logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  15/173 >>

Kiemelt Aranysávos minősítésben részesült a Peredi Férfi Daloskör

29.1.2020 15:33 | Mázsár László és Barczi Tivadar

   Pereden a kóruséneklésnek kiemelkedő hagyományai, erős gyökérzete van. Az 1973-es évek végétől szinte folyamatosan működött gyermekkórus, 1974 januárjától felnőtt vegyeskórus is, amelyek számos értékes járási, kerületi, sőt országos sikert tudhattak magukénak. A közelmúltban a karéneklés babérjait a Peredi Női Kórus aratta-aratja, öregbítve a község jó nevét régiónkon innen és túl.

   De hol vannak ma a dalos ajkú férfiak, vetődött fel ez a kérdés Pereden a közös éneklés aránytalanságát illetően. Hiszen a férfi lelkekben is szunnyadt a dal – csak lángra kellett azt lobbantani. Ismertek voltak a szép korú múltidéző nótafák, a már korábban is felvillanó középkorú és fiatalabb jó hangú férfiak, akik maguk is feltárói, hordozói és egyben művelői voltak a peredi és a mátyusföldi népdalkincsünknek. Ők felragyogó örömmel fogadták Barczi Tivadar daloskör létrehozását célzó megkeresését 2017 tavaszán. A daloskör későbbi társadalmi vezetőjeként ő vállalt oroszlánrészt és szerzett érdemeket a daloskör szervezési útra indításában és ügyes-bajos dolgainak intézésében. A húsz taggal induló Peredi Férfi Daloskör 2017. április 24-én rendezett Rendhagyó Felvidéki Tavaszi Emlékhadjárat koszorúzási ünnepségén mutatkozott be.

   Céljuk a hagyományőrzés, Pered és Mátyusföld népzenei hagyományainak feltárása. Szeretnék közkinccsé tenni, életközelbe hozni és továbbadni népdalkincsünket. Meghatározó küldetésüknek tartják gyökereinkhez, anyanyelvünkhöz, kultúránkhoz való ragaszkodást a népzene és a dal hullámhosszán. A legkülönbözőbb régiók népdalain túlmenően repertoárjuk elválaszthatatlan része a történelmünk sordöntő eseményeihez kapcsolódó Kossuth-nóták, I. világháborús katonadalok, de egyházi ünnepeinkhez kötődő énekek, illetve kórusművek, bordalok.

   A férfikar, amely jelenleg huszonegy állandó tagot számlál, tavaly és idén közel húsz sikeres szereplést tudhat maga mögött. Nemzeti ünnepeink tiszteletére és falunapokon hazai szerepléseken kívül felléptek Tabon, Királyrévben, Csatán, Nádszegen, népzenei fesztiválokon Felsőszeliben, Vízkeleten és Pereden, nyugdíjas szervezetek seregszemléjén Szentpéteren, Galántán, a Csemadok Területei Választmánynak rangos rendezvényein. 2019. szeptember 23-án Pered község önkormányzatával karöltve sikeresen megszervezték a Népdalkórusok I. Peredi Fesztiválját.

   Bíborpiros szép rózsa”: kemény munka, közös siker. 2018 második felétől a peredi daloskör munkájában kiemelt helyet kapott a Bíborpiros Szép Rózsa (Örökség) Népzenei Vetélkedőre való felkészülés. A Vízkeleten rendezett területi válogatón és a Pereden lezajlott országos elődöntőben a daloskör négy eredeti népdalt peredi tájszólással adott elő. Így vívta ki az országos döntőben való részvételi jogot. Külön érdekességnek számít, hogy záródaluk, a „Temető kapuja” című népdal, Kodály Zoltán peredi gyűjtéseiben is szerepel.

   A november 23.-án Dunaszerdahelyen megrendezett országos döntőn a daloskör felelősségteljesen és összezártan lépett színpadra. Egymásra figyelve fegyelmezetten, összecsengve énekelt. A Peredi Férfi Daloskör produkcióját a zsűri a Népdalkörök kategóriájában nem csupán kiemelt aranysávos minősítésben részesítette, hanem tovább juttatta a 2020 novemberében Budapesten sorra kerülő Vas Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei Döntőjébe.

   A daloskör számára felemelő öröm volt a szinte hihetetlennek tűnő eredmény, egyben hatalmas felelősség is, hogy a népdalkörök kategóriájában ők képviselhetik Felvidéket a Kárpát-medencei Döntőben. Tudatosítják viszont, hogy szakmai felkészültségük és minőségi fejlődésük biztosítása mindenekelőtt karnagyuk, Jónás Katalin zenetanárnő, vitathatatlan és egyértelmű érdeme. A daloskör tagjai ezúton is köszönik neki áldozatos és kitartó munkáját.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  15/173 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat