logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  187/254 >>

Lakodalom van a mi utcánkban…

22.5.2018 19:52 | Kovács Erika

   A Jókai Hagyományőrző Tánccsoport tevékenységéről

Híre ment a násznak!

Hogy a két rozmaringszálnak:

a jókai legénynek, s újhelyi leánynak

Nagy vigasságot, lakodalmat tartnak.

Hírüket a szél oly messzire vitte,

Hogy a szlovák TV is megirigyelte.

Meghívták hát őket a nagy eseményre,

hogy a jókai hagyományőrzőket megörökítse.

 

   Talán sokan emlékeznek a Jókai Hagyományőrző Tánccsoport Jókai lakodalom című előadására. Aki esetleg már feledni kezdte volna, 2018. február 25-én újra megtekinthette a helyi kultúrházban.

   A műsor a falusi lakodalom eseményeit eleveníti meg a színpadon: a vőlegény családjával együtt a menyasszonyos házhoz siet, ahonnan a menyasszonyt kikérve, a násznép kíséretében a templomba mennek, hogy egybekelhessenek. A boldogító igen kimondását követően a társaság a lakodalom helyszínére vonul, ahol kezdetét veszi a mulatozás – tánc, zene hajnalig.

   Az estét színesítő események, mint a menyasszonylepény ellopása, a szakácsné balesete, vagy az örömapa félrekacsintása fűszerezték a hangulatot. Természetesen helyet kaptak a műsorban az elnépiesedett polgári táncok mellett a verbunkok, csárdások is.

   Az előadás táncjeleneteinek anyagát egy 1977-ben megvalósult néprajzi gyűjtés szolgálta, melynek értelmi szerzője Görföl Jenő volt. Az ő szorgalmazására a Csemadok Központi Bizottságának népművelési osztálya néprajzi gyűjtést tartott Jókán. Ezen felbuzdulva Szabóné Szakál Mária, Szakál Julianna és id. Szabó Lajos lelkes munkába kezdett, melynek eredményeként sikerült összetoborozni azokat, akik még ismerték a falu népszokásait, táncait. Az összegyűjtött anyag film- és hangszalagra lett rögzítve, így örökítve meg az utókor számára a helyi táncokat, énekeket, szokásokat. A gyűjtést követően Takács András biztatására alakult meg a Jókai Hagyományőrző Tánccsoport a Szakál nővérek vezetésével, akik a mai napig életben tartják a társulatot, és szerettetik meg a fiatalabb korosztállyal is a helyi táncokat és hagyományokat, nem engedve feledésbe merülni azokat. A tánccsoport neve a szlovákiai folklórmozgalomban is ismertté vált, több bel- és külföldi jelentős népművészeti fesztiválon szerepeltek az elmúlt 40 év során. A csoport jelenlegi kísérőzenekara a Csalló Zenekar korábbi tagjaiból alakult somorjai Duna Folk Band, akikkel együtt léptek fel például 2018. január 6 - án Budapesten, a Művészetek Palotájában megrendezett Újév-köszöntő című műsorban, és akik a Jókai lakodalom februári előadásán is örömmel kísérték a hagyományőrzőket.

   A tánccsoport sokéves fennállása alatt műsorai többször is megörökítésre kerültek. Ezeknek a régi archív anyagoknak a felhasználásával a szlovák TV-nek köszönhetően film készülhet a jókai hagyományok életben tartásáról, így őrizve meg mindent, ami megőrizendő. A film az év második felére készülhet el, ami a 40 éves jubileumát idén ősszel ünneplő jókai hagyományőrzők munkájának méltó elismerése lesz.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  187/254 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat