logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  356/498 >>

Májusfa állítása Farkasdon

15.6.2018 11:25 | Leczkési Anikó

   ... hogya néled újjá a régmúlt hagyománya

   Május első napján községünkben a régmúlt hagyományait követve - az Önkéntes Tűzoltók szervezésében - immáron második alkalommal került megredezésre a hagyományos májusfa állítás. Az eseményt az idei évben tűzoltóink nyílt nappal kötötték egybe, így a modern szertárnál gazdag családi program várta az érdeklődőket.

   A magyar nyelvterület nagy részén a népszokás szerint magát a májusfát május elsejére virradó éjszaka állították. Ez a fa, mint egy zöld ág nemcsak a természet megújhódásának volt a szimbóluma, hanem a legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka is, egyfajta szerelmi ajándék.

   A farkasdi tűzoltók férfi tagjai reggel – a helyi népszokás útját járva –, kerékpárral indultak a 21,5 méter magas jegenyefáért, melyet kétkerekűikre fektetve, mintegy élő láncot alkotva, hozták a falu szívéig. Ott a gyerekek és az asszonyok színes szalagokkal díszítették fel azt, majd tizenegy órai kezdettel megkezdődött annak felállítása kézzel, kötelekkel, létrákkal.

   Ezek után az érdeklődők – a nyílt nap keretén belül – megtekinthették a szertárat, annak gazdag felszerelését. Ott a jelenlévők rövid időre akár valódi tűzoltókká is válhattak, hiszen lehetőség nyílt nemcsak az egyenruhák kipróbálására, annak minden kiegészítőjével együtt, de beülhettek a nagy tűzoltóautókba is, sőt, kérésre, a faluban egy rövidebb bemutató körre is mehettek, természetesen a tűzoltók kíséretében. A legbátrabbak pedig felmehettek a toronyba is, ahonnan az egész falu látképe tárult eléjük.

   A gyerekeket több más program is várta. Mesés formában rövidfilmeket nézhettek a tűz keletkezésének okairól és gyakoriságáról, veszélyeiről, majd bemutatták a tűzoltás menetét, a riasztástól a kivonuláson át, a tűz eloltásáig. A legkisebbek tűzoltó motívumokkal képeket színezhettek az árnyékban, a nagyobbak pedig egy régi lovas tűzoltószekérrel és vizes fecskendővel egy elképzelt égő ház ablakait is olthatták. Mindemellett különféle aktív társas- és csoportjátékot játszhattak.

   A szervezők a forró napsugarak elől az árnyékban megpihenő vendégek számára frissítőkről is gondoskodtak, s mindeki megtalálhatta a számára kedvére való elfoglaltságot. Bízunk benne, hogy ez a szép hagyomány jövőre is folytatódik majd, s az idelátogatók olyannyira fogják élvezni ezt a napot, mint a tűzoltók apraja és nagyja.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  356/498 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat