logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  194/268 >>

Brünnben jártunk …

18.7.2018 10:17

   2018. június 12-én a Megbecsültek Társasága tagjai ismét egy szép, élményekben gazdag kiránduláson vett részt. Morvaország fővárosába, Brünnbe látogattunk el. A helyi idegenvezetők segítségével betekintést nyertünk a város történelmébe. Megtudtuk, hogy mint egyetlen település Közép-Európában ellenállt a svéd hadak ostromának. Ezt követően dinamikus fejlődésnek indult, melynek alapja a 18. és 19. században a textil- és gépipar voltak. A város jelképének számító Špilberk várat messziről néztük meg az óváros felett, mely egykor erődítményként szolgált, majd később a habsburgi monarchia leghírhedtebb börtönévé vált, melyet a "népek börtöne" néven emlegettek. Elsétáltunk a Petrov dombon magasodó Szent Péter és Pál Székesegyházhoz, egy ima erejéig beülhettünk a Szent Jakab templomba, felkerestük a régi városháza épületét, mely Brünn legrégibb világi épülete, a városháza tornyának kőkapuját, mely a legendák övezte ferde tornyáról ismert, a torony kapualjában lógó híres brnói sárkányt és a kereket, melyekhez szintén híres történetek fűződnek. 

   A sok érdekes történet mellett a legérdekesebbek talán azok voltak, amiket tagjaink meséltek. Voltak, akik egykor ebben a városban töltötték kötelező katonai szolgálatukat, akik itt ismerték meg életük szerelmét, akik itt folytatták tanulmányaikat, akik az itteni piacra hordták az otthon termesztett zöldségeket, gyümölcsöket, akik ide jártak bevásárolni és még sorolhatnánk azt a sok-sok élményt, amelyek még színesebbé tették e napunkat. A finom ebéd után ellátogattunk a Morávia fürdőbe, ahol kedvére lubickolhatott vagy éppen nyakig elmerülve a medence meleg vizében pihenhetett mindenki.

Kovács Marcela

 

   Különleges színház júniusban

   Kőfejtő, tánc, Nagyidai cigányok – 3 dolog, ami bár nem összeillőnek tűnik, egy kerek egészet alkottak szombat este. 2018. június 23-án 3 busz telt meg és kelt útnak régiónkból, hogy egy különleges helyszínen táncszínházi előadási élménybe lehessen részünk. Az experiDance nagysikerű Nagyidai cigányok c. előadását a Fertőrákosi Kőszínházban néztük meg a Megbecsültek Társasága tagjaival együtt. Minden más volt, mint egy áltagos színházban, grandiózus kőfalak takarásában kialakított nézőtér, a kinti szellő lágy, olykor bekanyargó fuvallata tette különlegesen furcsává az előadást, így válhatott belőle egyedi élmény. Színpompás jelmezek látványában és könnyed mozdulatokkal eltáncolt energikus előadásban volt részünk.

   Mivel a színházba menet csak elsiettünk Sopron mellett, nemsokára visszatérünk erre a vidékre. Következő kirándulásaink közt, a júliusi hónapban szerepel úti céljaink közt. Mindenkit nagy szeretettel invitálunk július 10-én egy pihenős kirándulásra Lipótra, valamint július 31-én Sopronba, ahol városnézés és egy Fertő tó parti kellemes séta is vár ránk.

   Ha szeretne tagságunkba bekerülni vagy érdeklődik programjaink iránt, várjuk nagy szeretettel a galántai irodánkba: Városi Könyvtár épülete, 1. emelet, 10-es ajtó.

Horváth Judit


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  194/268 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat