logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  125/498 >>

Kincskeresők országos konferenciája Galántán

25.12.2021 18:56 | Mészáros Magdolna

"Akármerre jársz-kelsz a világban, mindig a szülőházadban melegedj..."

(Móra: Kincskereső kisködmön)


    A fenti idézet a mottója a Kincskeresők országos konferenciájának, melyre novemberben került sor Galántán, Szanyi Mária vezetésével. A SzMPSz és a Mentor Felvidéki Tehetségsegítő Tanács együttműködésének köszönhetően a szigorú előírások betartása mellett jó hangulatú és tartalmas rendezvényt sikerült létrehozni. Igaz, nem voltak olyan sokan a csapatok, mint az előző években, de így is szép élményekkel tértek haza a fiatalok. Közös jellemzőjük, hogy valamennyien érdeklődnek a szülőfalujuk történelme és hagyományai iránt, szeretik a települést és annak rejtett kincseit szívesen kutatják. Azért írom, hogy rejtett, mert sokszor nem a nagy épületek, a messziről szembeötlő látványosságok a fontosak, hanem azok a régi dolgok, események, melyekről már csak az idősebbek tudnak, vagy az albumok mélyén megbúvó fényképek mesélnek. A feltárt értékeket azonban nem csak a maguk örömére gyűjtik össze, hanem vetített képes előadásban láthatóvá és közzé teszik, hogy mások is okuljanak általuk. Ez a lényege a kincskeresésnek, melybe a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola diákjai immár 16. éve szorgalmasan bekapcsolódnak.

   Az idei csapatok ismét gazdagították a konferencia anyagát, illetve társaik tudását. Nogely Mónika tanítványa, Kontár Máté a Nyerges Lovasklub Polgári Társulás 20 éves működését foglalta össze, melyből kiérződött az ember és lova közti egyetértés és együttműködés fontossága.

   Morovics Ibolya egyik csapata, Nagy Olivér és Vanko Norbert Bence bemutatták az iskolájukban tevékenykedő pedagógus-író, Jakubecz Márta munkásságát és eddigi sikereit. Előadásukból kiérződött a feléje irányuló tisztelet és szeretet.

   A másik csapat, Erdélyi Flóra és Szabó Réka Oros László Bibliotheca Pro Patria könyvtárát járták körbe a szép felvételekkel és sok új ismerettel. A könyvtáralapító maga is jelen volt a konferencián, s meghatódva hallgatta a lányok lelkes ismertetését a különleges könyvgyűjteményről.

   A falu felekezeti iskoláiról, a 20. század első felében élt kisdiákok mindennapjairól kaptak kis keresztmetszetet a hallgatók Královič Ádám és Vanko Norbert Bence kiselőadásából. Felkészítőjük Mészáros Magdolna volt, aki a Települési Értéktár vezetőjeként szívesen segít a gyerekeknek a múlt vallatásában.

   A konferencia sokrétű és érdekes témákról szólt, az elhangzott előadások néhányukat már motiválta is, ötleteket kaptak a jövőbeni gyűjtőmunkához. A pedagógusokon múlik, hogy vállalják-e továbbra is a pluszmunkát, a felkészítést, az irányítást. A kíváncsi és mindenre nyitott gyerekeknek meg kell adni a lehetőséget az elkövetkezőkben is a szülőföld értékeinek feltárására.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  125/498 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat