logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  179/256 >>

Csillagok Találkozása

19.7.2018 10:28 | Mézes Rudolf

   A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Csemadok Galántai Területi Választmánya a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségével és a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságával közösen a pár nappal ezelőtt befejeződött 2017/2018-as tanévben a magyar irodalmi és zenei élet jeles személyiségei, Ady Endre, Kodály Zoltán és Illyés Gyula kerek életjubileumai alkalmából Csillagok Találkozása címmel nemzetközi műveltségi vetélkedőt hirdetett meg, melynek döntőjére 2018. június 5-7-én került sor Galántán a Városi Művelődési Központ termeiben.

   A Debrecenből, Érsekújvárból, Komáromból, Pécsről és Székesfehérvárról érkezett középiskolás tanulók nagyszerűen felkészültek a HrbácsekNoszek Magdolna, Pék Éva, Kazán József és Stirber Lajos által összeállított anyagból. A héttagú értékelő bizottság Szalay Szilviával, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnökével az élen hozta meg döntését, melynek alapján a versenyben az első helyen, aranyminősítést szerezve a Debreceni Ady Endre Gimnázium diákjainak csoportja végzett.A Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium, az Érsekújvári Egészségügyi Szakközépiskola, valamint a Székesfehérvári Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola és Gimnázium csoportja ezüst, míg a komáromi Selye János Gimnázium három tagú csoportja bronzsávos minősítést érdemelt ki teljesítményével.

   A versenyzők és felkészítő tanáraik, valamint a vetélkedő anyagát előkészítő, illetve az értékelő bizottságban dolgozó szakemberek a szervezőknek köszönhetően értékes ajándékokkal térhettek haza a Kodály Zoltán által a „hét legszebb esztendő” városának nevezett Galántáról.

   Az értékes ajándékkönyveken kívül jutalmul megtekinthették a verseny résztvevői és a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium tanulói a Kodály Zoltán életét és munkásságát bemutató Kodály Zoltán hangja a zenében Magyarország hangja című dokumentumfilmet, valamint megcsodálhatták az egyik legjelesebb Kodály Zoltán munkásságával foglalkozó szakember, a napokban elhunyt Ittzés Mihály által összeállított „Örvendjen az egész világ” című kiállítást is.

   A rendezvény külföldi résztvevői számára a szervezők Kodály Zoltán nyomában címmel kirándulást rendeztek, melynek keretében felkeresték azon jeles mátyusföldi és zoboralji helyek egy részét, ahol annak idején Kodály Zoltán is megfordult és elhelyezték a köszönet és a hála virágait a „Mester” tiszteletére emelt emlékhelyeken Galántán, Gerencsérben, Csitáron és Gímesen.

   A háromnapos eseménysorozat megvalósításáért őszinte köszönetet mondott Kertész Attila Liszt-díjas karnagy, a Magyar Kodály Társaságelnöke, aki a pécsi diákokat készítette fel és kísérte el rendezvényünkre.

   Hasonló elismeréssel szólt a vetélkedőt értékelve a Magyar Kodály Társaság további elnökségi tagja, Kneifel Imre, aki a székesfehérvári diákok felkészítőjeként érkezett újból Galántára és mindketten örömmel fogadták a vetélkedő összes résztvevőivel együtt a meghívást a Magyar Nemzeti Ifjúsági Kórus július 25-i Galántai hangversenyére, melyről lapunkban további részletes információt találnak.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  179/256 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat