logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  218/238 >>

A kismácsédi Gyékényes tánccsoport

25.5.2017 15:58 | -KH-

   A kismácsédi Gyékényes tánccsoport megálmodója és megalapítója Sulan Mária, helyi nyugdíjas. A csoport 2008 tavaszán alakult. Tagjai kismácsédi nyugdíjasok és lelkes amatőrök, akiknek célja a múlt tisztelete, a hagyományok ápolása, színrevitele. A csoport tagjai: Sulan Mária, Duba Éva, Fendek Erika, Mészáros Emese, Popluhár Lídia, Neszméri Júlia, Gál Jolán, Varga Katalin, Zuzka Galee, Hudáková Erika, Janka Struhárová, Stefunko Erzsébet, valamint az egykori tagok, Somogyi Margit, Szalay Lucia, Bernadet Búran, Katona Etus, Horváth Ilona, Gál Dominika, Mrakova Diana.

   Első alkalommal a 2008-sa falunapokon léptek színpadra Kismácsédi egyveleg című műsorukkal. Az előadásnak nagy sikere volt a hazai közönség előtt, már csak azért is, mivel a faluban 40 évig nem működött semmilyen csoport. Az embereken a meghatódottság volt észlelhető. A tánccsoport elnevezése a falu egykori nevének és Gyékényes Mácsédi Jánosnak a nevéhez fűződik, aki 1439 körül volt a falu földesura.

   Repertoárjukban Martosi táncok, Sárközi karikázó, Magyarbődi táncok, Kismácsédi egyveleg szerepelnek. A koreográfiákat Botló Péter tanítja be és állítja össze. Sikert sikerre halmozva vesznek részt a környező települések falunapi rendezvényein, sőt távolabbi falvakba is kapnak meghívást.

   Tagjai jelentős szerepet vállalnak a falu népi kultúrájának fejlesztésében, a hagyományok őrzésében. Rendszeres résztvevői a Bécsben megrendezett Szent István-napi ünnepségeknek, amelyek minden év augusztus 3. hetében kerülnek megrendezésre a bécsi székesegyházban. Fellépnek falunapokon, a Galántai vásár megnyitóján, Bécsben, a Szent István napi ünnepségeken, testvértelepülések találkozóján (Sopronnémeti, Spešov, Gerendás), a 10. Velencei- és a 11. Kislődi Anyósfesztiválon, Lőcsén, a Dudvág HACS felkérésére, és Rétén, a helyi Csemadok évzáróján.

   A szorgalmas munka mellett igyekeznek életüket úgy szervezni, hogy jól érezzék magukat. Tartottak már közös szilvesztert, de különböző bálokat is rendeztek. 2015. szeptember 14-19-én a csoport tagjai számára kirándulást szerveztek Székelyföldre. Hagyományosan ők készítik a falu ádventi koszorúját.

   A tánccsoport egyik támogatója a Csemadok Kismácsédi Alapszervezete. A ruhákat a Mached polgári társulás szponzorálta, anyagiakkal a Štukonz Velká Mača, László Péter és a község önkormányzata segíti a csoport munkáját.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  218/238 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat