logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  217/238 >>

Fraknói szösszenetek

25.5.2017 16:00 | Mészáros Magdolna

   Mintegy 17 éve lóg szobám falán egy festmény másolata. Rajta az Esterházyak egyik mesevára, Fraknó. Mikor a kép hozzám került, nagyon megtetszett, bekeretezve díszíti a falat. Kezdetben csak bámultam, nem kutattam, merre is lehet.

   Később a világhálón egy érdekes leírást olvastam a vár kincstáráról és fegyvertáráról. Akkor már megkerestem a térképen a híres várat. Örömmel vettem tudomásul, hogy nincs a világ végén, egyszer majd el is juthatok oda.

   Bezzeg nagy volt az örömöm, amikor olvastam a Terrában, hogy a Megbecsültek Társaságával egynapos kirándulást szerveződik oda. Rögtön döntöttem, bejelentkeztem a párommal.

   A szép napsütéses húsvét után kissé hitetlenkedve érzékeltük a téliesre fordult időt. A hideg és a szél esővel, majd hóval kavarogva szibériai körülményeket kreált. Mindez azonban nem vette el a kedvünket, mert a rég óhajtott Fraknóra tartottunk a busszal. Közben sok érdekeset hallottunk Ausztriáról, a bécsi udvarról, az Esterházyakról, ugyanis a szervezők nagy körültekintéssel már a buszra is biztosítottak egy jól felkészült vezetőt.

   Szinte észre sem vettük, s meg is érkeztünk Burgerland tartomány egyik fontos jelképéhez.

   Noha az időjárás szeszélyei miatt nem gyönyörködhettünk a tájban, a várbeli vezetés és a fegyvergyűjtemény kárpótolt mindenért.

   Az idegenvezetőnk alapos magyarázatával szinte felfedezőútra vitt minket a múltba. Türelmes és hiteles megjelenése megidézte a régmúltat, bemutatta a barokk várpalotát, a kápolnát és oratóriumot, illetve a vár kútját. A legnagyobb élmény a fegyvergyűjtemény volt, melyhez hasonlót még nem láttam. E páratlan gyűjtemény igazi csemege a várlátogatás alatt. A precízen elraktározott puskák, pisztolyok, lőportasakok, ágyúk és más hadi felszerelések látványa egyedülálló. A látogató az eredeti berendezések és fegyverek tömkelegében szinte a régmúltban érzi magát. A várlátogatás kellemesen telt el, szinte észre sem vettük, úgy elszaladt az idő.

   Délután a közeli vendéglőben finom ebéddel vártak, majd folytattuk utunkat hazafelé.

   A festményt ismét megnéztem, s mosolyogva szövögettem egy újabb álmot, mely a napsütéses Fraknót láttatja.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  217/238 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat