logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  11/36 >>

Lovak szépségversenye Negyeden

25.10.2019 09:20 | Mészáros Anikó

   Sok év után, a hagyományokat felelevenítve, a Negyedi Napok keretébent először 2013-ban rendezték meg a megmérettetést. Az akkor még ismeretlennek számító esemény évről évre nagyobb érdeklődést vált ki a környező és távolabb eső települések lovasai között.

   Idén, a hetedik alkalommal megrendezett versenyre 2019. augusztus 24-én került sor, amelyre Dunatőkés (Czajlik Ranch), Farkasd, Ifjúságfalva, Kamocsa, Megyercs, Naszvad (KePaso), Nyírágó (Nyrwest), Olgya (Village farm), Tótmegyer (Ari Ranch), Vágmosóc (Metalvis Ranch), Vághosszúfalu, Zsitvabesenyő (IM- Agra s.r.o. és JK Palmino) és Negyed településekről érkeztek lovasok, összesen 25 lóval. A szervezők örömére sok érdeklődő is kilátogatott ki a helyi futballpályára, hogy részese legyen az eseménynek.

   A nevezés szabályainak megfelelő lovakat háromtagú szakmai zsűri 5 kategóriában bírálta el. A zsűri elnöke Görözdi Péter mérnök, az Állatfajnemesítő Szolgáltatások Állami Vállalatának igazgatója volt. Tagjai: Fehérváry Jenő mérnök, a Szlovák Köztársaság Földművelésügyi- és Vidékfejlesztési Minisztériuma lótenyésztési döntőbizottságának tagja és Ing. Kovalčik Juraj, a kistapolcsányi Nemzeti Ménes volt zootechnikusa.

   A zsűri a lovakat klasszikus tízes számrendszerben értékelte a kategória és a fajta jellegzetességei alapján. Külön értékelték a lovak típusait, a fejük formáját, a nyakillesztését, ezen belül a nyakhosszát és nyaktűzését, ezt követően a törzs kinézetének jegyeit: a felsővonal korrektségét, az izomzatot, a lapocka dőltségét, majd a végtagok szabályosságát, illesztését, szögelését. Bírálták továbbá a lovak mozgását, külön a lépés és külön az ügetés szabályosságát, hosszát, ütemességét, alálépését és taktikusságát. A végső pontszám a bírák pontjainak összevetésével született meg.

   Miután minden és mindenki készen állt, kezdetét vette a verseny. A lovakat vezetőik, gazdáik sorszámuk szerint egyenként vonultatták fel és mutatták be. A zsüri értékelése alapján a Heréltek kategóriában négy ló közül az első Cody, Fördős Denisa (Negyed) lova lett, a második Privara Adriana (Czajlik Ranch) Tarik nevű lova, míg a harmadik helyen Seres Viktória (Farkasd) Adagio lova végzett.

   A Kancák kategóriában kilenc ló versenyzett. Az első helyet Komlósi Bianka (JK Palmino) Red Sky nevű lova kapta, második helyen Gerhart Miroslav (KePaso) Gaia nevű lova, a harmadikon pedig Nerádová Zuzaza (Metalvis Ranch) Maja nevű lova végzett.

   Csikók kategóriában az első helyen Garaj Róbert (Tótmegyer) Rony IV nevű lova, a másodikon Tóth Juraj (Vághosszúfalu) Just a dream nevű lova, a harmadik helyen Nerádová Zuzana (Metalvis Ranch) Ohh Summer Bosson nevű lova végzett.

   A pónik közül Árendás Michal (Ari Ranch) Mustafa nevű lova került ki győztesként, a második Nevizanská Martina (Nyrwest) Sany nevű lova, a harmadik pedig Vrbíková Soňa (Ifjúságfalva) Chilli Con Carne nevű lova lett.

   A Csődörök kategóriájának győztese Búš Attila (Kamocsa) Djangoo nevű lova lett. A második helyen Komlós László (Farkasd) Fülöp herceg nevű lova, a harmadon pedig Darren Miroslav (Village farm) El Bandito Powerflash nevű lova végzett.
A Közönségdíjat, valamint a szépségverseny abszolút győztesének járó díjat Gerhart Miroslav (KePaso) Gaia nevű lova nyerte el. Negyed község legszebb lova, valamint a közönségszavazás második helyezettje Fördős Denisa Codyja lett.

   Az évek során szoros barátságok köttettek a lovasok között, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy évről évre visszatérnek, sőt a verseny után a szervezők invitálására szívesen maradnak beszélgetni, szórakozni is. A Negyedi Napok erre jó alkalmat adnak.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  11/36 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat