logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  22/39 >>

Túrázzunk! A Felsőszeli Túraklub Dobogókőn

27.10.2018 10:49 | Takács Barbara

   Dobogókő ismert kirándulóhelye a túrakedvelőknek, amely remekül kiépített útvonalakkal és természeti látnivalókkal rendelkezik. Ezt volt alkalmam megtapasztalni idén szeptemberben a Felsőszeli Túraklub csapatával.

   Maga a túra Dobogókő nagykilátójánál kezdődött, mintegy 618 méteres magasságban. A tőle alig fél kilométerre lévő Rezső kilátón az egész Duna-kanyar hegyeit és völgyeit megszemlélhettük. Innen kezdődött a túra nehezebbik része. A bejárt útvonal mintegy 13,5 km hosszú volt. A kilátótól egészen a Lukács-árokig lefelé vezetett az utunk, keresztezve patakokkal és kis csermelyekkel. Az árokból jutottunk be a Rám-szakadékba, és a víz folyásával szemben, a part egyik oldaláról a másikra ugorva az áramlásban haladtunk felfelé, hatalmas kőfalakkal körülzárva. A látvány lehengerlő volt. Az ott járó úgy érezhette magát, mint egy igazi kalandor, aki sziklákba és létrákba kapaszkodva tör fel a csúcsra.

   A Felsőszeli Túraklubot először 1980-ban alapították, majd tevékenysége megszűnt egészen 2017 januárjáig, amikor is Papp Péter vezetésével újraindult. Jelenleg 52 taggal büszkélkedhet, amiből a legfiatalabb 10, a legidősebb 76 éves, aki egyike az első szervezet alapítóinak.

   Péter a klubot azzal a céllal indította új útjára, hogy a mai rohanó, okostelefonokkal teli világunkban egy kicsit felnézzünk a kijelzőről, és észrevegyük a minket körülvevő világ szépségeit és csodáit. Valamint azért, hogy buzdítsa és motiválja a fiatalokat és időseket egyaránt. A barangolásokra tagság nélkül is bárki jelentkezhet, nem igényelnek különösebb felszerelést, főként könnyű vagy közepes nehézségű túráik vannak. A legtöbb akción kis- és nagytúra útvonal közül is választhatunk, ami kezdőknek és kihívásokat kedvelőknek egyaránt ideális. Évente egyszer megrendezésre kerül egy kétnapos túra is, hogy a távolabbi helyeket is felfedezhessük. Ezt Péter a jövőben gyarapítani szeretné.

   A barangolások tavasszal, áprilistól június végéig, ősszel pedig szeptembertől október végéig vannak beütemezve, de tervben van néhány téli túra is. Minden évben, az év utolsó napján, megrendezésre kerül a hagyományos évzáró barangolás, amelyen minden túracsoport részt vesz a saját régiójának legközelebbi hegyén, magaslatán. Ez nálunk a Zobor, amely egy-egy alkalommal 300-700 túrázó találkozóhelye.

   A klub elérhetőségeit és a következő túrák részletes leírását megtalálhatják weboldalukon: www.ksthornesaliby.sk


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  22/39 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat