logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  113/498 >>

Ismét közös megemlékezés, Felsőszeli

27.4.2022 20:23 | Mészáros Magdolna

   A magyar forradalom és szabadságharc emléknapja Felsőszeliben is kiváló alkalom volt a találkozásra, a közös megemlékezésre. A hagyományok szerint a faluban működő szervezetek és intézmények - a Csemadok, a Széchenyi István Alapiskola és Óvoda, a nyugdíjasok klubja, a mozgáskorlátozottak helyi szervezete, a Galánta- és Vidéke Társulás, valamint a Szövetség Járási Elnöksége és a Szövetség helyi szervezete képviseltették magukat a temetőben levő kopjafánál, melyet a megbékélés jelképeként állítottak még a 90-es évek elején.

   Az ünnepséget Mészáros Magdolna nyitotta meg, majd a Rozmaring éneklőcsoport elénekelte az Isten, védd meg szép hazánkat - kezdetű éneket. Renczés Ágoston szavalata, Petőfi: Egy gondolat bánt engemet… című nagy hatású költeménye megborzongatta az embert. Ki hitte volna, hogy napjainkban is ekkora erővel bírnak a forradalmár költő gondolatai.

   Az énekkar egy régi népdalt énekelt ezután, a Legyen úgy, mint régen volt…, melyben a magyar embernek minden jót kíván, de legfőképp azt, hogy „Kossuth Lajos jöjjön haza, óhajtja az egész haza, ő hoz nekünk, ő hoz nekünk minden jót.” Valójában mi is szeretnénk, ha az életünk visszazökkenhetne a régi kerékvágásba. Sajnos, a napi események egyre borúlátóbbá teszik az embert. A láthatatlan ellenség már kicsit engedett a szorításon, most viszont a háború szomorítja el világunkat. A Csemadok elnöke megemlékezésében példaként állította a neves és névtelen hősöket, a magyarságnak is összefogásra van szüksége, hogy céljait elérje, hogy történelmén ne essen folt, hogy értékei és nyelve ne legyen meggyalázva, hogy szülőföldjén itthon érezhesse magát.

   A továbbiakban a fent említett szervezetek elhelyezték az emlékezés koszorúit, közben az éneklőcsoport a Trianoni himnuszt énekelte. A közös megemlékezés a felsőszeli temetőben zárult a Szózat éneklésével.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  113/498 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat