logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  440/451 >>

Felvidéki magyar gyermekközösség munkájának elismerése

15.2.2017 14:18 | Mészáros Magdolna, csapatvezető

   A magyarországi Falvak Kultúrájáért Alapítvány 2017. január 22-én a magyar kultúra napja alkalmából Örökség serleg kitüntetést adományozott a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola mellett működő Bercsényi Miklós Hagyományőrző Csapatnak a több mint egy évtizedes tevékenysége elismeréseként.

   A kitüntetés átadására Budapesten a Stefánia Palotában került sor. Nick Ferenc, az Alapítvány elnöke és a Magyarország Felfedezői Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke, Rakó József adta át az Örökség serleget a felsőszeli csapat alapítójának, Mészáros Magdolnának, a magyar kultúra lovagjának és a csapat további megjelent képviselőinek.

   Az Örökség serleg elismerést „A magyar kultúra határon túli ápolásáért” adományozták.

   A csapat 14 éve alakult, céljuk a történelmi és néprajzi ismeretek bővítése, ápolása. A létrejöttét egy sikeres Kossuth-pályázat alapozta meg, melynek során a szeli tanulók közül négyen eljutottak Sárospatakra a Magyarország Felfedezői Szövetség vezetőképző táborába. Az ottani vezetőtársak, mint Mátyus Ilonka, (Erdély), ill. Horváth Vilmos (Belgium) s  főképpen Rakó József személyisége nagy mértékben befolyásolták a döntéshozatalt: Felsőszeliben is vannak érdeklődő gyerekek, akik a szülőföldjükhöz ragaszkodnak, és a történelem megismerése játékos formában nem idegen tőlük. A próbálkozás sikeres volt, mert azóta töretlenül munkálkodnak a régió hagyományainak felkutatásában, népszerűsítésében.

   2005-ben felvették a Bercsényi Miklós nevet, a névválasztásnál az is motiválta őket, hogy a Rákóczi-féle szabadságharc mátyusföldi eseményeire egy dűlőnév is emlékeztet. A Kuruc ere közelében történelmi játékot is szerveztek, s a pataki hármashalomra is szórtak az itteni földből néhány rögöt.

   A felfedezőcsapat tagjai rendszeresen részt vesznek a sárospataki vezetőképző táborban, toborzókat szerveznek, igric játékokkal felelevenítik a régi szokásokat, a Kincskeresők mozgalmában felkutatják a helyi értékeket. Rovásírás tanulásával is elmélyítik tudásukat a magyarság történelméből. Vetélkedőkön vesznek részt, ünnepi műsorokon és kirándulásokon erősítik magyarságtudatukat. Ismerik az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc gyerekhőseit, a felvidéki származású honvédjének (Büttner Emil) sírját, s annak emlékét tisztelettel ápolják. A kis közösség példája a mátyusföldi fiatalság összefogásának.

   A kitüntetett csapatokat a Szatmárnémeti Református Gimnázium Gyermekkara szatmári népdalcsokorral köszöntötte.

   A narrátor az Örökség serlegről elmondta, hogy 2005-ben döntöttek az ifjúsági közösségek ilyenfajta elismeréséről. Azóta öt ország 29 közössége érdemelte ki a kitüntetést. Mostantól pedig 33-ra emelkedett ez a szám, s a Felvidékre, elsőként a mátyusföldi Felsőszelibe vándorolt a serleg.

   A gála további részében a kultúra lovagjait avatták fel. Az ünnepséget az Európa himnusz és a Szózat közös éneklésével fejezték be.

   Gratulálunk a felsőszeli csapatnak és további sikeres felfedezőutakat és maradandó élményeket kívánunk.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  440/451 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat