logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  18/173 >>

Karácsonyvárás Galántán

22.1.2020 10:34 | Futó Mária

  ANYANYELVI NAPOK és GALÁNTAI KARÁCSONYI ZENEI NAPOK

  Galántán  decembert tekinthetjük az év egyik legszínesebb hónapjának, melyben egymást követik az érdekes, színvonalas események. Az Anyanyelvi Napok keretében december 4-én a galántai óvodások tölthettek el egy kellemes délelőttöt iskoláink mesemondói körében. Óvodáink mindig örömmel fogadják a kisiskolásokat, nagy érdeklődéssel figyelik a szebbnél szebb meséket. A mesehallgatás után ezúttal is ellátogatott hozzájuk kísérőivel a Mikulás, aki édességekkel kedveskedett a gyerekeknek. A kicsik énekeltek, táncoltak, s nagyon örültek az ajándékoknak. Másnap a Vágsellyei járás mesemondóinak a zsigárdi Kulturális és Információs Központ adott otthont, ahol hasonló mesés-télapós rendezvény zajlott.

   December 11-én mindkét járás felső tagozatos tanulói a galántai Pázmány Péter Alapítvány székházában gyűltek össze, hogy bizonyítsák, mennyire szeretnek és tudnak verset mondani. A versmondó fesztiválra többségük az anyanyelv szeretetéről, szépségéről szóló verset választott, számos színvonalas produkciót hallhattunk. Dícséretes, hogy a karácsony előtti várakozás időszakában is időt szakítottak arra, hogy megtanulják és előadják a szebbnél szebb verseket. A versmondók jutalmul oklevelet és ajándékkönyveket kaptak.

   A Galántai Karácsonyi Zenei Napokra december 13-16. között került sor. A rendezvény keretében környékünkön vendégszerepelt a külföldön is jól ismert Pécsi Kamarakórus, Tillai Aurél Kossuth-díjas és Liszt Ferenc díjas karnagy, zeneszerző, főiskolai oktató, érdemes művész vezetésével. Tillai Aurél 89 évesen is nagyon aktív, mindmáig vezeti a Pécsi Kamarakórust, mellyel mintegy hetven díjat nyertek különféle nemzetközi zenei versenyeken. Repertoárjuk főként igényes kórusművekből áll, de ünnep lévén karácsonyi feldolgozásokat is hallhattunk tőlük. Felléptek a berencsi, deáki és galántai templomban, majd a vasárnapi ünnepi karácsonyi hangverseny műsorát tették még színesebbé. Az ünnepi hangversenyen szerepelt még a Galántai Kodály Zoltán AI Gyermekkara Balogh Csaba vezetésével, a Józsa Mónika irányítása alatt működő Galántai Kodály Zoltán Daloskör, vendégként pedig az esztergomi SIC Transit Folk Műhely adott műsort, melyben Kodály Zoltán által gyűjtött népdalok modern feldolgozásait hallhattuk. A közel három órás koncert a népi karácsonyi énekek közös éneklésével és a Himnusszal ért véget. Kár, hogy a színvonalas rendezvény iránt idén nem volt túl nagy az érdeklődés, de aki eljött, csodálatos élményben lehetett része.

   Városunk nagyszabású rendezvénysorozatának záróakkordja a Kodály emlékhelyek megkoszorúzása volt a Mester születésnapján. A zeneszerző nevét viselő alapiskolában és gimnáziumban is ünnepi műsorral készültek a jeles napra, utána pedig a Csemadok vezetői koszorút helyeztek el az iskolákban-, valamint a parkban lévő Kodály-szobornál és az állomáson található emléktáblánál.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  18/173 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat