logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  346/417 >>

III. Szent István Napok Nádszegen

16.10.2017 15:30 | ÉB

   Nádszeg. Augusztus utolsó hétvégéjén rendezték meg a III. Szent István Napokat Nádszegen. A háromnapos rendezvénysorozat programja sikeres közösségi összefogással jött létre. Az önkormányzat a kulturális bizottsággal, a helyi Csemadok alapszervezettel, a kultúrházzal, a Szent István római katolikus plébániával, a nádszegi művészeti csoportokkal és szervezetekkel közösen tette felejthetetlenné a hétvége programját.

   Szarka Zsuzsanna, a kulturális bizottság elnöke elmondta, hogy 2014-ben a képviselő-testület megalakulásakor fogalmazódott meg a Szent István Napok gondolata, amelynek megszervezése bekerült a bizottság prioritásai közé. A Szent István napokon az élő hagyományra és az értékek tiszteletére helyezték a hangsúlyt. Ezt tükrözi a rendezvénysorozat programja, amelyben a helyi és környékbeli művészeti csoportok, hangszeres szólisták, versmondók kaptak szereplési lehetőséget. A kézműves vásáron kínált portékák is népművészeti jellegűek voltak, értékes árut kínáltak az érdeklő közönségnek.

   Augusztus 25-én, pénteken a Fehérlaposok emlékparkjának átadásával és megáldásával kezdődött a III. Szent István Napok.1947 és 1948 között összesen81 családot, 446 lakost telepítettek ki Nádszegről Magyarországra. Rózsa Beatrix, a helyi Csemadok Alapszervezet elnöke által megálmodott, az önkormányzat és a támogatók összefogásából felállított emlékpark méltó tiszteletadás a szülőföldjükről elhurcolt nádszegieknek. Az emlékműavatásra hazalátogattak a kitelepített lakosok, valamint családtagjaik. Elek László, községünkesperes plébánosa megáldotta az emlékparkot. Deák László polgármester köszöntötte a vendégeket, majd az emlékezés és az emlékeztetés fontosságát hangsúlyozta. Juhos Ferenc, a Galántai Járási Hivatal vezetője egy kitelepített lakos emlékeit idézte. „A szlovák parlament nem kért elnézést a magyaroktól” – emlékeztetett Berényi József Nagyszombat megye alelnöke. Hozzátette, jó dolog, hogy helyi szinten emlékeznek a szomorú történésekre. „Szlovákiában ma is erősödik az extrémizmus. Kötelességünk, hogy hallassuk a hangunkat” – mondta Rigó Konrád a Kulturális Minisztérium államtitkára. A koszorúzás után a résztvevők elénekelték a Himnuszt. Az emlékparkban található betonpaneleken olvasható a Nádszegről kitelepíteni szándékolt, mintegy 1200 fehérlapos névsora.  A föveny közepén egy 1947-es címkéjű bőrönd emlékeztet a kitelepítésre. Az ünnepi műsor után egy közös vacsorára várták a vendégeket.

   Szombaton a magyar Szent Korona hiteles másolatának köszöntésével folytatódott a program. A vendéglő elől induló menetben a Magyar Koronaőrök Egyesülete és a Történelmi Vitézi Rend vitézei után a helyi énekkarok, a fúvószenekar, a hagyományőrző egyesületek, a cserkészek és a nádszegi lakosok kísérték a templomhoz a Szent Koronát, ahol ünnepi misét mutattak be. A szentmise után leleplezték és megszentelték az új Szent István szobrot a templom bejáratánál, melynek kezdeményezője Szarka Gyula, Kossuth-díjas zeneszerző és előadóművész volt.A szoborszentelést tb.kanonok Kiss Róbert, püspöki helynök, Elek László
nádszegi esperes plébános, és a nádszegről származó Juhos Ferenc SVD/ verbita atya/, körömi plébános valamint szintén Nádszeg szülötte, Juhos Imre, spirituális atya, a győri szeminárium spirituálisa végezték.

   A Smídt Róbert vitéz fafaragó által, közadakozásból készített faragott szobor teljes életnagyságban ábrázolja az államalapító királyt. A kétszáz éves tölgyből készült alkotás egy több tonnás talapzaton áll.

   A délután folyamán a látogatók szabadon megtekinthették a Szent Koronát a templomban. Ünnepi műsorral tisztelegtek a csoportok és a szólisták is, név szerint a Zsálya énekkar, a Forrás Ifjúsági Énekkar, a Vásárúti Dalárda, a Felsőszeli Rozmaring Énekkar, Bugár Judit, Csörgő Evelin, Győri Zsófia, Kollárovics Zsófia, Csóka Zsófia, Sárkány Klára és Szarka Mátyás.Woth Imre, a Magyar Koronaőrök Egyesületének elnöke közölte, a Szent Korona utánzata az Egyesült Államokban készült, ezüstből. „A Korona mindenkié” – jelentette ki az elnök utalva arra, hogy igyekeznek minél több helyre, így a Felvidékre is elhozni a magyarságot szimbolizáló ékszert. A Szent Korona felvidéki útját a Történelmi Vitézi Rend szervezi. Smídt Róbert vitéz elmondta, hogy több hónapos előkészület és egyeztetés előzi meg a Szent Korona érkezését. „A községnek méltónak kell lennie a Szent Korona fogadására” – hangsúlyozta Smídt Róbert.

   A Szent Korona búcsúztatása után a Fő téren folytatódott a program, ahol a délelőtt megnyílt kézműves vásárra érkező árusok portékáiból válogathattak az érdeklődők. A Plébánia udvarán kézműves-foglalkozások, játékos feladatok várták a gyerekeket. Ugyancsak ezen a helyszínen a Hagyományőrző íjászok tanították a gyerekeket a valamikori harci fegyver kezelésére. A Plébánia emeleti termében a Magyar Koronaőrök munkáságából nyílt kiállítást tekinthették meg az arra járók. Mindeközben elkezdődtek a néptáncgála előkészületei. „Szerencsések vagyunk, mert Nádszegen három néptánccsoport is működik, az Aprónádos, a Kisnádos és a Nádos fellépését a felsőszeli Bicskás zenekar kísérte. Meghívtuk a bősi Aranykert Néptáccsoportot is, akikkel szintén jó kapcsolatokat ápolunk” – mondta Szarka Zsuzsanna. A bemutató után táncház következett. A napnyugta után megtelt a Fő tér. Több százan voltak kíváncsiak az István, a király c. rockoperára szabadtéri vetítésben, amelyet fantasztikus tűzijáték követett.

   Vasárnap az élő és elhunyt nádszegi fehérlaposokért bemutatott szentmisével ért véget a III. Szent István Napok programsorozata, az egybegyűlt közönséget Menyhárt József, az MKP országos elnöke köszöntötte. A szentmisét a Bónum Tv is rögzítette.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  346/417 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat