logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  338/417 >>

Falunap és megemlékezés Alsószeliben

14.11.2017 15:11 | Jakubecz Márta

   Nagyszabású ünnepségsorozat valósult meg Alsószeliben 2017. szeptember 15. és 17. között, melyet a falu első írásos említésének 800. évfordulója és a kitelepítés 70. évfordulója kapcsán szerveztek meg. A településen egész évben különféle események zajlottak a kerek születésnap égisze alatt. Ám a legkiemelkedőbb e falunap volt, gasztrofesztivállal, és sok-sok kulturális csemegével, emlékműavatással.

   Szeptember 15-én a Magyarországra kitelepített rokonok szívélyes fogadása és a közös ebéd után falunézésre, a családi sírok felkeresésére került sor a temetőben, majd kiállítás-megnyitók kezdődtek: a kitelepítés 70 évfordulója képekben, fotókiállítás, babakiállítás, régi gépek kiállítása, képkiállítás és a falumúzeum megnyitója. Este kultúrműsor volt a kultúrházban, melyen a Csátaljai Székely Népdalkör, a Bonyhádi Felvidéki Magyar Kórus és az Alsószeli Magyar Dalkör lépett fel nagy sikerrel. Ezután ünnepi vacsora és zenés est volt a Mona vendéglőben.

   Szeptember 16-án reggel a községi hivatal előtt ünnepélyesen átadták a nemrég létrehozott helyi piacteret, ahol friss hazai termékeket lehetett vásárolni. Ezt koszorúzás követte a millenniumi emlékműnél. Az ünnepi önkormányzati ülésen átadták a polgármesteri és községi díjakat, valamint testvértelepülési szerződést írtak alá Řícmanice községgel. A program további pontja a felújított megyei út átadása volt.

   Aznap délután ökumenikus istentiszteletre került sor az evangélikus templomban a kitelepítések 70. évfordulója alkalmából. A szertartást Nagy Olivér lelkész és Nagy Péter plébános tartották, ők áldották meg a felújított első világháborús emlékművet is a templomkertben.

   A kultúrház előtti megemlékezés a község első írásos említésének 800. évfordulója alkalmából elhelyezett emléktábla leleplezésével kezdődött. Az emlékmű egyik felén a falu eddigi történelmi nevei láthatók, a másik felére pedig azon települések nevei vannak felvésve, ahová Alsószeliből családokat telepítettek ki. Az emléktábla-avatás utáni kultúrműsorban felléptek a helyi óvodákat, iskolákat látogató gyermekek, az Alsószeli Idősek Otthona lakói, a Varsás Táncegyüttes, a Zombai Hagyományőrzők és a Komlós Néptáncegyüttes.

   Az esti órákban Zuzana Szpevár koncertje biztosította a jó hangulatot, Székely László költő pedig eddigi munkásságát és műveit ismertette az érdeklődőkkel.

   A nap záróprogramja Bereczki Zoltán koncertje volt, ezt pedig az éjszakába nyúló táncmulatság követte Zuzana Szpevárral.

   A háromnapos rendezvénysorozat utolsó napjának programjait a kellemetlen időjárás miatt sajnos módosítani kellett. A focimérkőzésre ugyan még sor került, de a nemzetközi fogathajtó versenyt egy későbbi időpontban valósították meg. A Lovas Színház előadása helyett pedig Balogh Gábor, Fehér Nóra és Vadkerti Imre a kultúrházban tartottak egy nagy sikerű, emelkedett hangulatú koncertet, ami méltó befejezése lett a három napos, gazdag programmal büszkélkedő falunapnak és a kitelepítésre való emlékezésnek.

   Köszönet illeti Kovács Lajos polgármester urat, a helyi képviselőket, a község vezetését, a fellépőket és valamennyi szervezőt, hiszen példaértékűen és nagy odafigyeléssel munkálkodtak azért, hogy minden zökkenőmentesen menjen végbe. A falu lakossága és az idelátogató vendégek elégedetten nyugtázták, hogy Alsószeli méltó módon emlékezett meg mind a 800. évfordulóról, mind pedig a kitelepítés 70. évfordulójáról. Sok felvidéki magyar családot szétszakítottak akkor az igazságtalan és könyörtelen politikai döntéssel, de lélekben ezután is mindig együvé tartozunk.


Fotó: Szabados László
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  338/417 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat