logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  14/301 >>

Határtalan lehetőségek – „ötletmaraton“ Grúziábanm, Diószeg

17.2.2020 19:12 | Takács Katalin, Diószegi Magán Szakközépiskola

   Manapság szinte naponta találkozunk újabbnál újabb pályázati lehetőségekkel, amelyek főképpen a fiatalokat célozzák meg. A nyertes pályázó számára ez jelenthet tárgyi vagy pénzbeli jutalmat, de akár munkalehetőséget vagy egyéb szakmai tapasztalatot is. Ez pedig nem lebecsülendő dolog, hiszen a fiataloktól mindenki elvárja, hogy az iskolából kikerülve tökéletesen értsenek a tanult szakmájukhoz, és megfelelő szakmai tapasztalatot mutassanak fel.

   Iskolánkban – a Diószegi Magán Szakközépiskolában – nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy kihasználjuk a különböző pályázatok adta lehetőségeket, így diákjaink részére a tanterv keretében megvalósított szakmai gyakorlatokon kívül minden évben megpályázunk egy háromhetes külföldi gyakorlatot. Az idén májusban 15 tanulónk kóstolhat bele egy-egy grafikai stúdió illetve reklámipari vállalat munkahelyi mindennapjaiba Budapesten és Prágában, ráadásképpen pedig a diákok egy – a minisztérium által igazolt – elismervényt kapnak a szakmai gyakorlatról.

   Vannak azonban egyéb lehetőségek is, amelyek még nem túlságosan ismertek iskoláink körében. Különböző tanulmányi versenyeken veszünk részt rendszeresen, de eddig nem találkoztunk a „hackathon“ fogalmával. Büszkék vagyunk arra, hogy egy diákunk a budapesti MeOut Association egyesület jóvoltából, egy újabb pályázati lehetőség keretében lehetővé tette iskolánknak, hogy képviseltesse magát Tbilisziben (Grúzia) az ifjúsági „hackathon“-on. A szó jelentése „digimaraton“ vagy „ötletmaraton“, amely tulajdonképpen egy legalább 24 óráig tartó verseny. Véletlenszerű munkacsoportok kialakításával a fiatalok egy összetett probléma megoldásán dolgoznak, amelynek során a kornak megfelelően különböző digitális eszközök állnak rendelkezésükre (a probléma lehet üzleti, innovációs, számítástechnikai vagy egyéb jellegű). A munkacsoportokat a szervezők úgy állítják össze, hogy a résztvevők különböző szakterületeket képviseljenek.

   Iskolánkat Veszprémi István képviselte, a verseny alatt az ő csoportját egy grúz, egy örmény, egy szlovák és két magyar diák alkotta – diákunk a grafikus, marketinges szerepét vállalta magára. A megoldandó probléma abban állt, hogy miként lehetne közelebbi kapcsolatokat kialakítani a szakiskolák és a munkaadók között abból a célból, hogy a tanulók már a tanulmányaik során valós szakmai tapasztalatokban részesülhessenek. A csapat egy adatbázist tartalmazó internetes felületet hozott létre, amely eszközként szolgál a munkaadók részére, hogy kínálataikat és elvárásaikat eljuttathassák a célcsoportok felé. A 24 órás verseny végeredményeképpen a bíráló bizottság döntötte el, hogy melyik csoport jutott előbbre a probléma megoldásában, valamint hogy milyen innovációs ötletekkel álltak elő a verseny végeztével. A legügyesebbeknek a jelenlévő szervezetek képviselői további lehetőségeket ajánlottak fel, amely kellő motiváció lehet az iskolai hétköznapok során.

   Úgy gondolom, hogy az ilyen és ehhez hasonló lehetőségeket meg kell ragadnunk és ki kell használnunk, hiszen a külföldi pályázati lehetőségek a diákok számára nem „csupán“ szakmai tapasztalatokat nyújtanak, és új ismeretekkel gazdagítják a tanulókat az adott helyi adottságokról és szokásokról, hanem lehetőséget adnak a nemzetközi kapcsolatok és barátságok kialakítására, szakmai célok kitűzésére. Mindezek mellett ne felejtsük el az ilyen alkalmak erős motiváló hatását is a további iskolai tanulmányokra.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  14/301 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat