logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  35/270 >>

Nyári Kulturális Fesztivál Felsőszeliben

18.7.2019 10:15 | Mészáros Magdolna

   "Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának." (Kodály Zoltán)

   Ezek a gondolatok is teljes mértékben igazolták a szervezők elképzelését az idei Nyári Kulturális Fesztiválról, mely az összefogás jegyében a faluban működő csoportok és egyesületek felvonultatásáról szólt. A Dudvág-parti térségen felállított színpadon először a legkisebbek, az óvódások népi gyermekjátékokat mutattak meg nevelőik segítségével. A mintegy 20 perces összeállítást a jó ének, a bátor kiállás mellett játékosság és a vidámság jellemezte. A gyermekek magabiztos megjelenése és a csinos viselet az önfeledt játékot tükrözte.

   A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola Topogók tánccsoportja Simkó Mária vezetésével szintén ügyes összeállítással tette emlékezetessé ezt a napot. A hagyományos gyermekjátékok és -dalok egyszerűsége és tisztasága minden lelket megerősít abban, hogy ezen az úton kell járnunk, ha nem akarjuk, hogy az elődök öröksége elvesszen.

   A legfiatalabbak után a Csemadok Kikelet citerazenekara lépett a színpadra. Immár öt éve működnek és csokraikkal színesítik a kulturális kínálatot nemcsak a helyi rendezvényeken, de a környék falvaiban is. Legutóbb Kaposszekcsőn szerepeltek nagy sikerrel. Művészeti vezetőjük Erdélyi Csaba. Galgamenti dalcsokrukkal szórakoztatták a közönséget.

   A népi hangszeres muzsika után a népdalé és a néptáncé lett a főszerep. Az alapiskola Höcögők tánccsoportja Molnár Beáta vezetésével magyarbődi táncokat mutatott be. Szólót énekelt Dobosi Dóra. A zenei kíséretet a Bicskás zenekar biztosította. Fergeteges sikert arattak. A fiatalok nagyszerű tánca után a Rozmaring éneklőcsoport mutatkozott be dalcsokrával. A 40 éve működő énekkar Mészáros Magdolna irányításával rendszeresen fellép a helyi rendezvényeken, s viszi a falu hírét még a határon túlra is.

   A FIKUSZ Mátyus tánccsoportja szintén fellépett. A Bicskás zenekar Renczés Balázs prímással kitűnő hangulatot teremtett.

   Míg a táncosok készülődtek a következő műsorra, addig a Felsőszeli Férfi Kar szórakoztatta a közönséget. A közel tíz éve működő férfikar ezúttal betyárdalokat énekelt. A vízparton messzire hangzott a hangjuk. A dalosokat ismét a Mátyus táncosai váltották.

   A műsorból nem hiányozhatott a népmese sem. Lénárt Dóra, az alapiskola végzős tanulója, az Ipolyi Arnold Mesemondó Verseny döntőjének aranysávos résztvevője helyi adomákból mondott el egyet ízes helyi nyelvjárásban. Felkészítője Morovics Ibolya volt.

   A népi hagyományok mellett a műdalok is sorra kerültek, Deák Zoltán népszerű angol számokat énekelt. Ezután a Paradigma Verséneklő Együttes mutatkozott be, tagjai megzenésített verseket adtak elő. Befejezésképpen a Bendő zenekar adott koncertet. A 25 éves fennállását ünneplő együttest nagy öröm volt ismét látni és hallani, sőt a Molnár család nőtagjaiból álló háromszólamú kíséret is kitűnő volt.

   A közönség nagy tapssal köszönte meg a színvonalas műsort.

   A színpad melletti sátorban kézműves foglalkozás folyt, Kovács Gábor muzsikus hulladékból készített ügyes mozdulatokkal hangszert. A gyermekek az asztal mellett különféle hangszereket alkottak a ház körül található hulladékból.

   A délután hamar elszaladt, a színes műsorkavalkádnak vége lett. Az összefogás meghozta gyümölcsét, a magyar népdal és muzsika varázsa közelebb hozta az embereket egymáshoz. Köszönet valamennyi résztvevőnek és a támogatóknak, hogy ez a rendezvény létrejöhetett.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  35/270 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat