logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  339/417 >>

Cursillista találkozó Győrben

20.10.2017 14:42 | Mgr. Pápay Lívia

   A vágsellyei, hosszúfalui és a nagymegyeri cursillista hívők 2017 augusztusában Ultreya találkozón vettek részt a győri Szentlélek templomban.

   A Cursillo mozgalom Spanyolországból, konkrétan Mallorca szigetéről terjedt el egész Európában. A neve annyit jelent: katolikus cselekvés. A pápák szorgalmazták, hogy a hívők segítsék magvalósítani az egyház feladatát. Célja a keresztény hit elmélyítése és megújítása, illetve hogy bevonja a világi híveket az Egyház apostolkodási munkájába. Maga a megnevezés XI. Pius pápa óta van használatban.

   Mallorca szigetén egy katolikus családban élt Bonnin Eduárd, a Katolikus akció nevű mozgalom egyik vezéregyénisége. Ez a mozgalom zarándoklatokat szervezett a spanyol hívőknek. A zarándokutak alatt különböző énekeket énekeltek, köztük legismertebb a De colores című dal, amely több változatban és nyelven is bejárta a világot. A Katolikus akció ezen kívül előadásokat, lelki gyakorlatokat szervezett  a hívők számára. Ezeken az előadásokon öt témát tárgyaltak meg: kegyelem,  hit,  szentségek és a  kegyelmi élet akadályai. Bonnin kidolgozott egy olyan módszert, amely érvényes a hívők és hitetlenek számára is.

   Magyarországon P. Gaál Jenő SVD 1989-ben Kőszegről indította el a Cursillo mozgalmat. A cursillo tanfolyamot már több mint tizenötezer hívő végezte el. Ők is tanúi annak, hogy Krisztus él, és vonzereje olyan erős, mint az apostoli időkben.

   Minden év augusztus utolsó szombatján a felvidéki és magyarországi cursillista hívők Ultreya találkozóra jönnek össze a Győr-i Szentlélek templomban. Az ultreya spanyol szó, régen eltűnt középkori kifejezés. A középkori zarándokok útja Santiago de Compostela nevű városba, Szent Jakab apostol sírjához vezetett.  Útjuk nem volt könnyű. Mikor meglátták útjuk célját, a kegyhelyet, egymást biztatták: „Ultreya, ultreya!” magyarul - „Tovább, tovább!”, illetve „Előre, előre!”

   A győri Szentlélek templom ebben az évben ünnepelte felszentelésének 30. évfordulóját. Ennek alkalmából egy könyvet adtak ki, A Lélek erejével címmel. A könyv leírja a templom építésének történetét a kezdetektől egészen a felszenteléséig. A templom mellett 1989-től 1997-ig a következő intézményeket hozták létre: papi otthont ,  az Apor Vilmos  Katolikus Iskolaközpontot, a Szent Anna otthont nyugdíjasok részére,  Győrújbaráton a lelki gyakorlatok házát, amelyben  mai napig folynak a cursillista lelkigyakorlatok. Ezek az intézmények azt bizonyítják, hogy közös összefogással sok mindent el lehet érni. Az építkezések főszervezője Benkovich Ferenc, pápai plerátus, székesegyházi kanonok, plébános, aki a munkálatokat is irányította.

   Az Ulreya találkozó szentmisével kezdődött, amelyet Németh László püspök úr celebrált pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából. A szentmise elején Ferenc atya köszöntötte az aranymisést. A püspök úr apostolkodásra buzdította a cursillista hívőket. A tanúságtételek alatt a hívők elmesélték az Istennel kapcsolatos tapasztalataikat. A mindennapi keresztek elviseléséhez a Jóisten mindig erőt ad, ha kérjük.

   A találkozóról feltöltődve és lelkiekben megerősödve tértünk haza.                                  


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  339/417 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat