logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  130/236 >>

Magyar kultúra napja 2019

15.2.2019 09:36 | Futó Mária

   Január 20-án vasárnap a Galántai Városi Művelődési Központban már reggeltől nagy volt a nyüzsgés. A Csemadok vezetőségi tagok, a szervezők és a segítők a színházterem, az előcsarnok, a színpad és az öltözők előkészítésén dolgoztak, hiszen délután a kultúrház egy nagyszabású országos rendezvénynek adott otthont.

   A Magyar Kultúra Napjára érkező vendégek és a közönség az előtérben egy kiállítás keretében tekinthette meg e jeles nap alkalmából kitüntetett egyének tablóját, akik 2009-től kaptak a Himnusz „születésnapján” rangos kitüntetést a Csemadokban kifejtett tevékenységükért. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy nagyon sokan épp a mi régiónkból részesültek ebben az elismerésben.

   A Magyar Kultúra Napjának gálaműsora pontban 15 órakor kezdődött. A Himnuszt Dráfi Mátyás színművész előadásában hallgathattuk meg. Ezután Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke és Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője köszöntötte a jelenlévőket. Bárdos Gyula röviden vázolta a 70 éves Csemadok történetét, kitérve a megpróbáltatásokra, a politikai változások következtében kialakult kihívásokra. A Szövetség azonban mindent túlélt, s bár az állami költségvetés anyagi támogatásának megszüntetése jelentősen nehezítette munkáját, sikerült folytatnia társadalmi és közművelődési tevékenységét. Az ünnepi beszédeket a Jónás Katalin vezette Peredi Női Kar fellépése követte. Ezután kezdődött a díjak átadása, melynek során a kitüntetetteket kisfilmek, illetve méltatások segítségével mutatták be.

   Csemadok Életmű Díjjal lett kitüntetve Boócz Mária, a Csemadok Párkányi Alapszervezetének elnöke, Jónás Katalin karnagy, a peredi alapiskola nyugdíjas pedagógusa, Nagy Péter, a Somorjai Híd Vegyeskar szervező titkára, a Csemadok alapszervezet egykori elnöke, Pál Dénes, nyugalmazott nagybalogi pedagógus és felesége, Erzsébet, aki a helyi énekkar és tánccsoport munkáját irányítja, valamint Stirber Lajos karnagy, író, zenepedagógus Komáromból.

   A Csemadok Közművelődési Díját vehette át Agócs Ildikó, a Csemadok Almágyi Alapszervezetének elnöke, a Rimaszombati TV alelnöke, Hadas Katalin, az Abaújszinai Csemadok Alapszervezet kultúrfelelőse, a Kassa-környéki TV elnökségi tagja, Németh Ágota ipolybalogi pedagógus, a Kürtös havilap szerkesztője, Varga László, a Csemadok Dobóruszkai Alapszervezetének elnöke és Vígh Sándor, a Diószegi Dió héj Citerazenekar vezetője, a Csemadok Diószegi Alapszervezetének elnöke, a Galántai TV elnökségi tagja.

   A Gyurcsó István-díjat a pozsonypüspöki Reicher Gellért, a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes szervezőtitkára, a Csemadok országos fesztiváljainak lelkes szervezője kapta, a Fábry Zoltán-díjat pedig a pécsi Bokor Bélának adták át, aki a Baranya Megyei Kulturális Központ egykori igazgatójaként az egyik elsődleges küldetésének tartotta a határokon túli magyarság kulturális- és társadalmi szervezeteivel való kapcsolatok kiépítését, az együttműködés elmélyítését. A 90-es évek elejétől a pécsi székhelyű Határokon Túli Magyarságért Alapítvány kuratóriumának elnökeként több sikeres nemzetközi eseménysorozat elindítója.

   A kitüntetettek nevében Stirber Lajos mondott köszönetet, aki nagy elismeréssel nyilatkozott a fáklyaként világító Csemadokról, s elmondta, mit is jelent ma számunkra magyarnak lenni.

   Ezt követően Holop Zsóka és Molnár László műsorvezetők bejelentették, hogy a rendezvény főszervezője, Mézes Rudolf, a Csemadok Galántai Területi Választmányának titkára ezekben a percekben Budapesten tartózkodik a KÓTA-díjak átadása alkalmából. Mézes Rudolf a magyar kultúráért és a közösség javára folytatott áldásos munkájáért a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének a MECÉNÁS díját vehette át. A hírt a közönség hatalmas tapssal fogadta. A kitüntetettnek szeretettel gratulálunk!

   A nagyszabású műsorban fellépett még a Peredi Férfi Daloskör, Balla Barnabás, a Kodály Zoltán Gimnázium diákja, a komáromi Shlyakhta Kseniya-Dombi Gergely hegedűduó, a Diószegi Dió héj Citerazenekar és a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  130/236 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat