sor kerül. Zenei előadások vagy éppen gyerekszínházak is gyakran megfordulnak itt a helyi kisgyerekes családok nagy örömére. A programok háziasszonya Serczel Mónika, akit a saját szavaval szeretnénk bemutatni Önöknek:

   „Óvónőként dolgozom 27 éve egy mátyusföldi magyar nyelvű óvodában, Nagyfödémesen. A Ringató foglalkozásvezető képzést a Cseperedő programnak köszönhetően 2015 szeptemberében végeztem el, ekkortól tartok foglalkozásokat. Kissé nyughatatlan, állandóan megújulni vágyó ember vagyok, a Ringató számomra mégsem egy új kihívás. Sokkal inkább a régi hagyományok felelevenítése és általuk a kisgyermekek érzelmi biztonságának megteremtése, amely szilárd alapot biztosít ahhoz, hogy később kiegyensúlyozott, boldog felnőtt váljék belőlük. Felvidékiként többek között egyfajta küldetés is, hogy anyanyelvünket és kultúránkat ápoljuk, identitástudatunkat megszilárdítsuk, és ebben bizony a közösség ereje hatalmas. Ölelni, játszani, ringatni jó! Szeretném, ha ezt minél többen átélnék a Ringató által!”

   A magyarajkú kisgyerekes családok Felvidék szerte több mint 50 helyszínen kereshetik fel a Cseperedő program szervezésében megvalósuló rendszeres Ringató foglalkozásokat és a szakmai előadásokat, valamint a gyerekszínházi produkciókat, melyek minden érdeklődő számára ingyenesen elérhetők. Részletesebb tájékoztatást facebook oldalainkon, illetve a www.cseperedo.sk webfelületen nyújtunk.

   Programjaink és tevékenységünk a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a BGA Zrt. támogatásával valósulnak meg.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  8/173 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat